accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Kiderült, az oltási igazolvány mentesíti-e karantén alól a külföldről hazatérő magyarokat

utazomajom /

Nem. A mai Operatív Törzs tájékoztatóból kiderült, hogy a védettségi igazolványok nem mentesítenek a karanténkötelezettség alól. Ez egyébként azért sem meglepő, mert mert már az első oltás után kiküldik a dokumentumot, azonban hivatalosan a két dózisú vakcinák esetében csak a második oltás után alakul ki védettség.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a mai kormányinfón elmondta, hogy a nyárra a tervek szerint változtatni fognak a karanténkötelezettség szabályain: aki be van oltva, annak hazatéréskor nem kell majd karanténba vonulnia. Ez mindenképpen jó hír a külföldre vágyó turistáknak.

Ha a járványhelyzet Európában, a környező országokban és a világ más államaiban ezt lehetővé teszi – a kormány reményei szerint a Magyarországon használt oltások bármelyikével lehet majd külföldre utazni. Arról nem esett szó, hogy oltás nélkül is lehet-e majd, de valószínűleg igen, esetleg más feltétekkel lehet hazaérkezni.

Gulyás Gergely hozzátette, hogy az Európai Unióban nem látja reálisnak azt a veszélyt, hogy bárki azért ne utazhatna, mert egyik vagy másik oltásból kapott.

Nyitnak a teraszok is

A jogszabály szerint a teraszok, kerthelyiségek reggel 5 óra és este fél 10 között lehetnek nyitva. Az itt tartózkodó vendégeknek nem kell maszkot viselni, de a felszolgálóknak igen. A kormány május 23-ig meghosszabbítja a határellenőrzést, továbbra is érvényes, hogy a hazatérő magyaroknak tíznapos hatósági házi karanténban kell maradni, az alól csak két darab negatív PCR-teszttel kaphatnak felmentést.

TASZ oldalán az szerepel, hogy nem kell karanténba vonulnia annak, aki valamilyen hivatalos irattal (pl. zárójelentéssel, egészségügyi szolgáltató vagy hatóság által kiállított más igazolással) bizonyítja , hogy a belépést megelőző 6 hónapon belül már átesett a koronavírus-fertőzésen. A jogszabály nem jelöli meg kifejezetten, hogy ezt milyen dokumentummal lehet megtenni, így bármely olyan hivatalos irat, amiből kiderül, hogy az illető átesett a fertőzésen, elfogadható lehet.

Saját tapasztalat

A márciusban érkeztünk 10 napos utazásból Magyarországra. Mindketten átestünk már a betegségen, ezt egyikünk egy hivatalos gyorsterszttel, másikunk egy hivatalos PCR teszttel tudta igazolni. Leszállás után, az útlevél-ellenőrzés előtt kaptuk volna meg a 10 napos karanténról szóló határozatot. A rendőrnek átnyújtottam az előre kinyomtatott pozitivitást igazoló dokumentumokat, aki rövid tanulmányozás után továbbengedett. Útlevél-ellenőrzéskor újra oda kellett adnom, ahol már hosszabb ideig vizsgálták a papírokat, majd jó pihenést kívánva kisétálhattunk a repülőtérről.

Ez alapján tehát kijelenthető, hogy hivatalos laboratóriumban végzett régebbi pozitív gyors vagy PCR teszt is megfelelő a karantén “kiváltásához”. Olyan olvasóinkról is tudunk, akinek viszont nem fogadták el a  dokumentumot és karanténra kötelezték.

forrás: turizmus.com

Ajánlatok