accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Álomból valóság: élet az Azori-szigeteken

utazomajom /

Milyen nehézségekkel kell megküzdenie egy egyedülálló nőnek az Azori-szigeteken? Mit kell feltétlenül megkóstolni ezen a vidéken? Egyáltalán mikor érdemes oda utazni? Interjú Perlaki Ritával, az Azori Éden szerzőjével.

Az egyik legszebb helyen élsz a világon. Hogyan kerültél az Azori-szigetekre?

Bulgáriában, egy véletlen folytán ismerkedtem meg egy Azori-szigeteki fiúval, aki felajánlotta, hogy szívesen körbevezet a legnagyobb szigeten, Sao Miguelen. Éltem a lehetőséggel és néhány hét múlva útnak indultam az Azori-szigetekre, ahol életem egyik legjobb kirándulásában volt részem.

Furnas

Az utazás második napján, Furnas városában sétálva elkapott az érzés, hogy itt szeretnék élni, ezért felhívtam gyorsan az anyukámat, hogy elújságoljam neki a nagy hírt. Mivel előtte Ausztráliában éltem 3 évet egy ösztöndíj miatt és akkoriban oda szerettem volna költözni, anyukám nagyon örült, hogy a messzi Ausztrália helyett egy közelebbi lakhelyet választottam.

Korábban tudtál bármit is az Azori-szigetekről? Az elmúlt években népszerű turistahely lett, de kb. 10 éve még alig-alig jártak magyarok a szigetre.

A „helyi idegenvezetőmmel” való találkozás előtt semmit sem tudtam a szigetről. Viszont az az egy-két fotó, amelyeket a megismerkedésünk napján mutatott, elég volt ahhoz, hogy eldöntsem: ezt személyesen is látnom kell.

A Ribeira dos Caldeiroes park legnagyobb vízesése

Amikor 2016-ban a szigetre érkeztem, csak elvétve találkoztam turistákkal és csupán néhány magyarral. 2015 előtt a SATA Azori légitársaságnak és a TAP Portugál légitársaságnak volt lehetősége a szigetre utaztatni, valamint a TUI irodának, amely Németországból és Belgiumból hozta a turistákat. Ők már hamarabb, sokkal drágábban felfedezték a szigetet és van is két, németek által lakott kis falu Sao Miguel szigetén. 2015-től viszont a Ryan Air és az Easy Jet fapados légitársaságok is engedélyt kaptak a személyszállításra és ezzel megindult a turisták áradata.

Farol do Arnel világítótorony, Nordeste

Az Easy Jet -ha jól tudom- már nem indít járatokat Portugáliából, helyette megnyitottak New Yorkból egy új útvonalat és azzal közvetlenül  érkeznek az amerikai turisták. Ebben az évben már nagyon érződik, hogy felkapott lett a sziget. Márciusban olyan is előfordult, hogy Furnasban a kedvelt vulkánpörköltet, a Cozidót előre le kellett foglalnom, hogy meg tudjuk kóstolni az ide érkező barátaimmal.

Életedről blogot is írsz Azori Éden címmel. Hogy jött az ötlet, hogy ilyen módon bemutasd a szigetet?

Mielőtt a szigetre költöztem, próbáltam információkat keresni az interneten, de csak nagyon kevés tájékoztató anyagot találtam magyarul. Szerettem volna, ha a turisták felkészülten érkeznek ide, ezért indítottam egy érdekességeket, hasznos információkat tartalmazó oldalt, az Azori Édent.  A másik célom az volt, hogy a szüleimet és a barátaimat informáljam arról, milyen paradicsomi helyen élek és szerettem volna, ha nem izgulnak értem.

Sete Cidades

Nagyon büszke vagyok, hogy egy barátnőm közreműködésével a blog már angolul is elérhető. Katival közösen nyertük meg a a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Ausztráliába szóló ösztöndíját, együtt éltünk Sydneyben és ott indult a barátságunk. Nagyon sok segítséget kapok tőle a cikkek megírásában és a facebook oldal híreinek készítésében is. Néhány hete meglátogatott és így még hitelesebben tudjuk közösen készíteni a cikkeket.

