accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

8 hely ahol nyáron nem megy le a nap

lanymajom /

Számunkra nincs is annál természetesebb dolog, hogy éjszaka sötét van, nappal pedig világos. Még a nappal szavunkban is ott található a nap szó, utalva rá, hogy akkor van nappal, amikor a nap látható, de még a nap szavunknak, azaz a napok váltakozásának is köze van az égitesthez. Ezzel szemben a Földünkön vannak olyan helyek is, ahol ez egyáltalán nem ilyen természetes, legalábbis nem mindig.

Mi is az az éjféli nap?

Az éjféli nap egy természeti jelenség, ami a sarkköröknél és azokon túl eső területeken figyelhető meg. Míg a sarkkörökön évente csak egy-egy olyan nap van, az északi sarkkörön június 21, a délin pedig december 22, amikor 24 órán keresztül nem megy le a nap, addig az északi- vagy a déli sark felé haladva a jelenség egyre hosszabbodik, a sarkokon pedig már csak évente egy naplemente és egy napfelkelte figyelhető meg. Mondhatjuk úgy is, hogy az északi- és a déli sarkon egy nap végül is fél évig tart.

Miért van éjféli nap?

A nappalok és az éjszakák azért váltakoznak, mert a Föld a saját tengelye körül forog. A forgás közben a nap körül is kering, ami pedig az évek múlását okozza. A Föld tengelye viszont nem merőleges a keringési síkhoz képest, hanem 23,5 fokos dőlésszöget mutat, ezért a Föld minden pontját nem éri mindig ugyanannyi napfény. Ebből következik az évszakok váltakozása és ezért nincs mindenhol 12 órán keresztül éjszaka és 12 órán keresztül nappal.

Hol találkozhatunk ezzel a jelenséggel?

Mivel a déli sarkkörön belül nem élnek emberek, így ott települések sincsenek csak megfigyelő állomások, ezért aki kíváncsi az éjféli nap jelenségére, annak azokba az országokba kell elutaznia, melyek rendelkeznek az északi sarkkörön belül eső területekkel. Mutatjuk is, hogy melyek ezek az országok. Persze az Antarktiszon is találkozhatunk az éjféli nappal, de oda eljutni azért egy kicsit költségesebb.

1. Kanada

Kanadában az északi régiók, Yukon, az Északnyugati régió és Nunavut azok a helyek, ahol megtapasztalható az éjféli nap.

2. Grönland

A Dániához tartozó Grönland legészakiabb településein április végétől augusztus végéig látható ez az érdekes jelenség.

3. Izland

Habár Izland területe Grímsey kivételével az északi sarkkörön kívül fekszik, ettől függetlenül az éjféli nap a légköri fénytörés miatt itt is tapasztalható.

4. Finnország

Finnország legészakibb pontján nyáron 60 napon keresztül nem megy le a nap, de a télapó otthonában Rovaniemiben június elejétől július elejéig sincsenek éjszakák.

5. Norvégia

A Spitzbergákon, Európa legészakibb lakott területén április 19-től augusztus 23-ig a naplemente elmarad.

6. Oroszország

A világ legkiterjedtebb országa hatalmas északi sarkkörön belül eső területekkel rendelkezik. Az éjféli napért Szibériába vagy a Lappföld oroszországi részére kell utazni.

7. Svédország

Kiruna városában a svédországi Lappföldön május végétől július közepéig csak nappalok vannak.

8. USA

Az Amerikai Egyesült Államoknak csak egyetlen régiójában, Alaszkában találkozhatunk az éjféli nappal.


A 8 hely közül Magyarországról a legegyszerűbben Izlandra, Finnországba, Svédországba és Norvégiába utazhatunk és tekinthetjük meg ezt a különleges természeti jelenséget. Ezekbe az országokba Budapestről kedvező áron fapados járat is indul.

A Skandináv országok az éjféli nap mellett a fejlett, modern rendszereikről és a kiváló közbiztonságról is híresek. A magas árak ne rettentsenek el az oda utazástól, hiszen itt is van mód a spórolásra.

Az igazán bevállalós, kalandos utazóknak azt tanácsolnánk, hogy ne a repülőjegyen spóroljanak, ne csak egy kézipoggyásszal induljanak Skandináviába, hanem szánjanak egy kis pénzt egy jó minőségű sátorra, amit feladott poggyászként vigyenek magukkal.

Az északi országokban van egy olyan törvény, hogy minden embernek joga van arra, hogy a természetben legyen, akár ott is aludhat, amennyiben nem zavarja a helyiek életét. Főleg nyáron, amikor még éjszaka is világos van, a veszélyérzetünk is alacsonyabb, így egy település szélére nyugodtan leverhetjük a sátrunkat.

Ezen felül azért is szeretjük a Skandináv országokat, mert oda szó szerint elindulhatunk készpénz nélkül, hiszen mindenhol lehet kártyával fizetni. A Mastercardot és a Maestrot is széles körben elfogadják akár olyan extrém helyeken is, mint például a halpiacon. Ezekben az országokban az emberek annyira hozzászoktak már a kártyás vásárláshoz, hogy szinte alig használnak már készpénzt így a jövőben elképzelhető, hogy a készpénzt teljesen kivonják a forgalomból. A Skandináv országok még az EU-s országokat is messze lekörözik az elektronikus fizetésben.

Fiatalon életreszóló kaland lehet elindulni egy sátorral, egy bankkártyával és egy kis bátorsággal a messzi északra és megtapasztalni, hogy milyen az, amikor még éjfélkor sincs sötét.


A cikk létrejöttét a Mastercard támogatta.