accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Albánia utazási segédlet

lanymajom /

A Wizz air 2017. április 5-től már Tiranába is repül, így Albániába a hosszú és kényelmetlen autóút helyett repülővel már 1,5 óra alatt el lehet jutni. Az alábbi cikkben összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat az országban való utazáshoz, illetve összegyűjtöttük a főbb nevezetességeket is.

Transzferlehetőségek Tirana repülőteréről

1. busz
A Rinas Express-nek minden órában van egy buszjárata a repülőtér és a Szkander bég tér között. A jegy 350 lekbe kerül, ami átszámítva kb. 800 Ft-nak felel meg. Az utazási idő 25-30 perc.

2. taxi
A taxi díja a belvárosba nagyjából 2000 lek körül alakul, ami átszámítva kb. 4600 Ft.

A kép forrása: https://www.flickr.com/photos/isidro2007/3404447783/

Közlekedés az országon belül

Albániában a tömegközlekedés nem olyan jól szervezett, mint Európa többi részén, úgyhogy az országban való utazás elég kalandos tud lenni. Persze ezzel senkinek sem szeretnénk elvenni a kedvét Albániától, csak fel szeretnénk hívni a figyelmet, hogy a közlekedés egy kicsivel több utánajárást igényel majd, mint máshol.

1. busz

Albániában két féle busz létezik, a hivatalos hosszútávú busz, illetve a furgon. A buszok megbízhatóbbak, menetrend szerint közlekednek és olcsóbbak, a furgonnal viszont gyorsabban lehet haladni. Habár a furgonok minden nap közlekednek Albánia szerte, de nincs konkrét menetrendjük, hanem akkor indulnak el, amikor elég utas összegyűlik. A furgonok megállóhelye se olyan egyértelmű, mint a buszok esetében, érdemes róluk a helyiektől érdeklődni, hiszen egyik napról a másikra is megváltozhat.

A furgonok “menetrendjét” itt találod.

2. vonat

Habár Albániában a vonatközlekedés eszméletlen lassú, de cserébe olcsó és megfizethetetlen élményt nyújt. A vonat csodálatos tájak között halad és utazás közben bepillanthatunk a vidéki falvak életébe is.

A kép forrása: https://www.flickr.com/photos/maurits1990/20714355260

Tömegközlekedés a környező országokba

Nemzetközi vonatközlekedés nincs az országba, a repülőjáraton kívül Albániát csak busszal és hajóval tudjuk megközelíteni, illetve elhagyni.

Az alábbi városokba tudunk továbbutazni Tiranából, amennyiben nem csak Albániát szeretnénk bebarangolni:

  • Isztanbul, Törökország
  • Athén, Görögország
  • Szófia, Bulgária
  • Tetovo, Macedónia
  • Prishtina, Koszovó
  • Podgorica, Montenegró

Shkoderból pedig az alábbi helyekre lehet eljutni:

  • Ulcinj, Montenegró
  • Podgorica, Montenegró

Ha Albániából Észak-Görögországba mennénk tovább, akkor két lehetőségünk van:

1. Sarandából komppal át tudunk hajózni Korfura vagy
2. Gjirokasterből, illetve Kakaviából átbuszozhatunk Ioanninába.

Albániából, Durresből az olasz Bariba hajójáratok is indulnak, így akár az Adriát is átszelhetjük, ahonnan szintén közvetlen repülőjárat indul Budapestre.

A kép forrása: https://www.flickr.com/photos/hogeslag/3869450323

Tirana nevezetességei

1. Óratorony

Az óratorony Tirana szimbóluma, amit a Szkander bég téren találunk.

2. Et’hem Bey mecset

Albánia egyik legszebb mecsete. Az óratoronytól pár lépésre, szintén a Szkander bég téren helyezkedik el.

3. Ish-Blloku

A legjobb kávéházak és bárok lelőhelye, illetve az éjszakai élet központja.

4. Nemzeti Történelmi Múzeum

Albánia legnagyobb és legjelentősebb múzeuma.

