accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Csodák márpedig léteznek! 10 kihagyhatatlan hely a Balaton-felvidéken

utazomajom /

Sokan próbálták megfejteni a Balaton-felvidék sikerének titkát, több-kevesebb sikerrel.

Valaki a természeti sokszínűségre esküszik (ld. Balaton közelsége, tanúhegyek), mások az épített örökségben látják a titok nyitját. Ehhez társul a helyiek kreativitása, hagyománytisztelete és a tenni akarás, amelyek egyvelegéből végül csodálatos projektek, éttermek, piacok bújnak ki a földből. Felsorolni is nehéz lenne, mi mindent kínál a Balaton-felvidék a Bakonytól a Keszthelyi-fennsíkig, ezért most összegyűjtöttem az én kedvenc (és letesztelt) csodahelyeimet, amelyek garantáltan nem fognak csalódást okozni.

Csendes dűlő szőlőbirtok

Az Örsi-hegy felső részén bújik meg az idei év egyik legnagyobb felfedezettje, a Csendes dűlő.

Csendes dűlő szőlőbirtok és a hihetetlen panoráma

A 3,5 hektáros szőlőbirtokot majdnem fél évszázada gondozza a Molnár család, nemrég pedig -a legfiatalabb generáció kreativitásának köszönhetően- az öreg présház trendi borterasszá alakult. A kilátás pazar, a nyugágyak kényelmesek, a levendulaszörp isteni. Aki pedig megéhezik, kedvére válogathat a tóti piac legjavai vagy a tunkolnivalók közül.

Cím: Badacsonyörs, Hegyalja út 69.

Folly Arborétum és Borászat, Badacsonyörs

Szűk, hegyi utak vezetnek Badacsonyörs gyönyszeméhez, a Folly arborétumhoz, de megéri a fáradtság: a Balaton-felvidék egyik legszebb panorámáját kínálja a kert!

Folly Arborétum és Borászat

A negyedik generációs családi birtok évről-évre épül, szépül és területén egyre több látnivaló akad: borászat és borterasz, kilátó és játszótér, no meg persze az egyedülálló fenyő- és ciprusgyűjtemény, amely a legnagyobb kánikulában is hűs árnyékot ígér. A Folly arborétumban programokból sincs hiány, idén nyáron minden szombaton és vasárnap szakmai borkóstolóval és a kóstoló mellé ingyenes vezetett sétával várják a vendégeket.

Cím: Badacsonyörs, Kápolnavölgyi út 25.

Kő fagyi?

Kellett már egy jó fagyizó a Káli-medencébe és a Kő fagyi? remekül hozta a kötelezőt. Sőt, az olasz fagyik minősége és az ízvariációk bőven túlszárnyalják az elvárásokat, hiszen lehet itt kóstolni rosé, muskotály vagy Irsai Olivér ízű fagyit, helyi mandulából készült fagyit, de persze a jól ismert klasszikusokat is érdemes megízlelni.

Könnyű eltéveszteni a bejáratot

A fagylaltozónak egyébként különleges atmoszférája van, olyan “kálimedencés” lett a stílus azzal, hogy egy parasztház udvarában, autentikus környezetben lehet fagyizni. Dolce vita a Balaton-felvidéken!

Cím: Mindszentkálla, Petőfi utca 31.

Kővirág étterem

Már-már ikonikus helynek számít a köveskáli Kővirág étterem, amely gasztroforradalmat indított el a településen, sőt az egész Káli-medencében.

Kővirág étterem, Köveskál

Az egész évben nyitva tartó étterembe akár egy limonádé erejéig is érdemes betérni, de ha már ott vagytok, vétek lenne kihagyni a sok-sok finomságot, amely a kínálatban szerepel. A túrógombóc például kihagyhatatlan!

Cím: Köveskál, Fő utca 9/A (asztalfoglalás erősen ajánlott)

Liliomkert termelői piac, Káptalantóti

Ki ne hallott volna a káptalantóti Liliomkert piacról, amely a Balaton-felvidék egyik legnépszerűbb látványosságává nőtte ki magát.

Lengyel Zsuzsa kerámiái

A Káptalantóti határában fekvő területen minden vasárnap összegyűlnek a környékbeli termelők, hogy értékesítsék a portékáikat, legyen az kenyér, zöldség-gyümölcs vagy éppen kerámia. Az eredmény pedig magáért beszél, hiszen egy jó hangulatú, minőségi termékeket kínáló piac jött itt létre.

Életkép a káptalantóti piacról

Érdemes rászánni az időt, egy fél óra biztosan nem elég arra, hogy mindent megnézzünk, megkóstoljunk és még vásároljunk is!

