accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Amit a gluténérzékenységről tudni akartál

utazomajom /

A gluténérzékenység nem egyenlő a lisztérzékenységgel, hiszen az egész intoleranciának a kiváltó oka a glutén. Persze az sem mindegy, hogy allergiáról beszélünk-e vagy épp intoleranciáról. Hogy miben más a kettő? Tarts velünk és megtudod!

Mi ez és mitől alakul ki?

Magát a gluténérzékenységet két csoportra bonthatjuk, az allergiára és az intoleranciára. A kettő közül az előbbi a veszélyesebb, hiszen ez akár életet veszélyeztető tünetet is okozhat. Amennyiben valaki gluténra allergiás, akkor a szervezet képes olyan tüneteket produkálni pillanatok alatt, melyek az életfunkciók életveszélyes beszűkülését eredményezik, és akár a szervezet összeomláshoz vezethetnek. Szerencsére ez a ritkább eset, de tisztában kell lenni a kockázattal.

Intolerancia esetén szerencsére egy kevésbé életveszélyes, de hasonlóan kellemetlen tünetekkel járó érzékenységről beszélünk. Ennek során a szervezet nem képes feldolgozni a glutént, ami puffadáshoz, hasfájáshoz és hasmenéshez vezet. Mivel itt a felszívódás is már problémás, ezért nem csoda, hogy akik arra érzékenyek, próbálják kerülni a glutént, hiszen extrém esetben akár pszichés problémákat is okozhat.

Az érzékenységet a glutén okozza, amely megtalálható a gabonafélékben. Maga a glutén két fehérjéből áll, glutelinből és prolaminból.

Van megoldás

Míg korábban egyáltalán nem létezett megoldás a gluténérzékenységre azonkívül, hogy valaki elhagyott mindennemű pékárut, addig ma már egy egész iparág szakosodott erre a problémára. Azt azért jó, ha mindenki tudja, hogy a gluténmentes termékek jelentősen drágábbak, mint a hagyományos társaik. Ettől függetlenül nagyon jó hír, hogy adott egy lehetőség, ami nagyban megkönnyítheti az arra érzékenyek életét.

Mint minden más esetben, itt is megjelentek azok az emberek, akik nem rendelkeznek semmilyen érzékenységgel, csak gluténérzékenynek állítják be magukat. Nekik szerencsére egyáltalán nem jelent gondot az, ha valahol bárminemű glutén kerül az ételükbe, de akiknek ezzel problémájuk van, azok számára akár a levegőben szálló gluténrészecske is kellemetlenséget okozhat. Az allergiások esetében nagyon fontos, hogy csak olyan étterembe menjenek étkezni, ahol véletlenül sem használnak gabonafélékből előállított lisztet.

Mivel sok gyártó nem vállalja, hogy tökéletesen gluténmentes terméket tud előállítani, így nagyon meg kell nézni azt, hogy hol is vásárolunk. A Magzsola webáruház gluténmentes termékek tekintetében is igen színes palettával rendelkezik, így az arra allergiások is garantáltan jól választhatnak.

Ettől függetlenül rengeteg termék esetében nem tudják garantálni a tökéletes gluténmentességet, hiszen a előállítás és a csomagolás során nem lehetünk biztosak abban, hogy nem történt keresztszennyezés.

Ajánlatok