accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

81-94. nap 1. rész: Vajon hogy nem megy rá majd a gatyám Ausztráliára?

lanymajom /

Az utazásom első két és fél hónapjáról folyamatosan írtam a bejegyzéseket az oldalra. Akkor csak pár napos csúszásban voltunk, de Ausztráliában úgy döntöttem, hogy inkább nem folytatom tovább ezeket a cikkeket. Ennek a döntésnek az egyik oka az volt, hogy hadilábon álltam az internettel. Nem akartam havi 30 ausztrál dollárt költeni mobilinternetre, de így utólag belegondolva simán belefért volna a költségvetésembe, hiszen a tervezettnél kicsit kevesebbet is költöttem. A másik ok pedig maga a költségvetés volt. Kicsit megijedtem, hogy nem jól terveztem meg a pénzügyeket és nem fogok Ausztráliában 3 hónapon keresztül napi 6000 Ft-ból kijönni. Féltem attól, hogy ez az elképzelés nem fog sikerülni és a kudarcomat pedig nem szeretném dokumentálni. Végül nem így lett, hiszen sikerült az előre tervezett nagyon alacsony költségvetésből kijönnöm és közben még arra is rájöttem, hogyan lehet Ausztráliában viszonylag olcsón utazni akár önkéntes munka nélkül is. (Erről majd még írok részletesebben).

Később viszont meggondoltam magam és úgy döntöttem, hogy mégse akarom a felénél abbahagyni ezt a sorozatot. Ez igazából azt is jelenti, hogy jelenleg már nem pár napos, hanem több hónapos csúszásban vagyunk ezekkel a cikkekkel. Azóta ez az utazás már le is zárult én pedig jelenleg az időm nagy részét újra munkával, egy irodában töltöm.

Visszatérve Ausztráliához az eredeti tervem az volt, hogy szinte végig önkéntes munkákon fogok részt venni, hiszen így szállásra és étkezésre nem kell majd költenem. Később rájöttem, hogy ez mind szép és jó, de ez egy bizonyos kötelezettséget is jelent, ami pedig korlátozott szabadidő mennyiséget von maga után. Összességében lehet, hogy spórolunk, de nem biztos, hogy látunk majd annyit az országból, mint amennyit szeretnénk. Egy későbbi bejegyzésben még írok részletesebben az önkéntes munka tapasztalataimról is, de röviden összefoglava azt tanácsolnám, hogy mint mindenben, ebben is érdemes megtalálni az egyensúlyt. Annyi önkéntes munkát érdemes elvállalni, ami még nem jelent terhet számunkra, viszont amennyivel már valamekkora segítséget tudunk nyújtani a helyi közösségnek, családnak, farmernek, stb. Mint ahogy a Couchsurfinges tapasztalataimnál is írtam, a helpx-nél is elsősorban nem a megspórolt költségeket érdemes figyelembe venni, hanem az új ismerettségeket, ismereteket, majd ezután gondolni az anyagi terhek enyhítésére. 

Ezentúl a következő cikkek jellege is egy kicsit más lesz, mint az eddigi dk-ázsiai leírásoké volt, mivel a cikk elkészítése és a történtek között több hónap az eltérés, így már nem biztos, hogy pontosan emlékszem minden egyes napra. Továbbá Ausztráliában sokkal több időt töltöttem el egy helyen, mint DK-Ázsiában, így voltak olyan napok, amikor úgymond semmi különleges nem történt, ezért helyszínenként, tömbösítve fogom leírni az ausztráliai történeteket. Az első tömbösítés, a 81-94. nap folyamán a Sydney-től nem messze található Pittwater Youth Hostelben önkénteskedtem, így a következő bejegyzések az itteni élményekről, tapasztalatokról fognak szólni.

Továbbá az események múltbeli jellege miatt már jobb rálátásom van arra is, hogy mit csináltam volna esetleg másképp az utazás alatt, így talán tudok hasznos tanácsokat adni azoknak, akik szintén egy ilyen hosszabb úton törik a fejüket. 

Kíváncsi vagy az előző történetekre is? Ha elolvasnád a thaiföldi, malajziai és vietnami kalandokat, akkor kattints ide.

Ajánlatok