accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Csodák márpedig léteznek! 10 kihagyhatatlan hely a Balaton-felvidéken

cerkofmajom /

Sokan próbálták megfejteni a Balaton-felvidék sikerének titkát, több-kevesebb sikerrel.

Valaki a természeti sokszínűségre esküszik (ld. Balaton közelsége, tanúhegyek), mások az épített örökségben látják a titok nyitját. Ehhez társul a helyiek kreativitása, hagyománytisztelete és a tenni akarás, amelyek egyvelegéből végül csodálatos projektek, éttermek, piacok bújnak ki a földből. Felsorolni is nehéz lenne, mi mindent kínál a Balaton-felvidék a Bakonytól a Keszthelyi-fennsíkig, ezért most összegyűjtöttem az én kedvenc (és letesztelt) csodahelyeimet, amelyek garantáltan nem fognak csalódást okozni.

Csendes dűlő szőlőbirtok

Az Örsi-hegy felső részén bújik meg az idei év egyik legnagyobb felfedezettje, a Csendes dűlő.

Balaton-felvidék
Csendes dűlő szőlőbirtok és a hihetetlen panoráma

A 3,5 hektáros szőlőbirtokot majdnem fél évszázada gondozza a Molnár család, nemrég pedig -a legfiatalabb generáció kreativitásának köszönhetően- az öreg présház trendi borterasszá alakult. A kilátás pazar, a nyugágyak kényelmesek, a levendulaszörp isteni. Aki pedig megéhezik, kedvére válogathat a tóti piac legjavai vagy a tunkolnivalók közül.

Cím: Badacsonyörs, Hegyalja út 69.

Folly Arborétum és Borászat, Badacsonyörs

Szűk, hegyi utak vezetnek Badacsonyörs gyönyszeméhez, a Folly arborétumhoz, de megéri a fáradtság: a Balaton-felvidék egyik legszebb panorámáját kínálja a kert!

Balaton-felvidék
Folly Arborétum és Borászat

A negyedik generációs családi birtok évről-évre épül, szépül és területén egyre több látnivaló akad: borászat és borterasz, kilátó és játszótér, no meg persze az egyedülálló fenyő- és ciprusgyűjtemény, amely a legnagyobb kánikulában is hűs árnyékot ígér. A Folly arborétumban programokból sincs hiány, idén nyáron minden szombaton és vasárnap szakmai borkóstolóval és a kóstoló mellé ingyenes vezetett sétával várják a vendégeket.

Cím: Badacsonyörs, Kápolnavölgyi út 25.

Kő fagyi?

Kellett már egy jó fagyizó a Káli-medencébe és a Kő fagyi? remekül hozta a kötelezőt. Sőt, az olasz fagyik minősége és az ízvariációk bőven túlszárnyalják az elvárásokat, hiszen lehet itt kóstolni rosé, muskotály vagy Irsai Olivér ízű fagyit, helyi mandulából készült fagyit, de persze a jól ismert klasszikusokat is érdemes megízlelni.

Balaton-felvidék
Könnyű eltéveszteni a bejáratot

A fagylaltozónak egyébként különleges atmoszférája van, olyan “kálimedencés” lett a stílus azzal, hogy egy parasztház udvarában, autentikus környezetben lehet fagyizni. Dolce vita a Balaton-felvidéken!

Cím: Mindszentkálla, Petőfi utca 31.

Kővirág étterem

Már-már ikonikus helynek számít a köveskáli Kővirág étterem, amely gasztroforradalmat indított el a településen, sőt az egész Káli-medencében.

Balaton-felvidék
Kővirág étterem, Köveskál

Az egész évben nyitva tartó étterembe akár egy limonádé erejéig is érdemes betérni, de ha már ott vagytok, vétek lenne kihagyni a sok-sok finomságot, amely a kínálatban szerepel. A túrógombóc például kihagyhatatlan!

Cím: Köveskál, Fő utca 9/A (asztalfoglalás erősen ajánlott)

Liliomkert termelői piac, Káptalantóti

Ki ne hallott volna a káptalantóti Liliomkert piacról, amely a Balaton-felvidék egyik legnépszerűbb látványosságává nőtte ki magát.

Balaton-felvidék
Lengyel Zsuzsa kerámiái

A Káptalantóti határában fekvő területen minden vasárnap összegyűlnek a környékbeli termelők, hogy értékesítsék a portékáikat, legyen az kenyér, zöldség-gyümölcs vagy éppen kerámia. Az eredmény pedig magáért beszél, hiszen egy jó hangulatú, minőségi termékeket kínáló piac jött itt létre.

Életkép a káptalantóti piacról

Érdemes rászánni az időt, egy fél óra biztosan nem elég arra, hogy mindent megnézzünk, megkóstoljunk és még vásároljunk is!

