accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

181. nap: Így lesz a gettóból turistalátványosság

lanymajom /

Habár Probolinggóból egy nap alatt is el lehet jutni Jáva kulturális központjába, Yogyakartába, de útközben érdemes legalább egy napra Malangot is beiktatni a programba, hiszen ilyen színes, érdekes látnivalókra bukkanhatunk.

Bromo túrán megsimert német lányok ajánlották Malangot, habár ők nem a városban, hanem a közeli Batu településén töltöttek el pár napot, ahol természeti látnivalók; vízesések, vulkántúra, illetve élménypark és vidámpark várja a látogatókat.

Batu is eszméletlen jól hangzik, de nekem csak Malang belvárosára volt időm. A főtéren a holland időkre emlékeztető hivatalokat és épületeket láthatunk, de nekem leginkább a volt nyomornegyed, a Kampung Wisata Jodipan színes házai nyerték el a tetszésemet.

Kampung Wisata Jodipan

A negyed neve szó szerint azt jelenti, hogy színes falu, amely egy festékgyár és egy egyetemista csoport együttműködésével jött létre. A házak és azok teteje legalább három féle színnel vannak lefestve. Első látásra azt gondolhatnánk, hogy ez nem is Indonézia, hanem Latin-Amerika. Kampung Jodipan Indonézia egyik leglepukkantabb negyede volt, de ez mind megváltozott, amikor a helyi egyetem PR szak hallgatói PR és rendezvényszervezés órára kaptak egy megoldandó feladatot. A diákok felkerestek egy festék márkát és felkérték őket a közös munkára. Kiderült, hogy a festékeket gyártó vállalat épp egy CSR (Corporate Social Responsibility) projekten dolgozott, így örömmel elfogadták a felkérést.

Azért esett a választásuk erre a városrészre, mivel központi helyszínen van és a negyed fölött átívelő hídról mindenki észreveheti. (Én is így bukkantam rá miközben sétáltam a szállásomra, mivel előtte nem is tudtam, hogy majd Malangban mi fog rám várni, hiszen nem szerepelt az útitervemben.) A házakat 2016 júniusában a lakók segítségével festették le. Összesen 3 tonna festéket használtak föl, de a házak falát ezen felül utcai művészetek is díszítik. A projekt egyik ötletgazdája elárulta, hogy Rio de Janeiro íhlette meg őket. A kezdeményezés viszont kiváló ötletnek bizonyult, hiszen a látogatókból a helyiek is profitálnak, akik frissítőket, édességeket kínálnak a turistáknak.

Annyira kedvesek itt az emberek és örülnek a látogatóknak, hogy egyszercsak a kezembe nyomták ezt a cukorból készült virágot, de pénzt már nem fogadtak el érte.

További képek Malang belvárosáról:

Ajánlatok