Sok megkeresést kapsz a blogon keresztül? Megtalálnak a magyar turisták kérdésekkel, utazási információkkal?

Nagyon sok kérdést kapok nem csak az utazással, hanem az azori élettel, kultúrával, programokkal kapcsolatosan is. Ezeknek nagyon örülök, mert szeretek utánajárni mindennek, igyekszem nagyon nyitott szemmel járni a szigeten és keresem az újabb lehetőségeket az ideutazók számára.

Chá Gorreana teaültetvény

Adódtak nehézségeid is a beilleszkedés során?

A nehézségek elsősorban abból adódtak, hogy nő vagyok és egyedül költöztem ide. A szüleim izgultak értem, amikor ide jöttem, hiszen ez egy teljesen új élet, más kultúra. Az aggodalmuk legfőbb tárgya az volt, hogy egyedül érkeztem egy olyan szigetre, ahol a férfi dominancia a jellemző. Ezzel meg is gyűlt a bajom az elején, de már kezdek beilleszkedni. A sziget több területén, elsősorban a hagyományos azori családoknál a nők szerepe a családokban a gyermeknevelés. Többen kérdezték a helyiek közül, hogy mit keresek egyedül, nőként a szigeten. Ha valaki csak kirándulni jön, majd haza is megy, nem annyira szokatlan, de mikor elmesélem, hogy én itt élek és főleg, hogy Furnas kis városát (1300 lakos) választottam a lakóhelyemül, mindenki meglepődik.

Furnas-tó

A második nehézség a bürokrácia, amit nagyon nehéz volt megszoknom a budapesti pörgős hétköznapok után. Itt minden nagyon lassan megy, és sokat kell várni egy-egy ügy elintézésére. Ez valahol jó, mert közben én is lelassulok, de mégis néha haza kell utaznom, hogy újra érezzem, tudok haladni dolgaimmal. Egyelőre online dolgozom marketing menedzserként, de már elkezdtem foglalkozni egy a turistákat segítő cég beindításán is.

A hétköznapok egyébként nagyon jól telnek, folyamatos boldogságban élek. Ezt főleg akkor érzem, amikor a szüleim és a barátaim meglátogatnak. Ilyenkor meg tudom nekik mutatni, mennyit fejlődött az azori portugálom, miket tudtam elintézni és megmutathatom nekik, milyen új lehetőségeket fedeztem fel a szigeten.

Milyen helyeket mutattál meg utoljára a barátaidnak? És melyek azok a látnivalók, amik kihagyhatatlanok, ha az ember az Azori-szigetekre utazik?

Nagyon örülök, hogy a szüleim és a legjobb barátnőm is meglátogatott már. Velük mindig igyekszem olyan helyeket felfedezni, ahol még én sem jártam. Igen, a sziget kicsinek tűnhet, 20×60 km a területe, de nagyon sok eldugott, titkos helye van.

Termálfürdő a Terra Nostra Parkban

Furnas az a város, amit mindenkinek látnia kell. Ez a legaktívabb vulkáni tevékenységet mutató terület a gőzölgő fumaroláival és két vulkáni kazánjával (Caldeiras). A helyiek leleményességének köszönhetően Furnasban kóstolhatunk vulkáni gőzben párolódott ételt, a Cozidót és vulkáni kukoricát is. Itt van a világ egyik legszebb parkja, a Terra Nostra Park, ami kihagyhatatlan az ideutazóknak, valamint található a városban „dzsungelfürdő”, ami egy vastartalmú, vízzel táplált termálfürdő dzsungeli környezetben.

A legutóbbi felfedezésem egy olyan centrum, ahol az Azori-szigeteki süvöltő (Priolo) nevű, csak Sao Miguel szigetén élő madárka kihalása ellen küzd jelenleg 30 ember. Fantasztikus munkát végeznek, én pedig önkéntesként próbálom a tevékenységüket támogatni, így az ideérkező turisták akár magyarul is meghallgathatják az előadásukat.

