accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Autós utazásunk a csodás Bosznián át!

utazomajom /

Egy Dalmáciai nyaralás alkalmával döntöttem úgy, hogy nem autópályán, hanem Bosznián keresztül megyünk Makarskára. Ez a balkáni ország nem tartozik a közkedvelt úti célok közé, de érdemes felfedezni ezt a csodálatos természeti adottságokkal megáldott régiót. Jajca és környékéről hoztam nektek néhány képet kedvcsinálónak.

A látványos részek Banja Luka után délre kezdődnek, az Orbász folyó völgyében haladó M16-os úton, ami hidakkal, kisebb alagutakkal színesíti az utazást. Az út mellett található Motel Mandiko nem a környék legigényesebb szállása, de elhelyezkedése miatt érdemes itt megállni. A szobánk ablakán kinézve olyan, mintha egy hajón lennénk, ugyanis az épület közvetlen a folyó partjára épült. Több helyen is érdemes megállni, megcsodálni a folyó kanyarulatait, ami az útról félre húzódva megoldható.

Jajca városát elérve az M5-ös főútra kanyarodva már látszik a város fő nevezetessége,a Pliva vízesés, amit Csontváry is megfestett egyik híres képén.

Az Orbász és Pliva folyó találkozásánál 20 méteres magasságból zuhog alá a hatalmas víztömeg. A város történelmileg is érdekes, harcolt itt a török ellen Hunyadi Mátyás, és Mátyás király is beírta magát a város történetébe. Az M5 jelzésű úton tovább haladva (kb. 2 kilométert) érhetjük el a XVI. századból való, és a folyón egy helyre összegyűjtött kis vízimalmok csoportját. A Pliva tavon, található vízimalmok Bosznia Nemzeti Műemlékei közé tartoznak.

Érdemes megkóstolni a helyi ételeket, amik a Balkánon megszokottan környékbeli alapanyagokból készítenek, finomak és nem mellesleg olcsók.
Bármennyire is csábító a szép táj, túrázást, kirándulást csak a kijárt útvonalon szabad tenni, mivel az akna veszély valós probléma az országban, ha valahol “Pozor! Mine! Pazi! Mine!” feliratú táblával, vagy szalaggal találkozunk, érdemes komolyan venni a figyelmeztetést!

szerző: Pandur Gábor

Galéria:

Ajánlatok