accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Adrenalinfüggő vagy? Akkor ez a horvát kisváros igazi paradicsom a számodra!

Katya /

Omis egy bájos horvát kisváros, amely környezeti adottságainak köszönhetően igazi fellegvár az extrém sportok szerelmeseinek, ugyanis minden adott a sziklamászáshoz, zip line csúszáshoz, vadvízi evezéshez, de akár siklóernyőről is szemlélheted a tájat.

Ha a klasszikus városnézős, napozós, pancsolós nyaralás számodra már unalmas vagy éppen feldobnád valami izgalmassal a pihenéssel töltött napokat, Omis számos extrém lehetőséget kínál. Horvátország adrenalin fővárosa Splittől csupán 25 kilométerre található, éppen a Cetina folyó és az Adria között.

Omist a középkorban egy érdekes “üzlet” tette nevezetessé: híres kalóz központként működött, a „hivatásnak” köszönhetően pedig a város gazdasága virágzott. Ebből az időszakból maradtak fent a városban az erőd falai is. A kalózok igazán sikeresek voltak Omis védelmében, gyors hajóikról és tüzes harci természetükről voltak ismertek, 400 éven keresztül vezették a várost. Uralmuk 1444-ben a török invázióval ért véget.

A történelmi látnivalókon túl – mint az óváros, a vár, a hegyen magasodó Straigrad erőd -, a város legnagyobb vonzerejét a Cetina folyó látványos kanyonja jelenti, amely rengeteg extrém programot kínál a vízi sportoktól a sziklamászáson át egészen a siklóernyőzésig vagy éppen a zip line-ig.

Ennek megfelelően az aktív turizmus felkészült, a város környékén számos helyen kölcsönözhetsz sporteszközöket, tanulhatod meg a fogásokat profiktól és jelentkezhetsz szervezett túrákra is, ahol végig tapasztalt túravezetők garantálják a biztonságos élményt.

Kenuzás

Nevezz be egy kellemes evezésre a folyón! Kenuzás közben a kanyon magas sziklafala, földalatti alagutak, vízesések és tavak kísérnek. Azonban, ha egy igazán extrém élményre vágysz, leereszkedhetsz a Gubavica vízesésen is. Ehhez azonban már professzionális felszerelésre lesz szükséged és egy tapasztalt instruktor is veled tart az úton.

Fotó: Ivo Biocina

Rafting

Sodródj az árral, evezz le a Penšićiből Radmanove Mlinice-ig tartó 10 kilométeres úton a Cetinán. A kb. háromórás vízi kaland biztosan szuper emlék lesz az egész család vagy baráti társaság számára.

Siklóernyőzés

A varázslatos táj és hívogató hegyek természetesen nem kerülték el a siklóernyősök figyelmét sem. A tapasztalt siklóernyős pilóták már a 80-as években felfedezték maguknak az Omiška Dinarát, ahonnan a városi strandra szállnak le. Azoknak, akik először szeretnék kipróbálni milyen a siklóernyőzés, lehetőségük van tandemben is kipróbálni a repülést.

Fotó: Denis Peros

Zip line

A Cetina kanyonon bizony nemcsak mászva vagy vízen juthatsz át, de a levegőben is. Csússz át 150 méter magasan a föld felett 65 km per órás sebességgel a 700 méter hosszú pályán! Ez Horvátország leghosszabb zip line pályája. Le mersz nézni? Reméljük, ugyanis a talpaid alatt lélegzetelállító látvány vár a zöldes színű folyóval, a fehér sziklákkal és a zöldellő fákkal.

Sziklamászás

A Cetina bal partján található Planovo, egy 200 méter magas sziklafal, amely a horvát sziklamászók egyik kedvenc helye. Légy teljesen kezdő vagy már tapasztalt mászó, itt találsz az edzettségednek megfelelő kihívást egész évben. Kezdőként természetesen itt is azt ajánljuk, hogy csakis profi segítséggel vágj bele a kalandba.

Nyitókép: Ivan Šardi

Szponzorált tartalom

 

Ajánlatok