accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Minden amit az óceánjárózásról tudni akartál! Cruise kisokos!

utazomajom /

Egyre népszerűbbek a hajós utak a magyarok körében is. Nem véletlen: talán ez az egyik legolcsóbb utazási forma, ha több országot szeretnél egyetlen út alkalmával megismerni. Ráadásul ha utánaszámolsz, sokkal jobban megéri, mintha külön, saját szervezésben látogatnád meg az úti célokat.

Mi az a Cruise?

Olyan sok emeletes hatalmas tengerjáró, amin egy saját kabinban laksz, miközben különböző városokba hajózol. Ezeken a 10-20 emeletes monstrumokon egész városokat rendeznek be a fedélzeten éttermekkel, boltokkal, kaszinóval, fitneszteremmel, mozival, színházzal, medencékkel. Egyáltalán ne úgy képzeld, hogy egy apró csónakban kell az óceán közepén hánykolódnod. A mozgást alig érzékelni, azonban ha tényleg kifejezetten hajlamos vagy a tengeribetegségre, akkor érdemes gyógyszert vinned, vagy a hajó recepcióján kérned. Sokkal életszerűbb azonban, hogy nem is veszed észre amikor elindul majd a hajó.

Milyen kirándulások vannak?

Rengeteg féle hajózás közül választhatsz. Vannak olyanok amelyek európai kikötőből indulnak és ugyanoda érkeznek néhány nap után. Például egy lehetséges útvonal: Barcelona, Mallorca, Ibiza, Valencia, Barcelona. Létezik olyan is, hogy másik városba érkezel, de a hajótársaság szárazföldi transzfert biztosít a kiindulási városba.

Vannak akár három hetes úgynevezett reposition cruiseok, amelyek az óceánt átszelve egyik kontinensről a másikra egy irányban közlekednek. Egy lehetséges útvonal: Hamburg (Németország), La Coruna (Spanyolország) , Porto (Portugália), Funchal (Madeira) Mindelo (Zöld-Foki szigetek), Salvador (Brazilia), Rio de Janeiro (Brazila), Montevideo (Urugay), Buenos Aires (Argentína).

A legextrémebbek az egész világot bejárják egy-két év alatt. Nekünk a legkézenfekvőbbek a Mediterrán Cruise-ok és a Karib-térségben ingázó hajók. Előbbi azért, mert a kikötő fapadosokkal, vagy akár autóval könnyedén elérhető, utóbbi pedig azért, mert többek között Miami-ba olcsó repülőjegyeket találni és a Karibi-szigetvilág felfedezésének az egyik legjobb módja ez az utazási forma.

Mit tartalmaz az ár?

A kirándulások árai tartalmazzák az adókat, illetékeket, a foglalt kategóriájú kabinod, a hajón sportolási lehetőséget, ingyenes éttermekben történő egész napos korlátlan étkezést (néhány fizetős étterem is szokott lenni), reggelihez kávét, teát, üdítőt. Az éttermekben biztosan találsz magadnak megfelelő fogást, gondolnak a vegetáriánusokra, ételallergiásokra is. Ivóvíz az automatából egész nap díjmentesen rendelkezésre áll, de az alkoholos italokért és üdítőkért külön kell fizetni. Leggyakoribb módja, hogy különböző italcsomagokat kínálnak. Általában ezek bizonyos kategóriájú italok korlátlan fogyasztását foglalják magukba. Az italcsomagot az egy kabinban lévő minden vendégnek meg kell vásárolni az utazás teljes időtartamára.

A kabinod naponta több alkalommal takarítják, a törölközőket cserélik. Minden este különböző ingyenes show műsorokkal várnak a színházteremben. Díjmentesen használhatod a medencéket, a sportpályákat, csúszdát (ha van). A legújabb óceánjárón már vidámpark is lesz, de nem ritka a golfpálya, mászófal, kosárlabda vagy focipálya sem.

A kötelező borravaló sokszor külön fizetendő, ami személyenként és éjszakánként 7-12 dollár közötti összeg szokott lenni. Ebből fizetik a személyzet munkáját.

Mennyibe kerül egy ilyen út?

Teljesen változó. Jelenleg Miamiból egy négy napos kirándulás a Bahamákra 96.000 forintra jön ki fejenként adókkal, borravaló nélkül. A legolcsóbb 7 napos cruise Cruise Turks and Caicos, Dominika, Fort Lauderdale, Bahamák útvonalon 123.000 forintért foglalható. A legolcsóbb európai út Genova és Marseille között mindössze két napos utazás kevesebb, mint 25.000 forintért lehet a tiéd.

Az árak két fő együttes utazása esetén érvényesek és a legolcsóbb, belső kabinra vonatkoznak. Ha belegondolsz, hogy nem kell szállást, étkezést, sőt még transzfert sem fizetned a kikötők között, akkor a 7 napos cruise esetén a napi 17.500 forintos ár nem is olyan vészes, igaz? Többek között pont ezért választjuk mi is sokszor ezt az utazási formát.

Gyerekeket is vihetek?

Persze, sőt. Habár vannak gyerekmentes övezetek, szinte az egész hajón szabadon járkálhatnak a gyermekek is. Számukra koruknak megfelelően programokat szerveznek, animátorok színesítik az ottlétet. Vannak kifejezetten gyerekeknek létrehozott játszószobák, ahol a szülők néhány órára otthagyhatják a piciket, figyelnek rájuk. Az éttermekben külön gyerekmenüvel is készülnek.

Ha megáll a hajó

Általában reggel köt ki és sötétedés után indul tovább a cruiseship. Az adott városokban különböző kirándulásokat szerveznek a hajótársaságok. Ezek előnye, hogy garantálják, hogy a hajó nem indul el nélküled. Ha saját magadnak szervezel programokat, akkor valószínűleg anyagilag jobban jársz, azonban minden esetben a megbeszélt időpontig legyél a fedélzeten, különben a személyzet könyörtelenül a kikötőben hagy. Mi sok esetben bérlünk autót, de olyan olyan is előfordult már, hogy csak a városban sétáltunk. Sokak szerint kevés az ott töltött idő, viszont így egy utazás alatt akár 7-8 országba is betekintést nyerhetsz. Amelyik pedig különösen elnyeri a tetszésed, egy hosszabb utazás alkalmával újra meglátogathatod!

Vannak akik el sem hagyják az óceánjárót, egész héten a fedélzeten maradnak. Noha nekik sincs okuk unatkozni, hiszen napközben folyamatosan programok, vetélkedők várják a vendégeket.

További előnyök

Sok olyan országba juthatsz el, ahol egyébként be és kilépési illetékfizetési kötelezettség lenne, esetleg vízumot kellene váltanod. A hajókártyával mindez ingyenes. Amikor becsekkolsz a hajóra, akkor egy vonalkóddal ellátott azonosító kártyát kapsz, amit mindig magadnál kell tartani. A fedélzeten vásárlásra illetve ajtónyitásra tudod használni, a hajón kívül pedig kvázi útlevélként szolgál. Csak ezzel engednek fel és le.

Ajánlatok