accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

A csillagok háborúja – avagy a szállodák besorolásának szabályrendszere

utazomajom /

Semmiképp ne ess pánikba, ha véletlen otthon hagytad a zuhanysapkádat! Magyarországon már minden legalább négy csillagos hotelben kell, hogy legyen egy a szobában (illetve annak fürdőjében). Sőt, hajszárítót és borotválkozó tükröt is fogsz itt találni. Esetleg egész este tévézni szeretnél az ágyban fekve? Nos, két csillagtól felfelé már ezt is megteheted. Ráadásul, a hazai szabályozás szerint egy kétcsillagos szállodában már faxolhatsz is a recepción…persze csak ha égető szükségét érzed!

Magyarországon a szállodák besorolása igazodik a nemzetközi előírásokhoz és követi a Hotelstars Union által meghatározott feltételrendszert. Ez a szabályozás biztosítja azt, hogy ne fordulhasson elő, hogy például egy francia 3 csillagos szálloda merőben jobb szolgáltatásokat kínál, mint egy magyar öt csillagos.

Íme néhány példa, hogy a jogszabály szerint itthon mivel kell rendelkeznie a különböző színvonalú szálláshelyeknek.

Egycsillagos hotel, szálloda

Ezek a szállások általában alapfelszereltséggel rendelkeznek, de mindenképp kell, hogy legyen legalább egy idegen nyelvet beszélő munkatársuk, csomag- és értékmegőrzőjük, valamint telefon a portán. Ha időre kell menned reggel valahová, és nem működne a mobilod, semmi gond, ébresztést már ezekben a hotelekben is kérhetsz. Ráadásul a szobákat naponta takarítják és az árba beletartozik a kontinentális reggeli is.

1starhotel

Kétcsillagos hotel, szálloda

Egy kétcsillagos szállodának tudnia kell mindazt, ami egy egycsillagosnál már előírás, ezen felül pedig azt is meghatározzák, hogy az össz szobaszám hány százaléka legyen egyágyas (80 %), ill. kétágyas. Ebben a kategóriában egy kétágyas szobának már min. 16 m2 nagyságúnak kell lennie és a vendég kívánságának megfelelően a szobákban televízió is található.

Háromcsillagos hotel, szálloda

Kellemes középkategóriás élményben lehet részünk, ha háromcsillagos szállodában foglalunk szobát magunknak. Itt már 24 órás portaszolgálattal és olyan szobákkal várnak minket, ahol van telefon, hűtőszekrény és televízió. Reggeli, ebéd és vacsora is elérhető, ráadásul egy kétágyas szoba mérete már min. 18 m2 nagyságú kell, hogy legyen. Érdekesség lehet azonban, hogy itt sem kell minden szobának rendelkeznie saját fürdővel, csupán a szobák 75 %-ának. Így aztán az is előfordulhat, hogy a szobádban csak egy mosdókagylót találsz majd.

3starhotel

Négycsillagos hotel, szálloda

Szemben a háromcsillagos szállások időnkénti ’fapadosságával’, itt már minden szoba fürdőszobás és jóval tágasabb, mint az alacsonyabb kategóriákban. Egy kétágyas szoba legalább 24 m2 nagyságú és lehetőséged van lakosztályt is foglalni. Minibár rajongó vagy? Az az első dolgod, hogy kifosztod a kis hűtőt és felbontod a mogyorót? A jó hír, hogy itt minden szobában találsz majd ilyet, ahogy televíziót is. A fürdőkben van hajszárító, borotválkozó tükör és kozmetikai cikkek, ha pedig összegyűrődött volna a ruhád az utazás során, élhetsz a szálloda vasalási szolgáltatásával is.

Ötcsillagos hotel, szálloda

Megérkeztünk a luxus kategóriához, itt már minden van, ami szem-szájnak ingere: éttermek, vendéglátó egységek (bárok, snack bárok, stb.), legalább 34 m2-es lakosztályok. Ha ahhoz van kedved, itt bátran csoszoghatsz végig fürdőköpenyben és papucsban a folyosón, mert az is jár minden szobához. Ágyban fogyasztanád a reggelit/ebédet/vacsorát? Bármikor megteheted, mert 24 órás szobaszerviz áll rendelkezésedre és amíg Te épp falatozol, addig a cipődet is szívesen kitisztítják.

Természetesen a hazai ötcsillagos hotelek is már sokkal többet nyújtanak a fentiekben felsoroltaknál. Itt már a legmagasabb szintű professzionizmussal és luxussal találkozhatunk, legyen szó akár a szálloda elhelyezkedéséről (kastély, műemlékvédelmi épület, csodás panoráma, stb.), dizájnjáról (romantikus korhű kastélydíszlet , egzotikus arab világ, elegáns luxus), vagy épp a vendégek kényeztetéséről (wellness, spa, művészeti kiállítások, komolyzenei rendezvények, bébiszitter szolgáltatás, gourmet-programok, stb.).

5starhotel

Az biztos, hogy ma már itthon is mindenki megtalálja az ízlésének és pénztárcájának megfelelő színvonalú szállást, hiszen nem csak a fővárosban, hanem vidéken is egymás után nyílnak a legkülönlegesebb szállodák. Ráadásul idén egy magyar hotel lett a világ legjobb szállodája!

 

Ajánlatok