Farol do Arnel világítótorony a halászfaluval

Izgalmas látnivaló a Termas da Ferraria is. Ez egy olyan fürdő egy kis öbölben, ahol a termálvíz és az óceán vize együtt élvezhető egy medencében. Kihagyhatatlan! Aki az Azori-szigetekre utazik, feltétlenül vegyen részt bálna- vagy delfinlesen. A bálnalesre és delfinekkel úszásra a legjobb időpont a májustól szeptember végéig tartó időszak. Sok társaság még októberben és decemberben is szervez ilyen túrákat. Óriási élmény!

Ha most úgy döntök, hogy –a beszélgetésünk hatására- az Azori-szigetekre szeretnék utazni, mit javasolsz, mely hónapokra nézzek repülőjegyet?

Hölgyeknek inkább a júniust, júliust ajánlom, mert olyankor nyílik a hortenzia és a virágzó sziget még gyönyörűbb, mint máskor! Továbbá nyáron az időjárás is kiszámíthatóbb, mint a többi hónapban.

Hortenziák Sao Miguel szigetén

Ha túrázni vágyik valaki és nem annyira szereti a tömeget, akkor a szeptember, akár az október is megfelelő lehet. Ha szeretnél belekóstolni az azori kultúrát bemutató eseményekbe, fesztiválokba, arra a legjobb időpont májustól augusztus végéig van. Részletes, hónapokra lebontott program- és fesztiválajánló olvasható az azorieden.com oldalon.

Sao Joao fesztivál

Melyik városban érdemes szállást foglalni, ha körbe akarom járni a szigetet? Hogyan lehet a szigetek között utazni?

Általában azt szoktam javasolni, hogy legyen megosztva két helyen a szállás. Az egyik Ponta Delgadaban, a másik Furnasban vagy Furnas környékén. Így lehet költséghatékonyan és időt spórolva felfedezni a szigetet. Nagyon ajánlom a szigetek közötti repülést, annál is inkább, mert a SATA légitársaság ingyen jeggyel segíti a szigetek közötti utazást vagy a körutazást. A SATA Azori légitársaságról készített cikkem iránt sokan érdeklődnek, ezen tudtam lemérni, mennyire népszerű ez a lehetőség a turisták körében.

Tipikus azori templom vulkáni kövekből

Szigeten belül pedig elsősorban az autóbérlést javaslom. Ha valakinek csak 1 hete van, akkor mindenképpen ez a legjobb megoldás. Az autóbérlés nem olcsó, az üzemanyag talán még a magyar áraknál is drágább egy kicsit, de mégis azt ajánlom mindenkinek, hogy béreljenek autót, nagyon odafigyelve az apró betűs részekre a szerződésekben. Tömegközlekedéssel nehezen oldható meg, hogy mindenhová eljussunk.

Hogyan tovább az Azori-szigeteken? Vannak terveid, eddig nem megvalósult álmaid?

Nagyon szeretnék a jövőben környezetvédelemmel foglalkozni, esetleg külföldi és portugál előadók bevonásával oktatásokat tartani a helyieknek és az ide érkező turistáknak is arról, hogyan tudnak ők is hozzájárulni a paradicsomi környezet megóvásához. A következő hónapokban több olyan cikk is meg fog jelenni az Azori Éden blogon, amely a sziget élővilágának védelméről, a szelektív hulladékgyűjtésről és a környezetvédelemről fog szólni.

Sao Joao fesztivál

A terveim között szerepel az ideérkező turistákat segítő vállalkozás indítása is, ahol a temérdek érdeklődő kérdés megválaszolása mellett olyan programok is szerepelnének az ajánlatok között, amelyek a kultúra megismerésére, a környezetvédelemre, valamint gasztronómiai élményekre irányulnak. Emellett természetesen szeretném élvezni, hogy ilyen gyönyörű helyen élek, és minden kis zeg-zugot próbálok felfedezni, ami az Azori-szigeteken található.


Fotók: Perlaki Rita / azorieden.com

Ajánlatok