accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Gondolkoztál már azon, hogy miért van lyuk a repülőgép ablakán? Eláruljuk!

lanymajom /

Biztos te is észrevetted már, hogy a repülőgép ablakán egy kis lyuk található. Gondolkoztál már rajta, hogy vajon mi célból került az oda? Most eláruljuk.

Habár szinte jelentéktelennek tűnhet, de ez az apró lyuk egy létfontosságú biztonsági funkciót lát el. Ahogy emelkedünk a külső légnyomás egyre csökken. A repülőgépek ablakait viszont úgy tervezték, hogy ellenáljanak ennek a hatalmas nyomásnak.

Kép forrása: innen

Az ablakok három rétegből tevődnek össze. A legvastagabb és legerősebb a külső réteg, amelynek bírnia kell a kinti és a benti nagy légnyomás különbözőségből adódó terhelést. Ha valamilyen okból kifolyólag a külső réteg megsérülne, (aminek egyébként nagyon kicsi a valószínűsége) akkor lesz hatalmas jelentősége ennek az apró lyuknak, ami a középső rétegen van kialakítva. Ez lényegében egy nyomáskiegyenlítő szelep, ami az ablak középső rétegén keresztül biztosítja az összeköttetést az utastér és a külső réteg között, hiszen szabályozza a rétegek közötti nyomás mértékét. Amennyiben a külső réteg betörne, akkor a középső még mindig rendelkezésre áll, hogy biztosítson minket a csökkenő kabinnyomástól.

Ezen felül ennek a kis lyuknak köszönhetjük azt is, hogy repülés alatt kilátunk és nem párásodik be vagy jegesedik az ablakunk, hiszen a rétegek közötti hőmérséklet szabályozásban is szerepe van.


Forrás:

https://www.sciencealert.com/here-s-why-there-s-a-tiny-hole-in-airplane-windows

Ajánlatok