accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Bréking: A Ryanair utólag is ráterhelte a különadót az utasokra

Katya /

A Ryanair e-mailben tájékoztatta róla utasait, hogy a Magyar Kormány által június 4-én bevezetett új légiforgalmi adót – amelyet a július 1-jén vagy az után induló járatok utasai után kell megfizetni – utólag is behajtja utasain. A járatra vonatkozó adó utasonként 10 euró, azaz 3900 forint, amelyet automatikusan levonnak a foglaló bankkártyájáról, amennyiben az utas a lemondás mellett nem dönt. 

A meglévő foglalásokra érkezett e-mailben az ír légitársaság tájékoztatója, amely szerint ha június 4. előtt történt a foglalás, de a járat Magyarországról július 1-jén vagy azután indul, akkor ezt az új adót ki kell fizetni a Magyar Kormány részére.

A JÁRATRA VONATKOZÓ ADÓ UTASONKÉNT 10 EURÓ, 3900 FORINT.

A Ryanair Általános Szállítási Feltételeinek (4.2.2. cikk) megfelelően, tekintettel arra, hogy a légitársaságok és az utasok nem kaptak időben információt erről az adóról, e-mailben tájékoztatják az utasokat, hogy a foglalás vonatkozásában esedékes adó összegével megterhelik a kártyát, amivel a foglalás készült – szól a légitársaság üzenete.

Ez az e-mail várta a július 1-jei vagy azutáni foglalással bíró utasokat.

Azok az utasok, akik nem fogadják el ezt az adót, dönthetnek a foglalás lemondása mellett is. Ekkor teljes visszatérítést kapnak 7 munkanapon belül arra a számlára, amelyről az eredeti foglalás kifizetése történt. Amennyiben azonban a megadott határidőig nem történik lemondás, úgy a légitársaság automatikusan úgy veszi, hogy az utas hozzájárult ahhoz, hogy az adó összegével megterheljék bankkártyáját.

A Ryanair tegnap közleményben szólította fel a kormányt a különadó visszavonására, amelyben a cég kereskedelmi igazgatója „több mint ostobaságnak” nevezte a különadót, kitérve arra, hogy a járvány, az ukrajnai háború és az egekbe szökő olajárak miatt az iparágban jelenleg nem létezik nyereség. Jason McGuiness kitért arra is, hogy a rosszul kitalált és rossz időzítéssel bevezetett új teher károkat okoz a magyar idegenforgalomnak, gazdaságnak, közlekedési kapcsolatoknak és munkahelyeknek is, ezért a légitársaság annak visszavonására szólította fel a kormányt az Airportal tegnapi beszámolója szerint.

Mára pedig közvetlenül a foglalással bíró utasokon hajtja be a légitársaság a különadót, ezzel drágítva a már meglévő foglalásukat is – persze, ha nem szeretnék lemondani. Ez azt jelenti, hogy a filléres repjegyek akár kétszeresét is ráfizethetik az utasok, ha nem akarják bukni a foglalásukat, a jövőben pedig 7800 Ft-tal drágábbról indul minden Magyarországról induló retúr repülőjegy ára.

Ajánlatok