accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Irány az egyik legkülönlegesebb tengerpart a szomszédban, Szlovénia!

utazomajom /

Kicsit mostohán bánunk a szlovén tengerparttal mi, magyarok, hiszen ha nyáron szomszédos ország kerül szóba, a legtöbben Horvátország felé veszik az irányt.

Persze nem lehet összehasonlítani a horvát és szlovén tengerpart területét, de ha idén változatosságra vágytok, mutatunk néhány okot, amiért érdemes Szlovéniát választani.

6 óra kocsival

Ha reggel 7 órakor kocsiba ültök Budapesten, legjobb esetben 13 órára, vagyis egy kései ebédre értek le a szlovén tengerpartra. Az 580 km-es távolság akár kisgyerekkel is könnyen bevállalható, ráadásul az út nagy része autópálya, tehát a haladás legtöbbször zökkenőmentes.

A szlovén autópályán nem kell fizetőkapuktól tartani, matricát kell vásárolni egy hetes, egy havi vagy egy éves időtartamra. Sőt, itt még a kátyúk miatt sem kell aggódni, hiszen a „Kelet-Európa Svájca”-ként emlegetett Szlovéniában kitűnő az utak minősége. Ugyanez vonatkozik a közbiztonságra és a tisztaságra is.

Egy kis kultúra – Piran

A szlovén tengerpart kb. 45 km hosszú, ezen a szakaszon összesen 5 település osztozik. A legnagyobb Koper, amely az ország egyetlen kereskedelmi kikötőjének ad otthont, a strand- és buliközpont Portorož, aki pedig inkább kultúrára vágyik, Piran lesz a tökéletes választás.

Piran kikötője (fotó: Kaprinyák Nikolett / mertutaznijo.cafeblog.hu)

Piran egy olaszos hangulatú mediterrán kisváros. A kötelező látnivalóin túl érdemes az óvárosban céltalanul bolyongani és véletlenül felfedezni a legszebb helyeket. Portorož felől érkezhetünk busszal vagy kocsival, utóbbi a város szélén lévő emeletes parkolóban hagyható. Egy pár perces séta után előbb a kikötő sziluettje tűnik fel, majd eldönthetjük, hogy tovább sétálunk a belváros felé vagy inkább a tengerpart felé vesszük az irányt. A parton remek éttermek sorakoznak, szinte nem lehet rosszul választani a halas fogások és a tenger gyümölcsei széles választékában.

Tartini tér (fotó: Kaprinyák Nikolett / mertutaznijo.cafeblog.hu)

Piran szíve a Tartini tér, amely a város szülöttéről, Giuseppe Tartini barokk zeneszerzőről kapta a nevét. A téren gyakran rendeznek piacokat, hétköznap pedig olyan, mint egy olasz piazza: a helyiek találkoznak egymással és kávé közben megbeszélik az élet nagy dolgait, a gyerekek fagyiznak, a turisták pedig próbálnak tájékozódni és eldönteni, merre induljanak tovább.

Kilátás a Szent György-templomból (fotó: Kaprinyák Nikolett / mertutaznijo.cafeblog.hu)

A város védőszentjéről elnevezett Szent György templom és a domb tetején található vár egy kisebb lépcsőzést igényel, de megéri a fáradtságot: mindkét helyről csodás kilátás nyílik a városra és a tengerre. A templom mögött, keleti irányban több mint 1 km-es gyalogút vezet a tengerparton Portorož Fiesa településrészére. A panorámás tengerparti sétány egy sziklás magaspart mellett ereszkedik le, amely a végén egy stranddal és természetvédelmi területtel zárul.

Legjobb strandok a szlovén tengerparton

Szlovénia legnépszerűbb tengerparti üdülőhelyét, Portorož strandját nagy tengerparti hotelek és számos étterem, üzlet és kávézó veszi körül. Itt található a szlovén tengerpart egyik legszebb homokos strandja, amely kölcsönözhető napernyőkkel és napozóágyakkal ideális családok részére is.

Izola (fotó: Alex Block / Unsplash)

Izola kicsi és kavicsos strandja az óvárosban, a Strunjan Park közelében helyezkedik el. Izola városa mélyen behatol az Adriai-tengerbe, így a strand hihetetlen kilátást nyújt a szlovén Riviérára. A közelben van egy festői világítótorony és számos étterem, amelyek a legjobb friss tengeri és helyi borokat kínálják.

A Mesečev Zaliv (Hold-öböl strand) a szlovén Riviéra titkos gyöngyszeme. Ez a kavicsos partszakasz a Strunjani Természetvédelmi Parkban található és néhány, szinte érintetlen része csak gyalogosan érhető el. Igazi paradicsom!

3 ország – 1 nyaralás

És ha meguntátok a szlovén életérzést, érdemes „külföldre” utazni, hiszen mind az olasz, mind a horvát határ csak néhány kilométerre fekszik a szlovén tengerparttól (Portorožtól Trieszt 34 km, Umag 20 km). 3 ország egy nyaralás alatt!

Miramare kastély, Trieszt (Olaszország)

Ugye most már látjátok, miért olyan menő a szlovén tengerpart? 🙂