Levendula Major és középkori templomromok Dörgicsén

Ritka, hogy egy településen két Árpád-korból származó templom legyen, Dörgicsén azonban három is akad! Miután mindegyiket megnéztétek, érdemes kicsit elidőzni a felsődörgicsei templomromnál.

Árpád-kori templomrom Dörgicsén

Ennek a műemléknek a szomszédságában található ugyanis a Levendula Major, ahol egész nyáron lehet gyönyörködni az illatos növényekben. Áprilistól októberig több mint 30 fajta levendula és a kolostorkert gyógynövényei tekinthetők meg a birtokon, emellett “szedd magad” akcióval, koncertekkel és egyéb izgalmas programokkal várják a látogatókat.

Levendula Major

Cím: Dörgicse, Fő utca 56.

Szentbékkállai kőtenger

Nem csak a Káli-medence, hanem az egész Balaton-felvidék legmisztikusabb természeti csodái az ún. kőtengerek, amelyeket Salföldtől Kővágóörsön át a Hegyestűig találhatunk.

Kőtenger Szentbékkálla határában

Közülük a legnagyobb a Szentbékkálla határában fekvő kőtenger, amelyhez a temetőtől kb. 600 méternyi földúton juthatunk el. Bármerre nézünk, mindenhol különböző formájú és nagyságú kövek hevernek szerteszét a földön, a leglátványosabb szikla pedig egyértelműen az Ingókő. Aki teheti, érkezzen naplemente idején, mesés látvány, ahogy a legnyugvó nap vörösre festi a köveket.

Szépkilátó, Balatongyörök

A 71-es főút melletti pihenőhelyen, egy fenyőkkel árnyékolt tisztáson található a Szépkilátó, ahonnan a Tapolcai-medence tanúhegyei, a Badacsony, a Szent György-hegy, a Csobánc, a Gulács, a Tóti-hegy, a Somló-hegy is látszanak, no meg persze a türkizkék Balaton!

Kilátás a Szépkilátóból

A Szépkilátó nevét Eötvös Károlytól kapta 1855-ben, akit megihletett a dombról eléje táruló szép panoráma. Ezt a momentumot egy tábla őrzi, rajta a híressé vált idézettel:

„Sohasem felejtem el azt a pillanatot,
Amikor ezt a tündérországot megláttam….
Megálltam, mintha lábam gyökeret vert volna.”
(Eötvös Károly: Utazás a Balaton körül)

Szigligeti vár

2013-ban újult meg a 750 éves szigligeti vár, amely sokak szerint a Balaton legszebb kilátását ígéri. Hogy ez mennyire igaz, mindenki döntse el maga, miután megmászta a vár lépcsőfokait 🙂

Kilátás a szigligeti várból a Balaton felé…
…és a tanúhegyek irányába

Engem minden alkalommal elvarázsol, amikor a tetejére érek: akár a Balaton felé, akár a tanúhegyek irányába nézünk, egyszerűen nem lehet betelni a látvánnyal! A panoráma mellett egyéb látnivaló is akad a várban, pl. a nemrég megnyitott kápolna vagy a kovácsműhely is igazi időutazást ígér.

Egy kis történelem a szigligeti várban

Cím: Szigliget, Kisfaludy utca 26.

Tarányi présház és Lengyel-kápolna a Szent György-hegyen

A Szent György-hegy és bazaltorgonái mindenképp megérnek egy kirándulást, én most mégis inkább Hegymagas szomszédságába invitálok mindenkit.

Lengyel kápolna

Mesés panorámaút vezet fel a Lengyel-kápolnához, amely méretét tekintve inkább hasonlít egy templomhoz, sem mint kápolnához. A szőlőbirtokok között álló sárga kápolnát 1760 körül építtette a lengyeltóti Lengyel család és Szűz Mária tiszteletére avatták fel.

Tarányi présház

Néhány méterrel odébb találjuk a Tarányi présház parasztbarokk stílusú épületét, amely szintén nem mai darab: csaknem 250 éve áll a hegyen. A sárga homlokzatú, műemlékvédelem alatt álló épület az elmúlt években életveszélyes lett, ezért felújítása sürgetővé vált. Az új tulajdonos a hírek szerint éttermet és borászatot tervez a Szent György-hegyi birtokra, kíváncsi várjuk az eredményt.


És neked van kedvenc helyed a Balaton-felvidéken? Írd meg kommentben!

Fotók és szerző: Kaprinyák Nikolett, a Mert utazni jó, utazni érdemes… írója

 

Ajánlatok