accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

A marokkói hammamok varázslatos világa

utazomajom /

Az iszlám országokban a test ápolása és tisztán tartása a vallási kötelezettségek részét képezi. A török és az arab térségekben ezért nagyon elterjedtek a közfürdők, a törökfürdők, vagy más néven hammamok, amelyek a muszlim fürdő- és egészségkultúrának fontos részei.

Tisztálkodási kultúra

A fürdésnek nagy jelentőséget tulajdonít az iszlám kultúra: az imádkozás előtt, illetve bizonyos események után kötelező előírás a rituális mosakodás, a test teljes megtisztítása. Az univerzumot szimbolizálja a fürdők építészeti kialakítása, a fürdők pedig magát a Paradicsomot jelképezik.

Aki Marokkóban jár, és szeretné megismerni a helyieket, ki kell próbálnia egy közfürdőt, de előtte érdemes elolvasni mindent, amit tudni kell a hammamokról. Vannak ugyanis bizonyos illemszabályokat, amiket nem árt tiszteletben tartani, ha nem akarjuk az ittenieket megsérteni.

A tradicionális marokkói hammamok

Marokkóban a nők és a férfiak is legalább hetente egyszer bevonulnak a gőzbe, és megtisztulnak testileg-lelkileg. Ez a tradíció 1200 éve a marokkói mindennapok része. A turisták számára is maradandó élmény lehet egy autentikus hammam felkeresése a marokkói útjuk során.

Bizonyára új élményeket fog nyújtani akkor is, ha Európában már volt részük hammamozásban, hiszen itt egészen különleges, eredeti környezetben, és a hagyományos szokásokkal megfűszerezve találkozhatnak ezzel a remek felfrissülési lehetőséggel.

A nők és a férfiak külön fürdőházba járhatnak, a nőknek szinte ez az egyetlen hely, ahova férfi kísérete nélkül léphetnek be. Ez egy közösségi színtér is számukra, ahol kibeszélhetik magukat, illetve begyűjthetik a legújabb pletykákat. Természetesen a tisztálkodási célokat sem felejtik ki a történetek mesélése közben.

A hammam szobák

A hammamokban hőfok szerint vannak felosztva a helyiségek. Az öltözőteremből egy meleg szobába mehetünk először, ahol hozzászoktathatjuk testünket a magas hőmérséklethez. Itt megszabadulhatunk az alapvető szennyeződésektől is egy felületesebb mosakodással.

Ezután lépjünk be a forró szobába, ahol annyi időt tölthetünk, amennyi jól esik! Időnként fel lehet magunkat frissíteni vízzel, ha nem bírjuk a forróságot. A magas hőfok kitágítja a pórusainkat, beindítja az izzadást, és kihozza a méreganyagokat, a szennyeződéseket, ami nagyon jó hatással lesz a bőrünkre, az egészségünkre egyaránt.

A forró szobából visszatérhetünk a meleg szobába, ahol alapos szappanos mosdással folytatódhat a rituálé. A hajunk se maradjon ki, távolítsunk el minden koszt magunkról, majd alaposan öblítsük le magunkat!

Végül pedig térjünk be a hűvös szobába, ahol sok esetben zuhanyt is találunk, amelynek segítségével még tökéletesebben megszabadulhatunk az összes szennyeződéstől, ami még rajtunk maradt. Üljünk le egy padra, és várjuk meg, amíg a testünk ellazul, visszatér a normál hőmérsékleti tartományba!

A hammamozás után fogyasszunk el a frissítő menta teát, amely megkoronázza ezt az egyedülálló exkluzív élményt!

Ajánlatok