accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Tudtad? Illegális fotót készíteni a kivilágított Eiffel-toronyról! Büntethetnek is érte!

Katya /

Ha egyszer Párizsban jársz, az Eiffel-torony kihagyhatatlan, hiszen szerves része a látképnek és évente turisták milliói vándorolnak el oda, hogy közelről is megcsodálják azt és az onnan nyíló kilátást. Éppen ezért sok milliónyi fénykép készül róla és kerül fel az internetre. Azonban, ha az éjszakai fényeivel fotózzuk a tornyot elméletileg egy vaskos csekket is kaphatnánk cserébe, ugyanis minden egyes ilyen fotó szerzői jogot sért.

Hogyan lehet ez? Ahogy a filmek, könyvek és zeneszámok, úgy az épületek is művészi alkotásnak számítanak és védi őket a szerzői jog, azaz felhasználásukért a szerző jogosan perelhet. Bár a szerzői jogi törvények között országonként lehet eltérés, de az Európai Unión és Nagy Britannián belül általánosságban él a panorámaszabadság, ami azt jelenti, hogyha a városképről készítesz képet vagy filmet – azaz a jogvédett épület a panoráma része – azt szabadon felhasználhatod és értékesítheted is. Például Londonban hiába esik szerzői jogvédelem alá a London Eye, nyugodtan értékesítheted azt a fotódat, amelyen szerepel a London Eye is.

Ám itt is vannak kivételek, például Franciaországban az épületek látképe továbbra is jogvédett.

A szerzői jog az alkotó halála után még hetven évig érvényben van, így az Eiffel-torony már nem tartozik ebbe a kategóriába, hiszen a jogokat bíró Eiffel 1923-ban meghalt, tehát azóta bőven eltelt hetven év. Így bár meglepő, de az összes Eiffel-toronyról mintázott kis kulcstartó, táska, póló, egyéb vásárfia teljesen legális reprodukciónak számít. Nem ez a helyzet az éjszakai torony képével: mivel a díszkivilágítást csak 1985-ban installálták és az is művészeti alkotásnak számít, rá is érvényes a szerzői jogi törvény. Ennek megfelelően minden olyan fotó, amely a fénybe borult toronyról készül az egy szerzői joggal bíró alkotás illegális reprodukciójának számít.

Egyébként az Eiffel-torony nem az egyetlen ilyen épület, mely továbbra is szerzői jogvédelem alatt áll: így például, aki a Louvre piramisát, a koppenhágai Kis hableányt vagy a brüsszeli Atomiumot fotózza és megosztja szintén tilosban jár.

Akkor nem posztolhatom ki a fotómat az éjszakai Eiffel-toronyról?

2016-ban picit lazítottak a modern korban már nehezen betartható törvényen, így saját felhasználásra készíthetsz fotót az Eiffel-toronyról akár díszkivilágítással is és feltöltheted a social media oldaladra, de a kereskedelmi célú felhasználása már engedélyhez kötött. Egyébként az Eiffel-torony hivatalos oldalán is csak hosszas keresésre találtuk meg az erre vonatkozó szabályt, mely szintén arra figyelmeztet, hogy egyénileg szabadon felhasználhatjuk a fotókat, ám egyéb felhasználásra már engedélyt kell kérni a tornyot üzemeltető Société d’exploitation de la Tour Eiffeltől.

És bár a fizetett posztokkal, self brandinggel már egy kissé homályossá vált ez a terület, a gyakorlat azt mutatja, hogy az ilyen jellegű megosztásnak nem mennek utána – egyelőre elképzelni is nehéz, hogy kérnék számon több millió fotó tulajdonosát -, azonban amint plakáton, könyvben, képeslapon vagy filmben értékesíti valaki a képet, már számíthat a büntetésre.

Forrás: Half as Interesting

Ajánlatok