accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Autóval Horvátországba? – így néz ki a matek

Katya /

Horvátországot sokan azért szeretik, mert közel van és viszonylag olcsón megközelíthető, cserébe válogathatsz a homokos, kavicsos, sziklás tengerpartok és szigetek között, hangulatos mediterrán városokat járhatsz be vagy varázslatos nemzeti parkokat fedezhetsz fel, pusztán itt, a déli szomszédságunkban. A legtöbben éppen ezért autóval vágnak neki az útnak, amely már egyszerűbb nem is lehetne, hiszen Horvátország 2023. január 1-jén  a schengeni övezet teljes jogú tagjává vált, ami teljes mozgásszabadságot jelent az EU-n belül. Így a horvát-magyar határátkelőket is megállás és ellenőrzés nélkül vehetik igénybe az utazók! De mennyi az annyi, hol érdemes tankolni és hogyan érdemes felkészülni egy horvát autós kiruccanásra?

Autópályadíjak

Horvátországban fizetőkapus rendszer működik, azaz akkor kell fizetned, amikor lehajtasz az autópályáról. Indulás előtt tájékozódj, hogy hol kell lehajtanod, illetve fel az autópályára! Külön bankkártyás és külön készpénzes kapuk vannak az autópályákon, ezért mindig figyelj oda rá, hogy a megfelelő sorba állj be. Általánosságban azonban elmondható, hogy sokkal jobban jársz, ha a bankkártyás sorba állsz, azok ugyanis jóval gyorsabban haladnak. 2023. januárjától, Horvátország euróövezetbe való csatlakozásával, új díjszabás lépett életbe.

Itthonról az M7-es autópályától, a magyar határtól az A4-es autópálya vezet el Zágrábig a Goričan határátkelőtől. Budapest felől mindenképp útba esik ez a szakasz, amely használata 5,8 € személygépkocsival.

Ha Dalmácia az úti cél, akkor Zágrábtól az A1-es autópályán kell hajtanod, innen az A6-os elvisz egészen Rijekáig, az A8-as pedig az Isztriai-félszigetig.

A pontos autópályadíjat úgy tudod kiszámolni, ha összeadod a szakaszokat. Ezen az oldalon éred el az aktuális autópályadíjakat, az I kategória vonatkozik a személygépkocsikra.

Utazómajom-tipp: Ezen az interaktív térképen kiszámolhatod, hogy pontosan mennyi autópályadíjjal kell számolnod, emellett megnézheted azt is, hogy hol vannak lezárások és fizetőkapuk az útvonaladon. Mi is ezt használtuk a számoláshoz.

Összegyűjtöttük pár népszerű útvonalat és annak autópályadíjait:

Határátkelés után

Gorican – Zágráb: 5,8 €

Rijeka és Isztriai félsziget

Zágráb – Rijeka: 9,2 €

Rijeka – Pula (Medulin): 10 €

Rijeka – Rovinj: 8,2 €

Rijeka – Porec: 9,4 €

Rijeka – Umag: 11,8 €

 

Kvarner régió

Zágráb – Krk sziget: 8,1 € (Oštrovica lehajtóig)

Zágráb – Rab szigeti komplehajtó:  7,9 € (Žuta Lokva lehajtóig, utána komppal kell utazni Rabra)

Zágráb – Pag: 11,4 € (Posedarje lehajtóig, utána a híd használata ingyenes. A másik opció Pagra, ha komppal utazol, ehhez Brinje-nél kell lehajtanod)

Dalmácia

Zágráb – Zadar, déli szakasz: 16,5 €

Zágráb – Vir sziget, Nin: 16 €

Zágráb – Biograd : 17,6 €

Zágráb – Murter: 18,9 €

Zágráb – Vodice: 18,9 €

Zágráb – Sibenik: 20,1 €

Zágráb – Trogir: 22,1 €

Zágráb – Split: 24 €

Zágráb – Makarska: 27 €

Zágráb – Ploce: 30,6 €

Üzemanyag

Bár 2022-ben volt, hogy rövid ideig Horvátországban is befagyasztották az árakat, mostmár sem kint, sem itthon nincs hatósági árstop, így jelenleg (2023.04.12.) a 95-ös benzin ára 1,34 € (kb. 504 Ft), a gázolajé 1,39 € (kb. 525 Ft), ami 60-80 forinttal olcsóbb, mintha egy magyarországi kúton tankolnál.

Fotó: Zoran Jelača | CNTB

Híd- és kompdíjak

Mivel Horvátország az ezer sziget országa, míg a nagyobbakra híd vezet, sok sziget csak komppal vagy katamaránnal közelíthető meg. A nagyobbak közül jó hír, hogy a Krk-híd ingyenessé vált és a nyáron átadásra kerülő Pelješac-hídon is ingyenesen lehet majd áthaladni, amelynek köszönhetően nem kell majd Bosznia-Hercegovinán áthaladni  a Dubrovnikba utazóknak. A kompok többségét a Jadrolinija társaság üzemelteti, az indulásokról és az árakról ide kattintva tájékozódhatsz és ezen az oldalon válthatod meg online is a jegyedet. A jegyek az adott napon bármelyik járatra felhasználhatóak egy alkalommal.

Pár példa, hogyan kell kalkulálnod a kompos átkeléssel főszezonban:

Lošinj-sziget (Valbiska-Merag)
Felnőtt jegy: 3,45 €
Gyerek jegy: 1,73 €
Személyautó: 17,39 €

Brač-sziget (Split – Supetar)
Felnőtt jegy: 5,44 €
Gyerek jegy: 2,72 €
Személyautó: 22,56 €

Hvar-sziget (Split – Stari Grad)
Felnőtt jegy: 7,3 €
Gyerek jegy: 3,65 €
Személyautó: 43,27 €

Pag-sziget (Prizna – Žigljen)
Felnőtt jegy: 3,32 €
Gyerek jegy: 1,66 €
Személyautó: 14,86 €

Szponzorált tartalom

 

Ajánlatok