accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

“Segítség, Kínába utazom” – 10 hasznos tudnivaló a kínai utazásodhoz

kristofeszter /

Kínai Nagy Fal, Agyaghadsereg, Jangce, Tiltott Város, Sárga-hegy, Panda-park, rizsföldek, felhőkarcolók és végtelen erdők. Kína a világ egyik legnagyobb országa, végtelenül izgalmas, sokszínű világa csupán karnyújtásnyira van tőled, hiszen immár Peking, Sanghaj, Csungking, Ningbo, Kanton, Hszian és Sencsen is elérhető közvetlen járattal Budapestről. Mielőtt azonban összepakolod a bőröndöd, és kimész a reptérre, érdemes felkészülnöd a legfontosabb kérdésekből. Kell-e vízumot igényelni? Mivel tudsz fizetni? Hogyan közlekedj? Íme, 10 hasznos tudnivaló, amit nem árt tudnod, mielőtt útnak indulsz Kínába.

10 hasznos tudnivaló, mielőtt Kínába indulsz

Hol tájékozódj? Használj appot!

Ahogyan már javasoltuk, nagyon fontos, hogy mielőtt megtervezed, mit nézel meg Kínában, tájékozódj az utazási feltételekről, az egészségügyi tudnivalókról, pénzváltásról stb. Első lépésként töltsd le az – Android vagy Apple alkalmazáson keresztül is elérhető – „Konzinfo Utazom” applikációt, ez a Konzuli Szolgálat alkalmazása okostelefonokra. Segítségedre lesz abban, hogy hogyan készítsd elő az utazásod, valamint vészhelyzetben azonnali figyelmeztetést, gyors elérést biztosít számodra. Az app magyar nyelvű és rendkívül könnyen használható minden korosztály számára.

Vízum-kérdés

A legfrissebb információ szerint magyar állampolgárok 2024. március 14. 00:00 órától 2025. december 31. 24:00 óráig (UTC+8, pekingi idő szerint) üzleti, turisztikai, családi látogatás vagy tranzit céljából kínai vízum igénylése nélkül léphetnek be és tartózkodhatnak a szárazföldi Kína területén.

Fontos azonban tudni, hogy határellenőrzés során a kínai hatóságok továbbra is kérhetik a belépés célját és időtartamát igazoló támogató dokumentumok bemutatását (pl.  szállásfoglalás-igazolást, repülőjegyet visszaútra vagy tovább utazáshoz, meghívó levelet és további kapcsolódó iratokat).

A 15 napot meghaladó vagy egyéb célú tartózkodás esetén a beutazáshoz továbbra is szükséges vízumot igényelni!

Peking, Mennyei Béke tere

Egészségügyi tudnivalók

Kínában az orvosi ellátásért mindig fizetni kell, itt nem működik ingyenes rendszer. Az igénybe vett szolgáltatásokért helyben lehet fizetni. Kötelező oltás nincs, ám ha fertőzött országból érkezel, vagy fertőzött országon utazol át, akkor sárgaláz elleni védőoltás igazolása szükséges.

Javasolt oltások: Hepatitis A, Hepatitis B, Hastífusz, területtől függően: kolera, ill. malária gyógyszer

A csapvíz fogyasztása nem ajánlott, a palackozott ivóvíz könnyen hozzáférhető, ebből célszerű vásárolni többet is, ha útra kelsz egy-egy látnivalóhoz.

Hogyan foglalj repülőjegyet Kínába?

Ha a leggyorsabb, legjobb ár-érték arányú kínai légitársaságokat választod Budapestről, akkor sok esetben azzal találkozol, hogy a honlapjuk nem működik megfelelően. A probléma nem a te készülékedben van. Ha lassú, átláthatatlan, hibára fut a repjegyfoglalásod, bátran válassz egy utazási irodát (repjegy.hu, esky.hu, pelikan.hu, kiwi.hu) és az ő honlapjukon vásárold meg néhány kattintással a repülőjegyed.

Megbízhatóak a kínai légitársaságok?

A Magyarországra közlekedő kínai légitársaságok biztonságosak, óriási flottát üzemeltetnek a világ minden tájára.

Milyen hosszú a repülőút Kínába?

Ha régi vágyad, hogy Kínába utazz, biztosan örömmel fogadod a hírt, hogy Peking, Sanghaj, Csungking, Ningbo, Kanton, Hszian és Sencsen városa is elérhető közvetlen repülőjárattal Budapestről.

