accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

A felhőalapú megoldások előnyeiről

utazomajom /

A számítástechnikában körülbelül egy évtizede jelentek meg a felhőalapú szolgáltatások. Ezeket magánszemélyek éppúgy igénybe vehetik, mint cégek. Bár még sokan kérdéseket fogalmaznak meg e megoldások biztonságossága kapcsán, mi most igyekszünk eloszlatni a felesleges aggályokat.

Mielőtt azonban rátérünk erre, dióhéjban bemutatjuk a felhőalapú szolgáltatások működését is az IT biztonságban jártas Sybell segítségével.

A felhőalapú szolgáltatások lényege

A felhőalapú számítástechnika a következőképp modellezhető egyszerűen. Tekintsünk két végpontot, amelyek között egy közvetítő közeg van a kommunikáció megvalósításának céljából. A két végpont egyikén a szolgáltató helyezkedik el, a másikon pedig a felhasználó. A csatorna egy olyan virtuális tér, ahol vándorolnak az adatok.

A szolgáltató szavatolja a felhasználónak, hogy a háttérben működtetett fizikai eszközökkel a virtuális téren keresztül hozzá tudjon férni különféle szolgáltatásokhoz. Ez lehet akár adattárolás, de éppenséggel adatbázis-kezelés vagy hálózatkezelés is.

Miért olyan előnyös ez a megoldás? Mert így a felhasználóknak nem kell saját fizikai eszközeiken tárolniuk az adataikat. Az információkat a felhőalapú megoldások esetében a szolgáltató által biztosított eszköz kezeli. Ez a virtuális téren keresztül nagyon egyszerűen, néhány klikk segítségével elérhetővé válik. Így mindenki attól függetlenül, hogy éppen hol tartózkodik, milyen eszközről csatlakozik a világhálóra, mindig elérheti a számára szükséges adatokat. Nem mellesleg így a fájlok növekvő méretei miatt sem igazán kell aggódni.

Mennyire biztonságos ez a megoldás?

A felhőalapú szolgáltatások kényelmességét aligha kell hosszasan ecsetelni. Sokan azért ódzkodnak a használatuktól, mivel aggódnak a megoldás biztonságossága kapcsán. Vannak, akik úgy érvelnek, hogy egy fizikai merevlemezen vagy szerveren tárolt adatot jóval nehezebb megkaparintani, mint azt, ami a felhőben van. Valójában persze a fizikai adattárolásnak is meg vannak a kockázatai.

Felhőalapú szolgáltatáson belül megkülönböztetünk nyilvános, magán és hibrid megoldásokat. Utóbbi kettő rendkívül komoly védettséget jelent az adatok számára. Érdemes olyan szolgáltatót választani, amely kiemelt figyelmet szentel a biztonságra. Egyes cégeknél az alap védelmi szinten felül lehet igényelni magasabb védettséget is az esetleges támadásokkal szemben.

Könnyebbé teszik a mindennapi munkát a felhőalapú szolgáltatások

Még egy kisebb cég esetén is gyakran előfordul, hogy a dolgozók nincsenek egy időben ugyanazon a helyen. Így pedig felhőalapú megoldás nélkül körülményessé válhat a fájlok egymásnak történő átadása.

Manapság egyre elterjedtebb a hibrid munkavégzés is, azaz az alkalmazottak hol a munkahelyükről, hol otthonról dolgoznak. Ebben az esetben szintén hasznos ez a megoldás. A felhőalapú tárhelyek ráadásul rugalmasan méretezhetők, és a hirtelen megnövekedő erőforrásigény is könnyebben kezelhető.

Ajánlatok