accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Hamarosan EU-n belül szabadon utazhatnak a beoltottak

Katya /

Megnyílnak az Európai Unió országainak határai azon utazók előtt, akik már be vannak oltva – számol be a Bloomberg nyomán a Portfolio.hu. Az egyezség szerint karanténkötelezettség nélkül utazhat be az EU-s tagországokba minden olyan turista, aki már be van oltva. Az új szabályokat hivatalosan a hét második felében fogadhatják el és várhatóan nem sokkal később életbe is léphetnek.

A megállapodás szerint azon országokból jövőket is beengedik az EU-ba karantén nélkül, ahol sikeresen kordában tartják a koronavírus-fertőzést, ami azt jelenti, hogy a 14 napos új esetszám kevesebb, mint a 100 ezer lakosra jutó 75 fő – írja a lap két forrásra hivatkozva.

Európában ezek alapján az alábbiak szerint lehet szabadon utazni:

  • Az EU-s állampolgárok közül azok mentesülnek a karantén alól, akiknek lesz védettségi igazolványa, amely megmutatja, hogy már teljes védettséget élvez az oltások után, vagy már igazoltan felgyógyult a betegségből vagy friss, negatív teszttel rendelkezik.
  • A nem EU-s állampolgárok esetében bizonyítani kell, hogy mindkét oltást megkapták már, mégpedig azokból, amelyeket az EMA is jóváhagyott (ezek jelenleg a Pfizer, a Moderna, a Janssen és az Astrazeneca vakcinák)
  • Az már az egyes tagállamok hatáskörében maradó döntés, hogy beengednek-e olyan turistákat, akiket nem az EMA által jóváhagyott vakcinákkal oltottak, de a WHO már jóváhagyta vészhelyzeti alkalmazásukat. Ami biztos, hogy a beutazóknak a vakcina utolsó adagját legkésőbb 14 nappal a beutazást megelőzően meg kell kapnia ahhoz, hogy beléphessen.
  • A fehér listán szereplő nem EU-s országokból érkező látogatók az egyezség szerint alacsony kockázatot jelentenek a vírus terjesztése szempontjából, függetlenül attól, hogy beoltották-e őket vagy sem. A listát rendszeresen frissítik majd a járványhelyzettel összhangban. A listára kerülés feltétele egy ország esetében, hogy a 14 napos fertőzésszám nem haladhatja meg a 75 főt 100 ezer lakosra vetítve. Az ezt megelőző küszöbérték még 25 fő volt. Ezt a fehér listán a hírek szerint még a héten közzéteszi az EU.

A Bloomberg arról is ír, hogy a fehér listára kerülő országok listáját a tagországok csütörtökön vitatják majd meg, de a lap szerint minden bizonnyal rákerül az USA, ahol jelentősen csökkent az esetszám az utóbbi időszakban.

Az új szabályok mindemellett egy vészféket is beépítenek, ami lehetővé teszi a tagországoknak, hogy visszaállítsák az utazási korlátozásokat azon országokkal szemben, ahol ismét felfutna a járvány. Az Európai Bizottság már korábban jelezte igényét, hogy egy ilyen korlátozást Indiával szemben mindenképpen fel kellene venni EU-szinten.

Forrás: Portfolio.hu 

Ajánlatok