Érdekesség: Ha közvetlen járattal Pekingbe utazol, az út hossza kb. 10 óra, Sanghajba pedig 11 óra 10 perc. Viszonyításképpen, ez mindössze annyi idő, mintha Sopronból Nyíregyházára autóznál oda-vissza. Ugye, hogy nem is elérhetetlenek Kína látnivalói?

Mivel közlekedj az országon belül?

Ha kínai körutat tervezel, biztosan több várost is felkeresel majd, hogy magadhoz öleld Kína természeti és történelmi kincseit. Az országban a vezetéshez kínai jogosítvány szükséges, tehát nemzetközi jogosítvánnyal nem lehet Kínában vezetni. Ha nincs kínai jogosítványod, az autóbérlés nem jön szóba, mint lehetőség, de a nagy távolságok miatt nem is lenne praktikus, hiszen túlságosan sok időt venne igénybe. Az országon belüli utazások közül a vonatozás nagyon népszerű, a vonathálózat kiterjedt, ráadásul az expressz vonat 300 km/h sebességgel, hangtalanul suhan. A hazai vonatközlekedéshez képest ezt már önmagában is élmény lesz kipróbálni.

Ha a belföldi repülőjáratokat választanád, tudnod kell, hogy bár számtalan légitársaság szolgálja ki az utazókat, a nyári hónapokban a viharok miatt gyakori lehet a több órás járatkésés, illetve a repülőterek időszakos leállása is előfordulhat.

Hszian, Agyaghadsereg

Időeltolódás

Kína területe több időzónához tartozik, de egységes az időszámítás az országban: nyáron +6 óra, télen +7 óra.

Mivel és hogyan fizethetsz?

Ha Kínába utazol, készülj, hogy az országban nem tudnak váltani magyar forintot, azaz ajánlott dollárt vagy eurót magaddal vinni, amit a reptéren, szállodában, bevásárlóközpontokban és bankokban yüanra tudsz váltani. A készpénz mellett az alapvető szolgáltatások (pl. taxi, vonatjegy vásárlás) költségét applikáció alapú fizetéssel is rendezheted. A kiutazást megelőzően célszerű letölteni az Alipay nevű alkalmazást, amit össze kell kötni a bankkártyád adataival.

További tudnivalók >>

Milyen nyelven értetheted meg magad?

Az országban több mint 300 nyelvet beszélnek, a legelterjedtebb a kantoni, de a hivatalos nyelv a mandarin. Mit tegyél, ha nem beszélsz mandarin nyelven? A nyelvtudás nem lehet akadály, ha fordítógépet használsz, de a telefonod is nagy segítséget nyújthat.

Mikor utazz Kínába?

Kínában minden éghajlati öv megtalálható, utazásra ajánlott időszak azonban leginkább a tavaszi (március-május) hónapok vagy az őszi hónapok (szeptember-november). Nyáron a magas hőmérséklet és páratartalom mellett gyakori viharok és tájfunriadók is nehezíthetik az utazást. A tájfunszezonban a heves esőzések és a földcsuszamlás-veszély is jelentős, előfordulhatnak áram- és telefonkimaradások, illetve a repülő- és hajójáratokat is törölhetik.

Áram, telefon és internet

  • Egyes – Európában gyakran használt – oldalak vagy alkalmazások (p. Google, Facebook, stb) nem használhatóak Kínában, vagy ellenőrzik őket.
  • Érdemes a mobilszolgáltatóddal egyeztetni a rooming lehetőségéről, tarifákról stb.
  • Ha kártyafüggetlen okostelefont viszel magaddal, a reptéren vásárolhatsz magadnak kínai SIM-kártyát is.
  • Kínában igen gyakori az áramkimaradás és ingadozás. Amikor nincs az árammal probléma, a telefonodat kínai konnektor átalakító adapter segítségével töltheted fel.

Kína tárt karokkal vár, ha szereted a világörökségi helyszíneket, ha éppen annyira érdekelnek a népszerű látnivalók, mint a rejtett kincsek. Garantáltan rengeteg fotót készítesz majd, de egyik sem ér fel azzal az élménnyel, mint amikor először látod a metropoliszokat, a csodás tájakat, vagy amikor közelebb kerülsz a kínai gasztronómiához. Készen állsz arra, hogy felfedezd magadnak Kínát, a legek országát?

Szponzorált tartalom.

Ajánlatok