accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

184. nap: Ez a világ legnagyobb buddhista temploma

lanymajom /

Yogyakarta közelében találjuk a világ legnagyobb buddhista templomegyüttesét, a Borobudurt. A 9. századi épület 75 éven keresztül készült, majd 200 évvel később a komplexumot elhagyták és az őserdő uralma alá került.

A Borobodur a buddhista tanítás egyik legfontosabb helyszíne. Építői a Meru-hegy megalkotására törekedtek, ami a buddhista nézetek szerint az Univerzum központja és az istenek lakóhelye. A műemlék teraszos piramis alakban épült. A 34 méter magas templom megépítéséhez becslések szerint mintegy 55.000 köbméter kőre volt szükség.

Az öt mélyen elhelyezkedő négyszögletű terasz a földi létet jelképezi, a fölöttük található három kör alakú terasz pedig a szellemi világ szimbóluma. A felső teraszokon harang alakú sztúpákat figyelhetünk meg. Minden sztúpa egy Buddha-szobrot rejt magában. Az szobrok kéztartásai a buddhista tanítás különféle tanításait ábrázolják. A komplexum tetején, a legfelső terasz közepén egy 15 méter átmérőjű sztúpa helyezkedik el, amely a buddhizmus legfőbb céljának, a Nirvána, azaz a felszabadított szellem elérésének és az égnek a jelképe.

Az épületet 1907-ben a hollandok kezdték el felújítani, majd 1970 és 1980 között a restaurációt az UNESCO is támogatta. – forrás

Hogyan lehet eljutni a Borobudur templomhoz?

Habár a vendégházakban, helyi utazási irodákban napfelkelte néző túrákat is hirdetnek, viszont én inkább az olcsóbb tömegközlekedést választottam.

Yogyakartában helyi busszal vagy GoJek és Grab taxival lehet eljutni a Jombor buszvégállomásra, ahonnan Borobudurba is közlekednek buszok. Nem sok turista választja ezt a lehetőséget, így többnyire csak helyiekkel fogunk utazni. 2017-ben a jegy egy útra 25.000 rúpia, azaz átszámítva kb. 460 Ft volt.

A templomba kombinált jegyet érdemes váltani, amivel a Prambanani templomegyüttest is megtekinthetjük. Nem szükséges egy nap alatt felhasználni a jegyet mind a két helyszínen, a másik templomba következő nap is mehetünk. A kombinált jegy ára 2017-ben 520.000 rúpia, átszámítva 9600 Ft volt.

Ajánlatok