accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Hétvégi kiruccanásra csábít 2023 legjobbjának választott európai úti célja!

utazomajom /

Sokszínű, nyitott, aktív, barátságos, zöld, ideális családi városnézésre, kulturális városlátogatásra, vásárlásra vagy romantikus hétvégére – ilyen indoklással választották a lengyel fővárost a 2023-as év legjobb európai úti céljának. El kell ismernünk, hogy ez tökéletesen tükrözi Varsó karakterét. Egyébként Varsó Európa egyik legbiztonságosabb városa, tele energiával, pezsgő éjszakai élettel, amely a legigényesebb turisták igényeinek és elvárásainak is megfelel.

Való igaz, hogy Varsó az ellentétek városa. A modern lakó- és üzleti negyedek mellett történelmi építészetének és műemlékeinek köszönhetően mélyen hagyományos marad. Zöld és pihenésre hívogató, ugyanakkor tele van energiával. Egy olyan hely, ahol minden napot másképp tölthetsz el, és ahová egyre többször és többért térhetsz vissza.

Egy város a Visztula mentén

Varsó ma a Visztulával “szemben” fekvő város, a Visztula határozza meg működésének ritmusát; amely más és más a folyó két oldalán. Ha autentikus élményt keresünk, érdemes a folyó jobb partjára menni, és eltévedni a hangulatos Prága negyed utcái között (a Różycki bazár ikonikus díszletei, a gombóc és a cukorkák ízei). A bal part viszont pihenésre és aktív időtöltésre hív a folyó mellett, a megújult Visztula Boulevards egy több kilométer hosszú folyóparti sétány, ideális hely sétára, kerékpártúrára vagy akár őrült bulira a számos kocsma és étterem egyikében.

A sugárutat nyugágyakkal ellátott pavilonok, kőpadok és természetesen a Szirén szobra, amely Varsó jelképe szegélyezik. A nyári szezonban a látogatók hajókázhatnak a Visztulán, választhatnak csónakok, uszályok, hajók, motorcsónakok vagy kenuk közül, vagy akár napozhatnak és pihenhetnek is a nyolc folyóparti strand egyikén. A közvetlen közelben a Kopernikusz Tudományos Központ, a Modern Művészetek Múzeuma vagy a Multimédiás Szökőkútpark hívogatja az élményeket kereső látogatókat. Minden lépésnél akad egy kocsma, egy hajó/uszály vagy egy food truck, ahol érdemes leülni és megcsodálni a Visztula és a vadregényes jobb part panorámáját. A vízpart vendégszerető jellegét a Gdanski Hídon elhelyezett “Örülök, hogy látlak” neonfelirat foglalja össze.

Egy kis kultúra

A baloldal bővelkedik Varsó leghíresebb műemlékeiben: kezdve a UNESCO világörökség listáján szereplő Óvárossal és annak meghosszabbításával, a történelmi, építészetileg lenyűgöző Királyi úttal, múzeumokkal, galériákkal, palotákkal, templomokkal, az Egyetemmel (valamint kocsmák és éttermek sokaságával), amely a híres Királyi Fürdőkhöz (Łazienki Królewskie) vezet.

Ha már a Lazienki parknál tartunk, kihagyhatatlan látnivalók közé tartoznak a nyári Chopin-koncertek, amelyek május közepétől októberig minden vasárnap ingyenesen hallgathatók, így hódolhatunk a leghíresebb lengyel zeneszerző, aki élete nagy részét Varsóban töltötte, zenéjének varázsának. Majd látogass el a múzeumába, amely több mint 7500 emléktárgyat őriz. És ki ne hagyd ki a híres Kultúra és Tudomány Palotátját, Sztálin ajándékát, amely szégyenletes története ellenére a főváros másik szimbólumává vált.

Fotó: J. Scherer

Ha további különlegességeket, gyöngyszemeket keresel, érdemes felkeresni a Norblin gyárat, a Powiśle erőművet, a varsói sörgyárakat vagy a Konesert, ezeket a város szigorúan beépített területén rejtőzködő, megújult műemlékek titokzatos zugait. Ezek a helyek is bizonyítják, hogy a régi, posztindusztriális terekből kis csodákat lehet varázsolni, a modern és a hagyományos kombinációját gazdag gasztronómiai és kulturális kínálattal. Mert Varsó emellett kulturális és sportesemények, előadások, fesztiválok, koncertek százainak helyszíne; elég csak megemlíteni, hogy idén Beyonce, az Imagine Dragons játszott, jövőre pedig a Metallica játszik a Nemzeti Stadionban (PGE Narodowy).

Varsó Budapestről kevesebb, mint másfél óra alatt elérhető minden nap a lengyel LOT, illetve a fapados Wizz Air vagy Ryanair járataival. Bármilyen kombinációban foglalható, akár hosszúhétvégékre is. A legolcsóbb repülőjegyek már 6.000 Ft-tól elérhetőek.

Zöld területek mindenütt

Fővárosi státusza ellenére Varsó a zöldebb városok közé tartozik. Tudtad, hogy területének közel 40%-át parkok és zöldterületek borítják? A már említett Łazienki Królewskie parktól kezdve a Saski-kerten és a Moczydło parkon át a Citadella lejtőin, a Królikarnia parkon át a hangulatos Skaryszewski parkig vagy a Powsin parkig. Nem feledkezhetünk meg a Kampinosról sem, elvégre Varsó az egyetlen főváros, amely büszkélkedhet egy nemzeti park közelségével, valamint a Bielański-erdővel, amely az egykori középkori Mazóviai-erdő maradványa.

Varsó mindenképpen egy olyan város, ahol bárki jól érezheti magát, aki értékeli az öko-stílusú életmódot, ezt az is bizonyítja, hogy a Forbes és a Happy Cow Vegan Guide vegán- és vegetáriánusbarát városok rangsorában előkelő helyet foglal el (állítólag annyi vegán étterem van itt, hogy egyik helyről a másikra gyalog is el lehet menni). Varsó kulináris élete is igazán gazdag, és érdemes felfedezni, a bároktól és kocsmáktól a vásárcsarnokokon át az elegáns éttermekig, ahol a világ minden tájáról származó ételeket szolgálnak fel. A gasztroszféra minőségét a Bib Gourmand kitüntető csillagai és Michelin-ajánlások is igazolják, összesen 19 varsói étterem esetében.

Ha natúr- vagy bio termékeket keresel, látogass el a biopiacra, a számos élelmiszercsarnok egyikébe, a szerdánkénti Jó Ételek Vásárára a Kręglicki-erődben, az éjszakai piacra (az egykori központi vasútállomás peronjain található utcai élelmiszer és Street Food piac) vagy a hétvégi reggeli piacra. A jó italok kedvelőinek pedig a Varsói Sörfesztivált ajánljuk (2023.10.19-21.), ahol 1000 féle sör mellett a varsói street foodot is megkóstolhatod.

Ajánlatok