accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

48. nap – Érdekességek Hanoiból

lanymajom /
Sajnos az időjárással nem igazán volt szerencsém az elmúlt napokban, ma is egész nap esett, habár egy városban azért több programlehetőség van eső esetén, mint egy trópusi szigeten. Az evésen kívül az egyik legjobb elfoglaltság esőben a múzeumlátogatás.

Hanoiban rengeteg múzeum közül választhatunk. A belépő átszámítva 300-400 Ft körül alakul. Én a Hoa Lo börtönt és a történelmi múzeumot látogattam meg, majd este egy vízi báb show-n vettem részt, utána pedig az egyik kedvenc hobbimnak, az evésnek hódoltam.

Hoa Lo börtön

A Hoa Lo börtönt a franciák építették az 1880-as évek során a rendszer ellen lázadók elkülönítésére. A vietnamiakban már az építkezés helyszíne is elég kellemetlen érzést keltett, hiszen a börtön helyén előzőleg egy békés városrész volt, ahol többnyire fazekassággal foglalkoztak a lakosok. A franciák elég rossz körülmények között tartották a börtön lakosait. A lábukat az ágyhoz láncolták és csak egy szerény mennyiségű élelemmel látták el őket. A franciák végül 1954-ben hagyták el Vietnamot, a börtön utána oktatási intézményként funkcionált.

Később, a vietnami háború idején a Hoa Lo börtönben tartották az elfogott amerikai pilótákat, akik a múzeum kiállítása alapján viszont emberséges életet élhettek az itt töltött évek során. Ha betegek voltak a doktor kivizsgálta őket, csirkéket tarthattak bent, kosarazhattak, kártyázhattak, karácsonykor feldíszíthették a termeket, illetve ajándékokat és leveleket is fogadhattak a rokonaiktól. A háború lezártával a katonákat elengedték és visszatérhettek az USA-ba.

Történelmi Múzeum

A történelmi múzeumra már csak 1 órám volt, mivel lefoglalt időponttal rendelkeztem a vízi báb show-ra. A jegyvásárlás előtt érdeklődtem az árustól, hogy vajon egy óra elég lesz-e. Ő állította, hogy persze, elég. A múzeum két épületből áll, számomra a teljes múzeumra legalább 2 óra kellett volna, így az újkori történelmi szekcióra már nem volt sajna időm, csak a paleolit és a középkori leleteket tudtam megnézni. Nem is gondoltam volna, hogy Vietnam 2000-2500 éves történelemmel rendelkezik. Szerintem mindenképp érdemes beleiktatni a városnézésbe ezt a két múzeumot.

Vízi báb show

A vízi báb show a 11. századból, a Vörös-folyó deltájában található falvakból ered. Az előadást tradicionális vietnami zenével kísérik. A belépő átszámítva kb. 1000 Ft. Érdekes volt, hogy több történet is azzal zárult, hogy valaki a vízbe fulladt. Például volt egy olyan jelent, amikor egy horgász egy nagy hallal küzdött. Először is elvesztette a csónakját, majd egy idő után nem bírta tovább az iramot a vízben és belefulladt. A show egyébként a vidéki vietnami életet mutatja be.

Evés, ivás

A pho levesen kívül érdemes még kipróbálni a bún chá-t, ami egy leves szerűség és mellé kínálnak rizs tésztát. Ma is volt egy rossz tapasztalatom az egyik kifőzdében, ahol bún chá-t rendeltem. A levesem mellé még tavaszi tekercset is kaptam. De jó, milyen nagy adag – gondoltam. A végén derült ki, hogy a csaj 3 féle ételt is felszolgált, amit persze nem mondott az elején, majd 3-szoros árat kellett fizetnem, mint amit valójában szerettem volna…
Amit még érdmes kipróbálni az a banh cuon-t, ami egy tavaszi tekercs szerűség, de nekünk kell belehelyezni a hozzávalókat a tésztába, majd feltekerni. Ja, és a tojás kávét se hagyjuk ki, ami hanoi különlegesség.

Aznapi költés: 6600 Ft

Ajánlatok