accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Csillagoségbolt-parkok Magyarországon

utazomajom /

Csillagoségbolt-park címet az olyan területek kaphatnak a Nemzetközi Sötét Égbolt Szövetség megfogalmazása alapján, amelyek kiemelkedően jó minőségű éjszakai égbolttal rendelkeznek – azaz minimális a fényszennyezés mértéke. Az ilyen helyeken biztosított a jó kilátás az égre és az égitestekre, lehetőség van az éjszakai látogatásra és biztosítják az égbolt védelmét (például ernyőzött lámpatestekkel biztosítják a világítást).

Magyarország jelenleg három csillagoségbolt-parkkal büszkélkedhet: a Zselici Csillagparkkal, a Hortobágyi Csillagoségbolt-parkkal és a Bükki Csillagoségbolt-parkkal. Ezek mindegyikében garantált, hogy ha tiszta az ég, akkor páratlan kilátásban lesz részed és gyakran készülnek külön éjszakai túrákkal is. Indulás előtt ajánlott rákeresni és előre regisztrálni, hogy le ne maradj a népszerű túrákról.

A Hortobágy alapból is az a pont, ahol a pusztaságban szinte összeér az ég és a föld, de éjjel is legalább ennyire látványos. A csillagképek mellett a Tejút is jól kivehető, míg a zselici vagy a bükki csillagoségbolt-parkok látogatása előtt érdemes körbejárni a körülöttük elterülő erdőket, túraútvonalakat is. Ha még többet szeretnél megtudni az égboltról, Zselicben látogasd meg a Csillagvizsgálót és a Planetáriumot is az izgalmas bemutatókért, kiállításért.

Pannon Csillagda

Az ország egyik legmenőbb csillagászati bemutatóhelye a Bakonybélben található Pannon Csillagda, ahol az űrkutatásról és a csillagászatról szóló kiállításon túl még akár meteoritot is simogathatsz. Az éjszakai távcsöves bemutatókon a Holdról és a csillaghalmoazokról tanulhatsz, a csillaghullás időszakában pedig még jobb rálátást kaphatsz a meteorrajokra. Ha nincs szerencséd az időjárással, akkor sem kell teljesen elkeseredni, ugyanis ilyenkor vetítéssel mutatják be az éjszakai égboltot.

Galyatető

A Mátra alapjáraton is tökéletes helyszín az éjszakai égbolt böngészésére, nem kell messze se menni a településektől. A Mátra királynőjének is nevezett Galyatető remek célpont lehet egy csillagnéző éjszakára. Az itt található, 30 méter magas Galya-kilátóról nappal akár a Mecsekig is el lehet látni, sötétben pedig jól lehet innen kémlelni a csillagokat is, sőt, a kilátón bivakolni is lehet. Ha többet szeretnél megtudni a csillagokról, akkor jelentkezz a Turistacentrumban a Praesepe Csillagászkör vezette sétára!

Szponzorált tartalom

Ajánlatok