accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Erre figyelj az utazásod megtervezésekor! (csomagoláson át az utasbiztosításig)

Katya /

Mire figyelj mielőtt útra kelnél? Legyen szó európai városlátogatásról, tengerparti vakációról vagy egzotikus tengerentúli kalandról, ahhoz, hogy zökkenőmentes és élvezetes legyen az utazásod, szükség van némi előzetes tervezésre. Egy elvesztett csomag, egy lekésett csatlakozás bizony nem kevés kellemetlenséget okozhat. Az alábbi checklist fekete öves utazóként és első repülésre készülőként is jól jöhet.

Tervezd meg az útvonalat

Ez az egész kiindulópontja. Konkrét úti célod van, vagy csak körvonalakban van meg mire vágysz? Esetleg egy bizonyos büdzsén belül szeretnéd kihozni a nyaralást? Az úti cél kiválasztásban mi is rengeteg ötletet adtunk már nektek, de az Utazómajmok világmegváltó facebook csoportjában is rendszeresen inspiráljátok egymást jobbnál jobb élménybeszámolókkal. Nagyon sok fapados járat jár Budapestről, így sokszor egyszerű az utazás, hiszen csak ki kell menni a reptérre, de vannak olyan célállomások is, ahova Bécsből vagy Pozsonyból a legegyszerűbb vagy a legolcsóbb eljutni, így ehhez már nagyobb logisztika lehet szükséges, főleg, ha nem autóval utazol. Manapság hatalmas káosz van a reptereken, ezért legalább 3 órával indulást előtt legyél ott. Indulás előtt néhány órával tájékozódj és ha az aktuális helyzet megkívánja, még ennél is korábban kell kiérned. Foglalás előtt javasoljuk, hogy nézz meg minden opciót és úgy tervezd meg az utat, hogy bőven legyen még időd az indulás előtt, ha bármi közbejönne. Ugyanez igaz akkor is, ha már megérkeztél, hiszen könnyen lehet, hogy az eredeti célállomásod egy másik városban van, mint a reptér. A koronavírus óta a bérautó árak az egekbe szöktek, ezért javasoljuk, a repjegy vásárlása előtt tájékozódj az autóbérléssel kapcsolatban. Hiába találsz egy kedvező árú repülőjegyet valamelyik szimpatikus úti célra, ha az autóbérlés árak ott teljesen elszálltak.

Sokszor olcsóbb előre megvásárolni akár a reptérről a városba tartó buszra, vonatra is a jegyet, mint a helyszínen, mindenesetre sok időt és gyakran pénzt spórolhatsz meg magadnak, ha nem leszálláskor kezded el böngészni, hogy hogyan jutsz be az adott városba. A legjobb bárhonnan-bárhová transzfer kereső oldal a rome2rio. Már csak azért is megéri ránézni, hogy tájékozódj a lehetőségekről!

Iratok érvényessége, helyi szabályok

Megvan hova utazol és mikor, azonban mielőtt rányomsz a foglalás gombra még ajánljuk, hogy tegyél egy kis kitérőt a Konzuli Szolgálat oldalán, hogy megbizonyosodj az adott ország beutazási feltételeiről és ellenőrizd az úti okmányaid érvényességét is. Nézd meg, hogy elég-e a személyigazolványod vagy szükség van útlevélre, esetleg vízumra a beutazáshoz és érvényes-e még a következő hat hónapban, hiszen anélkül már a gépre sem engedhetnek fel. Bár világszerte egyre több országban engedték el teljesen a járvány miatti beutazási korlátozásokat, ezek sajnos napról napra változhatnak, ezért foglaláskor és indulás előtt is mindig tájékozódj. Egyes egzotikus országok kötelező oltásokat is megkövetelnek. Maszk mindenképp legyen nálad, lehetőleg FFP2 típusú is!

Utasbiztosítás

Sajnos egy felhőtlennek induló utazásnál is közbejöhet valami, ami beárnyékolja a kalandot és ilyenkor bizony jól jön a biztosítás. Nem csak baleset esetén, hiszen ha követed a híreket világszinten rengeteg a fennakadás és probléma a reptereken: késéssel induló járatokról, a reptéren hagyott utasokról, törölt járatokról, elhagyott poggyászokról szólnak a hírek mindenhol. Éppen ezért ajánljuk, hogy biztosításkötésnél készülj erre is, így ha megtörténik a baj, legalább kompenzálva leszel. Az Allianz Útitárs, Téli Sportok és Extrém Sportok utasbiztosításának Arany és Platina csomagjai kiterjednek a légi járat késésére vagy törlésére is. A kötés során egyszerűen add meg járatszámod, valamint bankszámlaszámod!

A díjfizetést követően e-mailben megkapod a kötvényed, ha pedig a reptéren látod, hogy késik vagy törölték a géped, a járatszámod alapján ellenőrzik, hogy jogosult vagy-e a biztosítási összegre és ha igen, 24 órán belül a számládon is lesz a kártérítés a választott utasbiztosításnak megfelelően. További információ a linkre kattintva érhető el.