A kép forrása: https://www.flickr.com/photos/peter_curb/480508274

5. Sali Shijaku ház

A Sali Shijaku házban megcsodálhatjuk a tradicionális albán építészet és művészet vonásait.

6. Sky Club Panoramic Bar & Restaurant

A város legjobb panorámájáért és a legízletesebb ételeiért mindenképp érdemes ellátogatni a Sky Club Panoramic étterembe.

7. Dajti-hegy

Az 1600 méteres hegyről nagyszerű panoráma nyílik a városra. A hegyre felvonó is közlekedik.

További látnivalók Albániában

Dél-Albániában elég jelentős a török és a görög behatás, az ország északi részén viszont ősi illír romokra bukkanhatunk.

Theth

Theth egy hegyekkel körülölelt festői település az ország északi részén, a Thethi Nemzeti Parkban. A környéken a hegyekben való túrázás mellett vízeséseket (legismertebb a Grunasi-vízesés), még működő vízimalmot és egy néprajzi múzeumot is megtekinthetünk.

Az albán Riviéra

Az észak-albán partszakasz többnyire homokos, a déli pedig kavicsos, viszont a táj délen sokkal vadregényesebb. A legnépszerűbb üdülőhelyek Ksamil, ahol tömegturizmus nélküli paradicsomi környezet fogadja a látogatókat, Vlore, ahol pezsgő éjszakai élet és hosszan elnyúló homokos tengerpart található, illetve Saranda, ami pedig a belföldi turizmus fellegvára.

Dhermi

Albánia legszebb, kristálytiszta vízű stradjáért mindenképp érdemes felkeresni Dhermi városát.

Butrint

A görög határtól nem messze található Butrintban a görög időkből fentmaradt romokat tekinthetünk meg, illetve a környék strandjai is említésre méltóak.

Palasa

Egy másik csodás dél-albán tengerparti település.

Borsh

A Jón-tenger leghosszabb, 5 km-es strandját élvezhetjük Dél-Albánia gyöngyszemén, Borsh-ban. A városban nem csak természeti szépségeket, de kulturális látnivalókat is találunk, mecsetet, egy várat és egy madrasat, azaz egy iszlám oktatási intézményt.

Shkodra

Az észak-albán Shkodra az albán kultúra központja, de aki erre jár, az mindenképp nézze meg a Skadar tavat is.

Berat

Berat az egyik legősibb albán település, melyet az 1001 ablak városának is emlegetnek. Ezt az elnevezést az egyedi török, illetve albán építészetének köszönheti.

Kruje

Krujeban megnézhetjük a nemzeti hős, Szkander bég várát, illetve túrázhatunk a környék csodás hegyei között.

Gjirokastër

Az UNESCO által is elismert Gjirokastërben egy hatalmas, dombra épített kastélyt tekinthetünk meg, mely a történelem során börtönként is funkcionált.

Helyi ételek

Az albán ételek a többi balkáni országhoz hasonlóan jelentős török befolyással rendelkeznek, de az elmúlt években az olasz és a görög konyha elemei is megjelentek az országban. Fűszerezésre, étel ízesítésre leginkább oreganót, mentát, bazsalikomot, rozmaringot használnak. Az albánok elég sok húst fogyasztanak, friss zöldségeket, salátát pedig szinte minden ételhez tálalnak.

A kép forrása: https://www.flickr.com/photos/amanderson/10349862746

Byrek

A Byrek egy rétes féleség, legnépszerűbb a feta sajtos és spenótos, illetve a darált húsos és hagymás ízesítésű.

Baklava

A helyi rétes édes változata.

Bárányhús

A bárányhús az országban az egyik legnépszerűbb alapanyag, melyből lassú tűzőn főtt ízletes pörkölteket készítenek.

Halételek

A tengerpart menti településeken tenger gyümölcsit, míg Shkoder környékén folyami- illetve tavi halételeket fogyaszthatunk.

Ajánlatok