accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

177. nap: Ilyen egy jávai kávé- és kaucsuk feldolgozó üzem

lanymajom /

Kevesebb mint 1000 Ft-ért privát félnapos idegenvezetést kaptam Banyuwangi környékén, de a nap legnagyobb attrakciója a kávé- és kaucsukgyár volt számomra, amire útközben véletlenül lettem figyelmes.

Mivel az Ijen vulkántúrára csak következő nap hajnalban akartam indulni, ezért a vendégház tulaj egy félnapos túravezetést ajánlott számomra. A program délelőtt egy vízesés és egy kávéültetvény felkeresése, délután pedig Banyuwangi belvárosa és tengerpartja volt.

A kirándulásra egy helyi srác vitt el motorral, aki előző munkájából kifolyólag már bejárta a fél világot, hiszen pár éven keresztül egy teherszállító hajón dolgozott. A hajón munkabaleset érte, egyik lábfejéről elvesztett két lábujját. Végül úgy döntött, hogy hazamegy, mivel hiányzott neki a családja és az otthona. Most a turizmusban dolgozik.

Habár a vízesés is szép volt, de a java csak utána jött. A következő állomásunk egy kávéültetvény volt, ahol óriási területet ültettek be kávécserjékkel. Hatalmas élmény volt itt sétálni, rajtunk kívül nem lehett mást látni. Bali központi részén, Ubud környékén található kávéfarmok csordulásig vannak látogatókkal, ahol már szinte mozdulni sem lehet.

A kávéültetvényről visszafele tartva figyelmes lettem egy épületre, ami kívülről gyárnak tűnt. Gondoltam, hogy ez lehet a kávé feldolgozó üzem. Megkértem a srácot, hogy álljunk itt meg, mivel én szívesen bemennék ebbe a gyárba körülnézni. Ő még ezelőtt soha nem járt bent, de nagyon segítőkész volt és kiderítette nekem a recepción, hogy lehetséges-e bejutni. Végül egy irodai dolgozó hölgy vezetett végig minket az üzemben, aki minden egyes feldolgozási fázist türelmesen elmagyarázott. A gyárban kávét és kaucsukot dolgoznak föl. A kaucsukfák a kávéültetvények közelében találhatóak, melyeket messziről szintén megfigyelhettem a motorról, amikor arra jártunk. Hogy milyen egy indonéz üzem belülről és hogy dolgozzák föl a kávébabot és a kaucsukot, azt a lenti képeken és videókon mutatom be.

A kávébab feldolgozása

A napon szárítják a kávébab szemeket.

Ez a gép válogatja szét a szemeket méret szerint.

Itt az emberek is átszűrik a szemeket. A hibásakat, megromlottakat kiválogatják és átellenőrzik, hogy valóban a helyes méret kerüljön a zsákba.
A legutolsó fázis a minőségellenőrzés
Ez pedig a raktár

A kaucsuk feldolgozása

Ez sokkal nehezebb munka, mint a kávé feldolgozó részlegen. A kaucsuk szaga szinte elviselhetetlen. Ezeknek az embereknek napi több órán át ezt kell belélegezniük.

Így készül a gumi, amiből például a cipő talpa lesz.

Szín szerint rendezik.
Értékesítésre készen.

Banyuwangi központjában nincsenek kimondott turisztikai látnivalók. Nagyon kevés turista jön el ide, így a helyiek lépten nyomon megállítottak minket egy közös fénykép erejéig. Az elején még vicces, de amikor már sokadjára állítanak meg, akkor egy kicsit terhes tud lenni annak, aki nem szereti a felhajtást. A tengerpart erre sajnos nagyon durván szemetes, a piacon pedig patkányok szaladgálnak. Ettől függetlenül érdemes egy kis időt szánni ezekre a programokra, hiszen itt valós képet kaphatunk arról, hogy milyen Kelet-Jáván az élet és ezeknek az embereknek nagy szüksége van minden egyes centre, amit a turisták elköltenek.


2017-es árak:

túravezető napközben: 50.000 IDR
belépő a gyárba: 100.000 IDR

Ajánlatok