accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Érdemes komolyan venni a macskaallergiát

utazomajom /

Az allergia bizony nemcsak az embereket, hanem a kis kedvenceket is érintheti. A különbség azonban az, hogy a gazdin van a felelősség, hogy észrevegye a jeleket és a tüneteket, és gondoskodjon cicája kezeléséről és egészségéről.

Allergia az állatoknál

Az allergia az immunrendszer túlzott válasza valamilyen anyagra, amelyhez az állat hozzáért, beszippantotta vagy elfogyasztotta. A táplálékallergia az egyik leggyakrabban előforduló allergiatípus a macskák esetében. Különösen sok cica allergiás a halra, tejtermékekre, de előfordul, hogy a csirkehús és a marhahús is tüneteket okoz náluk.

A macskák körülbelül 10%-a érintett valamilyen allergiával, amely a hímek és a nőstények között nagyjából azonos arányú. Az allergia azért is rossz betegség, hiszen nem kiszámítható, nem köthető életkorhoz és nemhez sem. Jellemzően 6 hónapos kor környétől akár 12 éves korig előfordulhatnak tünetek.

Hogyan vegyük észre, ha kedvencünk allergiás?

A macskatápra adott allergia jelentősen eltérhet a kutyákétól, ezért a tünetek észlelése gyakran sokkal nagyobb kihívást jelenthet. Az ételallergia jelentkezhet heves viszketés formájában, amely érintheti a teljes testfelületet, a fejet és a nyak környékét is.

A testtájakon megjelenő csomók, hivatalos nevükön miliáris dermatitiszek is árulkodó jelek lehetnek tápallergia esetén. Ezek többnyire nehezen látható, ám jól kitapintható csomók, amelyeket az állat gyakran vakar, emiatt a szőr ritkulhat a helyén.

A másik gyakori tünet a szőrhullás, a nedvedző bőrgyulladás és a felső ajkakon kialakuló fekély, az eozinofil granuloma. Ez akár más testfelületen is jelentkezhet, és viszketéssel nem, de fájdalommal annál inkább jár.

Ha cicánkon észleljük, hogy gyakrabban tisztálkodik a szokásosnál, esetleg szédeleg, begyulladt a füle, gyenge, vagy indokolatlanul agresszív, érdemes állatorvoshoz fordulni vele. A megfelelő kezelés mellett érdemes tápanyagban és vitaminokban gazdag macska gyógytáppal etetni a Petissimo webáruházból, hogy minél előbb megszűnjenek a kellemetlen allergiás tünetek.

Hogyan diagnosztizálható és kezelhető az allergia?

Ételallergia esetében a macskáknál bőrteszt elvégzésével és vérvizsgálattal diagnosztizálható a tényleges betegség. Fontos tudni, hogy a kezelésre nincs egyfajta, maximálisan hatékony gyógyszer, csupán a tünetek enyhítésén segíthetünk ezekkel. Érdemes állatorvoshoz fordulni, és vele konzultálva megtalálni a leghatékonyabb módszert, hogy cicánk leküzdje az allergia okozta kellemetlenségeket.

A kiegyensúlyozott, egészséges életmódhoz fontos, hogy macskánkat megfelelő minőségű táppal, rendszeresen etessük. Emellett gondoskodjunk biztonságos élettérről is, és ne feledkezzünk meg a rendszeres szűrővizsgálatokról sem!

Látogass el a Petissimo honlapjára, és tekintsd meg az egészséges, kiváló minőségű, macskák számára kifejlesztett gyógytápokat!

Ajánlatok