Szállásfoglalás

A legtöbb népszerű desztináció már nagyon széles szálláskínálattal rendelkezik, így könnyedén választhatsz az igényeidnek megfelelő szállást legyen szó ötcsillagos hotelről, apartmanról, Airbnb-ről vagy éppen egy emeletes ágyról egy hostelben. Ami viszont kicsit megnehezítheti a nyaralást, ha nem tájékozódsz előre, milyen feltételekkel lehet ki- illetve becsekkolni, mennyire felszerelt az adott hely, fizetős-e a csomagmegőrzés, van-e parkoló. Sok olcsó járat indul kora reggel, a szálláshelyek többségét viszont csak késő délután lehet átvenni, így érdemes előre egyeztetni velük, hogy van-e csomagmegőrzés vagy keresni kell egy csomagmegőrzőt a közelben, hogy ne kelljen a nyaralásod első napját azzal tölteni, hogy városnézésre viszed a bőröndödet. Bizonyos szállásfoglaló oldalak az adott időszakon belüli legmagasabb áron kínálják a szobát minden napra, viszont vannak olyanok is, ahol ha csak hétvégére emelkedne az ár, akkor ezzel nem trükköznek. Éppen ezért érdemes többféle kombinációt megnézni, például megosztani a nyaralást két hotel között. Hétköznapra egy magasabb kategóriájút választani ellátással, kedvezőbb áron, hétvégére pedig egy alacsonyabb kategóriásat. Ilyenkor célszerű bejárni a környéket, fakultatív programokon részt venni.

Tervezz előre a felkapott programokkal

Sajnos nagyon sok híres látnivaló annyira népszerű, hogy a helyszínen már nem is lehet belépőt vásárolni vagy több órás sorban állással kell számolnod. Főszezonban ezért érdemes egy picit előre tervezni és ha van olyan látványosság, amit semmiképp sem szeretnél kihagyni, akkor váltsd meg előzetesen a jegyedet, hogy ne kelljen csalódottan hazatérned. Barcelonában például a Sagrada Família és Gaudí épületei tipikusan ilyenek. Ne félj a parton foglalni programokat, sokszor töredék áron vehetsz részt rajtuk, mintha a hotel recepcióján foglalnál. Nem egyszer esett már meg velünk, hogy végül ugyanoda mentünk, ugyanazzal a busszal vagy hajóval, mint a hotel vendégei, csak fele annyiért.

Pakolás

Egy hátizsákba szeretnéd belepréselni a heti ruhatáradat vagy több poggyásszal utazol? Ez természetesen személy függő és függ attól is milyen jellegű és hosszú útra indulsz, illetve mennyire felszerelt a szálláshelyed, például kell-e vinned törülközőt az útra vagy van-e lehetőséged mosni. Azonban van pár alapszabály, ami mindkét esetben érvényes. Ha repülővel utazol mindenképpen nézz utána mekkora a megengedett poggyászméret és ellenőrizd, szükséged van-e nagyobb bőrönd vagy elsőbbségi beszállás vásárlására (a Ryanair és a Wizzair esetében így két kézipoggyászod lehet, amit ráadásul felvihetsz a gépre. Előnye, hogy nem kell várni rá leszálláskor, hátránya, hogy nem lehet benne 10 x 1dl-nél több folyadék). Alapvetően pedig érdemes pici időt szánni rá és megtervezni, hogy milyen ruhadarabokra lesz szükséged, van-e olyan, amit több napon át tervezel hordani, kell-e bepakolni pulcsit vagy készülsz-e olyan kirándulásra, amihez speciális cipőre, ruházatra van szükséged. Hátizsákban rendszerző segítheti a pakolást és az is jó, ha olyan holmikat pakolsz be, amik nem gyűrődnek, így kis csavarással több hely marad a táskádban és jut tér hazafele a szuveníreknek is. Egy két apró trükkel extra helyre tehetsz szert. Ha a repülőtéri váróban a legolcsóbb terméket megvásárolod és kérsz hozzá duty free szatyrot, akkor azt telepakolhatod a saját cuccaiddal és felviheted a gépre. Sokan a kispárnájuk huzatát tömik ki ruhákkal és azzal utaznak. Légy kreatív az ésszerű kereteken belül!

Elektromos kütyük, átalakító

Ha fényképezőgépet, laptopot, powerbanket is vinnél magaddal, azokat mindenképp érdemes a kézipoggyászba csomagolni, ahol végig veled lehetnek. Emellett bizonyos kapacitás felett akkumulátort nem is adhatsz fel a poggyásztérbe, így egyszerűbb, ha már csomagoláskor figyelsz erre. Érdemes indulás előtt ellenőrizni azt is, hogy milyen a konnektor aljzata az úti célodon, hiszen sok helyen eltérhet a dugalj az itthonitól, ezért jól jöhet egy átalakító. Ha ilyenre van szükség, vigyél mellé egy elosztót, így egy átalakítóval sok dugaljt használhatsz.

Úti patika

Egy kis fájdalom- és lázcsillapító, valamint hasfogó mindig legyen nálad. Nagyon kellemetlen tud lenni, amikor egy idegen országban az angolul nem beszélő patikussal próbálod megértetni magad vagy éjszaka kell gyógyszertárt keresned. Emellett ne felejtsd ki a táskádból azt sem, ha van olyan gyógyszered, amit rendszeresen szedsz vagy olyan allergiád, amire jó, ha van nálad gyógyszer.

És végére egy személyes tipp: mindig vigyél magaddal celluxot, sosem tudod, mikor lehet rá szükséged. Olyan a cellux utazás alatt, mint a WD40 a mindennapokban.


Ajánlatok