accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Autóval Horvátországba? – így néz ki a matek

Katya /

Horvátországot sokan azért szeretik, mert közel van és viszonylag olcsón megközelíthető, cserébe válogathatsz a homokos, kavicsos, sziklás tengerpartok és szigetek között, hangulatos mediterrán városokat járhatsz be vagy varázslatos nemzeti parkokat fedezhetsz fel, pusztán itt, a déli szomszédságunkban. A legtöbben éppen ezért autóval vágnak neki az útnak. De mennyi az annyi, hol érdemes tankolni és hogyan érdemes felkészülni egy horvát autós kiruccanásra?

Autópályadíjak

Horvátországban fizetőkapus rendszer működik, azaz akkor kell fizetned, amikor lehajtasz az autópályáról. Indulás előtt tájékozódj, hogy hol kell lehajtanod, illetve fel az autópályára! Külön bankkártyás és külön készpénzes kapuk vannak az autópályákon, ezért mindig figyelj oda rá, hogy a megfelelő sorba állj be. Általánosságban azonban elmondható, hogy sokkal jobban jársz, ha a bankkártyás sorba állsz, azok ugyanis jóval gyorsabban haladnak. Ha mégis a készpénzt választod, fizethetsz kunával vagy euróval is, azonban a visszajárót mindig kunában adják.

Itthonról az M7-es autópályától, a magyar határtól az A4-es autópálya vezet el Zágrábig a Goričan határátkelőtől. Budapest felől mindenképp útba esik ez a szakasz, amely használata 44 HRK személygépkocsival.

Ha Dalmácia az úti cél, akkor Zágrábtól az A1-es autópályán kell hajtanod, innen az A6-os elvisz egészen Rijekáig, az A8-as pedig az Isztriai-félszigetig.

A pontos autópályadíjat úgy tudod kiszámolni, ha összeadod a szakaszokat. Ezen az oldalon éred el az aktuális autópályadíjakat, az I kategória vonatkozik a személygépkocsikra.

Utazómajom-tipp: Ezen az interaktív térképen kiszámolhatod, hogy pontosan mennyi autópályadíjjal kell számolnod, emellett megnézheted azt is, hogy hol vannak lezárások és fizetőkapuk az útvonaladon. Mi is ezt használtuk a számoláshoz.

Összegyűjtöttük pár népszerű útvonalat és annak autópályadíjait:

Határátkelés után

Gorican – Zágráb: 44 kuna

Rijeka és Isztriai félsziget

Zágráb – Rijeka: 70 kuna

Rijeka – Pula (Medulin): 75 kuna

Rijeka – Rovinj: 53 kuna

Rijeka – Porec: 53 kuna

Rijeka – Umag: 53 kuna

 

Kvarner régió

Zágráb – Krk sziget: 61 kuna (Oštrovica lehajtóig)

Zágráb – Rab szigeti komplehajtó: 60 kuna (Žuta Lokva lehajtóig, utána komppal kell utazni Rabra, amelynek díja: felnőtt jegy 25 kn, gyerek 11kn,  személyautó 115kn)

Zágráb – Pag: 119 kuna (Posedarje lehajtóig, utána a híd használata ingyenes. A másik opció Pagra, ha komppal utazol, ehhez Brinje-nél kell lehajtanod)

Dalmácia

Zágráb – Zadar: 121 kuna

Zágráb – Vir sziget, Nin: 121 kuna

Zágráb – Biograd : 133 kuna

Zágráb – Murter: 143 kuna

Zágráb – Vodice: 143 kuna

Zágráb – Sibenik: 152 kuna

Zágráb – Trogir: 167 kuna

Zágráb – Split: 181 kuna

Zágráb – Makarska: 204 kuna

Zágráb – Ploce: 231 kuna

Üzemanyag

Bár egy hónapig Horvátországban is befagyasztották az árakat  (az aktuális árakat két hetente felülvizsgálják, jelenleg a 95-ös benzin ára 13,5 kuna (kb. 697 Ft), a gázolaj 13,08 kuna (kb. 676 Ft), a kevert összetételű dízelé pedig 9,45 kuna (kb. 488 Ft), még mindig  olcsóbb, ha még itthon tankolsz (az árstop miatt jelenleg 480 forintos hatósági áron lehet Magyarországon tankolni, ez a szabályozás július 1-ig lett meghosszabbítva).

 

Fotó: Zoran Jelača | CNTB

Híd- és kompdíjak

Mivel Horvátország az ezer sziget országa, míg a nagyobbakra híd vezet, sok sziget csak komppal vagy katamaránnal közelíthető meg. A nagyobbak közül jó hír, hogy a Krk-híd ingyenessé vált és a nyáron átadásra kerülő Pelješac-hídon is ingyenesen lehet majd áthaladni, amelynek köszönhetően nem kell majd Bosznia-Hercegovinán áthaladni  a Dubrovnikba utazóknak. A kompok többségét a Jadrolinija társaság üzemelteti, az indulásokról és az árakról ide kattintva tájékozódhatsz és ezen az oldalon válthatod meg online is a jegyedet. A jegyek az adott napon bármelyik járatra felhasználhatóak egy alkalommal.

Pár példa, hogyan kell kalkulálnod a kompos átkeléssel főszezonban:

Lošinj-sziget (Valbiska-Merag)
Felnőtt jegy: 26 kuna
Gyerek jegy: 13 kuna
Személyautó: 131 kuna

Brač-sziget (Split – Supetar)
Felnőtt jegy: 41 kuna
Gyerek jegy: 20,50 kuna
Személyautó: 170 kuna

Hvar-sziget (Split – Stari Grad)
Felnőtt jegy: 55 kuna
Gyerek jegy: 27,50 kuna
Személyautó: 326 kuna

Pag-sziget (Prizna – Žigljen)
Felnőtt jegy: 25 kuna
Gyerek jegy: 12,50 kuna
Személyautó: 112 kuna

Szponzorált tartalom

 

Ajánlatok