accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

A repülő olyan részei, amiket sosem láthattál!

utazomajom /

Hol ejtőzik a repülőgép személyzete?

Hosszabb repülőutak alkalmával mind a pilótáknak, mind a légiutas kísérőknek szüksége van egy kis szünetre, pihenésre. A repülőgéptervezőket a megrendelők mégis arra kényszerítik, hogy minél nagyobb legyen a utastér, és ezzel az eladható ülőhelyek száma. Így sajnos a személyzetnek limitált a helye, ha pihenésre vágyik. De nézzük, hogy sikerült a tervezőknek egy kis kreativitással minél élvezhetőbbé tenni a regenerálódást 10.000méter magasan.

Az ún. CRC (Crew Rest Compartment), tehát a személyzet számára megmaradó pici rész repülőgéptípustól függően változó formatervezésű lehet. A Boeing 787-ben a tetőtérben alakítottak ki relaxálásra alkalmas kis fészket, ahol akár 5 légiutaskísérő is kényelmesen elfér.

0airplanecrc-003

A fotó egy létező repülőn készült, tehát látható, hogy a hely korlátozott. Ha megnézzük a tervezői fázisban elképzelt ötleteket, ahhoz képest sokkal letisztultabb és egyszerűbb lett a végeredmény. Látható, hogy sok párnát helyeztek a kabinrészben, hogy a személyzetnek legyen lehetősége egy kis stresszlevezető párnacsatára is.
A pilótáknak ezen a géptípuson külön fekhelyük van. Ezek hasonlóan a steawardess-ek pihenőjéhez, egy függönnyel tehetők privátabbá.

0airplanecrc-004
A repülőgép mérnökök pedig itt hesszelhetnek:
0airplanecrc-005
Manapság ezt a személyzetnek kialakított helyiséget a repülőgép orrában helyezik el, de nem volt ez mindig így. Az Airbusan például ez korábban a pilótafülke és az utastér alatt volt, azonban a széles törzsű A350 XWB repülőinél a rakodótér növelése érdekében áthelyezték.
Az alábbi képen a  2 férőhelyes pilótaszoba látható, ahol az ágyak közé egy kis “közlekedőt” is sikerült bezsúfolni. Az alsó szinten pedig egy kényelmes szék található, amelyen ülve, (alkoholmentes) koktélok iszogatása közben relaxálhatnak.

0airplanecrc-008

A Boeing 777-esen már 8 ember számára kialakított hely található. A pilóták helye nem túl otthonos, de a székek mögötti ágyakra is ledőlhetnek.
0airplanecrc-009
Sokan biztosan meglepődtök, hogy hogyan néz ki az Airbus A380 CRC-je.
A robosztusságához hasonlóan a személyzetből egyszerre 12 embernek ad helyet és 3 szinten helyezkednek el az ágyak.
0airplanecrc-011
A pilóta pedig ezen a helyen ejtőzhet:
0airplanecrc-014
A cikk Rain Noe összegzése alapján készült.

 

Ajánlatok