accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Balaton vagy Görögország? Melyik a drágább főszezonban?

utazomajom /

Minden évben óriási vita alakul ki a Balaton imádók és a külföldi utazást előnyben részesítők között, hogy vajon melyik nyaralás terheli meg jobban a pénztárcánkat. Picit mindig olyan ez, mintha az almát szeretnénk a körtével összehasonlítani és nemcsak a lokáció miatt. A pénzköltésnek sem belföldön, sem külföldön nincs felső határa. Ha úgy tartja kedvünk, sok milliót költhetünk mindkét esetben. Éppen ezért egy arany középutat választottunk most az összehasonlításunk alapjául. Egy viszonylag olcsóbb, de népszerű görög szigetet vetünk össze egy szintén közkedvelt balatoni várossal.

Nyerj 300.000 forint értékű utazási utalványt a Genertel jóvoltából! Részletek a cikk végén!

Természetesen azok a szigetek jöhetnek szóba elsősorban, ahová van közvetlen repülőjárat és lehetőleg több légitársasággal is megközelíthető, így verseny alakul ki az árakban. Jó ár-érték arányban foglalható szinte minden évben Korfu, Rodosz, Kréta és újabban Lefkada. Habár Mykonosra találni a legolcsóbb repülőjegyeket a görög szigetek közül, a szállás és a szolgáltatások árai magasan ott a leghúzósabbak, így összességében nem járunk jól.

Krétára a cikk írásának pillanatában főszezonban 50.500 forintért lehet retúr repülőjegyet foglalni. Ez az ár tartalmazza a kézipoggyászt és minden adót illetve illetéket. (Igen, még a nemrég bevezetett “extraprofit” adót is.) Időben foglalva ez az ár inkább 30-40.000 forint környékén lett volna, de most már az utolsó pillanatban vagyunk.

Egy extra kézi poggyásszal az ár 17.400 forinttal, feladhatóval pedig 20.000 forinttal növekszik. A hatalmas reptéri káoszok elkerülése érdekében most célszerű csak kézipoggyászokkal megoldani az utazást.

A szigeten egy jó értékelésű 3 csillagos medencés szállás félpanziós ellátással néhány perces sétára a homokos parttól 237.265 Ft-ba kerül két fő részére. A példánkban két fő együttes utazásának költségét számoljuk.

  • Szállás félpanziós ellátással 237.265 Ft két fő részére
  • Repülőjegy egy darab feladható poggyásszal, két kézipoggyásszal két fő részére 121.156 Ft
  • Transzfer a szállásra taxival kb. 40 EUR, busszal 6 EUR
  • A Numbeo szakportál folyamatosan frissített adatbázisából kiderül, hogy egy olcsóbb éttermi étkezés Krétán 10 EUR, egy 3 fogásos középkategóriás étteremben pedig 35 EUR körül mozog, míg a Balatonon az olcsóbb étkezés szinte fele annyiba, 3 fogásos pedig közel ugyanannyiba kerül.
  • Összességében tehát a szállás, a repülőjegy, a poggyász, a transzfer két fő részére főszezonban Krétára jelenleg 365.000 forint körül hozható ki. Időben foglalva ez az ár kb. 30%-kal lehet alacsonyabb.

Mielőtt mutatjuk a balatoni árakat, beszéljünk pár szót az Utasbiztosításról!

Genertel Utasbiztosítás – 30 % kedvezmény az Utazómajmoknak!
Ha külföldre utazol, sose felejts el utasbiztosítást kötni! Ez az egy, amin nem éri meg spórolni, mert az egészséged múlhat rajta. Akár autóval, busszal, vonattal, vagy repülővel utazol, ezzel mindig számolj. Most a Genertel európai utazások mellé köthető utasbiztosításának díjából az Utazómajom olvasóinak 30% kedvezményt biztosít. Használd a utazomajom30 kuponkódot egészen szeptember 18-ig! Egyes országokban ismét problémákat okoz a koronavírus, éppen ezért a Genertel az utasbiztosításai csomagjait kiterjesztette a Covid-19 megbetegedésekkel kapcsolatos eseményekre is.
Gyermekes családoknak jó hír, hogy a 18 év alatti gyermekek számára a szolgáltatás 25% kedvezménnyel vehető igénybe.
Ha autóval utazol, akkor az autós assistance kiegészítő szolgáltatást célszerű választani, mellyel akár a jármű külföldön történő mentését, tárolását és egy esetlegesen felmerülő taxi- vagy csereautó költségét is fedezheted!

Kösd meg biztosításodat a Genertel oldalán!


És mi a helyzet a Balatonon?

Néhány héttel az utazás előtt természetesen már ott sem lehet igazán jó ajánlatokat kifogni. Balatonfüreden a legolcsóbb 3*-os félpanziós hotel a fenti időszakra 526.453 Ft-ért foglalható, de egy héttel korábban már 387.000 Ft-ért is megtaláltam ugyanezt szállást két fő részére. Siófokon hasonló a helyzet, egy 3*-os szebb időket is megélt hotel már 314.600 Ft-ért kínálkozik, viszont egy nevesebb, modernebb hotelért már 384.000 Ft-t kérnek egy hétre. Ha az augusztus 20-ai hétvégét is belevesszük, akkor már közel fél millió forintba kerül egy átlagos félpanziós hotel a Balaton parton. Fontos kihangsúlyozni, hogy ellátás nélküli apartmanok ennél jóval olcsóbban is elérhetőek.

Összegezve az alábbiakat tapasztalhatjuk.

  • Szállás félpanziós ellátással 387.000 Ft két fő részére, medencével
  • Üzemanyag Budapestről kb. 10.000 Ft
  • Autópálya matrica díja 3.820 Ft
  • Két fő részére tehát a medencés szállással, félpanziós ellátással, utazási költséggel jelenleg 400.820 Ft az egy hetes balatoni nyaralás.

Mindkét esetben még számos költséggel kell számolni, hiszen az ebéd nem megoldott, illetve fakultatív programok áraival és költőpénzzel sem kalkuláltunk. Alapvetően azonban elmondható, hogy annak ellenére, hogy ebben a helyzetben egy picit magasabb ár jött ki a balatoni nyaralásra, közel azonos költséggel hozható ki mindkét úti cél. Azt éri meg átgondolni, hogy megéri-e itt hagyni a megszokott ízeket, a bevált belföldi utazást vagy inkább szívesen elindulnánk repülővel egy távolabbi görög szigetre. Azt is illik megemlíteni, hogy pontosan egy éve közel 15%-kal ért többet a forint az euróhoz képest, ezért is érezhetjük most magasabbnak a külföldi árakat. Ennek ellenére elő és utószezonban mindkettő kihozható fele ennyiből is, viszont ebben az esetben Kréta talán jobb választás, hiszen nagyobb eséllyel fogunk ki ott jó időt.

Amíg a Balaton parton csak 2-3 hónapig van igazán strandidő, addig Krétán ez inkább 4-5 hónap, hiszen még október elején is kellemes hőmérsékletű a tenger. A kedvező tengerparti ár egyik oka pedig a sokkal nagyobb szálláskínálat. Te melyik részesíted előnyben? A külföldi, vagy a belföldi utazást?

Válaszolj néhány kérdésre és nyerj 300.000 Ft értékű utazási kupont!

A játék lezárult. A nyertes: Nagy Liza. Gratulálunk!

Ajánlatok