>> Top 10 látnivaló a Balaton körül! <<

Levendula Major és középkori templomromok Dörgicsén

Ritka, hogy egy településen két Árpád-korból származó templom legyen, Dörgicsén azonban három is akad! Miután mindegyiket megnéztétek, érdemes kicsit elidőzni a felsődörgicsei templomromnál.

Balaton-felvidék
Árpád-kori templomrom Dörgicsén

Ennek a műemléknek a szomszédságában található ugyanis a Levendula Major, ahol egész nyáron lehet gyönyörködni az illatos növényekben. Áprilistól októberig több mint 30 fajta levendula és a kolostorkert gyógynövényei tekinthetők meg a birtokon, emellett “szedd magad” akcióval, koncertekkel és egyéb izgalmas programokkal várják a látogatókat.

Levendula Major

Cím: Dörgicse, Fő utca 56.

Szentbékkállai kőtenger

Nem csak a Káli-medence, hanem az egész Balaton-felvidék legmisztikusabb természeti csodái az ún. kőtengerek, amelyeket Salföldtől Kővágóörsön át a Hegyestűig találhatunk.

Balaton-felvidék
Kőtenger Szentbékkálla határában

Közülük a legnagyobb a Szentbékkálla határában fekvő kőtenger, amelyhez a temetőtől kb. 600 méternyi földúton juthatunk el. Bármerre nézünk, mindenhol különböző formájú és nagyságú kövek hevernek szerteszét a földön, a leglátványosabb szikla pedig egyértelműen az Ingókő. Aki teheti, érkezzen naplemente idején, mesés látvány, ahogy a legnyugvó nap vörösre festi a köveket.

Szépkilátó, Balatongyörök

A 71-es főút melletti pihenőhelyen, egy fenyőkkel árnyékolt tisztáson található a Szépkilátó, ahonnan a Tapolcai-medence tanúhegyei, a Badacsony, a Szent György-hegy, a Csobánc, a Gulács, a Tóti-hegy, a Somló-hegy is látszanak, no meg persze a türkizkék Balaton!

Kilátás a Szépkilátóból

A Szépkilátó nevét Eötvös Károlytól kapta 1855-ben, akit megihletett a dombról eléje táruló szép panoráma. Ezt a momentumot egy tábla őrzi, rajta a híressé vált idézettel:

„Sohasem felejtem el azt a pillanatot,
Amikor ezt a tündérországot megláttam….
Megálltam, mintha lábam gyökeret vert volna.”
(Eötvös Károly: Utazás a Balaton körül)

Szigligeti vár

2013-ban újult meg a 750 éves szigligeti vár, amely sokak szerint a Balaton legszebb kilátását ígéri. Hogy ez mennyire igaz, mindenki döntse el maga, miután megmászta a vár lépcsőfokait 🙂

Kilátás a szigligeti várból a Balaton felé…
…és a tanúhegyek irányába

Engem minden alkalommal elvarázsol, amikor a tetejére érek: akár a Balaton felé, akár a tanúhegyek irányába nézünk, egyszerűen nem lehet betelni a látvánnyal! A panoráma mellett egyéb látnivaló is akad a várban, pl. a nemrég megnyitott kápolna vagy a kovácsműhely is igazi időutazást ígér.

Egy kis történelem a szigligeti várban

Cím: Szigliget, Kisfaludy utca 26.

Tarányi présház és Lengyel-kápolna a Szent György-hegyen

A Szent György-hegy és bazaltorgonái mindenképp megérnek egy kirándulást, én most mégis inkább Hegymagas szomszédságába invitálok mindenkit.

Lengyel kápolna

Mesés panorámaút vezet fel a Lengyel-kápolnához, amely méretét tekintve inkább hasonlít egy templomhoz, sem mint kápolnához. A szőlőbirtokok között álló sárga kápolnát 1760 körül építtette a lengyeltóti Lengyel család és Szűz Mária tiszteletére avatták fel.

Tarányi présház

Néhány méterrel odébb találjuk a Tarányi présház parasztbarokk stílusú épületét, amely szintén nem mai darab: csaknem 250 éve áll a hegyen. A sárga homlokzatú, műemlékvédelem alatt álló épület az elmúlt években életveszélyes lett, ezért felújítása sürgetővé vált. Az új tulajdonos a hírek szerint éttermet és borászatot tervez a Szent György-hegyi birtokra, kíváncsi várjuk az eredményt.


És neked van kedvenc helyed a Balaton-felvidéken? Írd meg kommentben!

Fotók és szerző: Kaprinyák Nikolett – csodahelyek.hu

 

Ajánlatok