Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon icon-hotels Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon

Ezért látogass el a horvát Pag szigetre!

2019. január 16. szerda, 14:13 - utazomajom
Horvátország Európa

Pag az ellentétek – a szikár kő és a mélykék tenger, a korbácsoló szelek és a nyugodt öblök, a sivár kőfejtő és a reneszánsz város, a kopár sziklák és a kifinomult csipke, az ódon kőfalak és modern szélmalmok, a sovány termőföld és a kiadós helyi sajt, báránysült és só – szigete.

Közel 2.500 napsütéses órájával Pag az Adria egyik legnaposabb szigete. A mint egy ezer adriai sziget közül a Velebit-hegység „árnyékában” meghúzódó Pag teljesen különbözik a többi szigettől – sziklás, szikár, a szél és a tenger által kőbe formált és azúrkék tenger által határolt felszínét csodás homokos strandok szabdalják.

Az Adria-tenger legtagoltabb partjaival büszkélkedő lenyűgöző tájképei, valamint megannyi homokos és aprókavicsos strandja miatt a „Holdbéli sziget” elnevezéssel illetik.

Pag, a sziget azonos nevű fő-városa kultúrtörténeti központ és a sziget turizmusának mozgatórugója, a kőből épült dalmát város hiteles megtestesítője, amely bővelkedik látványosságokban és érdekességekben.

A csodás kőből formált sziget Pag nevű városát Juraj Dalmatinac reneszánsz építőmester álmodta és építette meg szigorú geometriai szabályok szerint. A kőből létrehozott és több több torony és bástya-maradvány által szegélyezett város-műalkotást a főterén álló Nagyboldogasszony-templom és a kormányzói palota, az óváros és a bencés kolostor koronázzák meg

Pag városában készül az UNESCO védettséget élvező világhírű pagi csipke. Eme egyedülállóan gazdag népi örökség egy szelete kerül kiállításra Budapesten az Hagyományok Házában, ahol január 15-én került sor Pag város bemutatkozására. A kiállítás január 20-ig tekinthető meg.

A sziget színpompás helyi népviseletével, a Pagi karnevállal, szórakoztató-kulturális rendezvényekkel, gazdag kultúrtörténeti örökségével, valamint jellegzetes helyi gasztronómiájával csábítja a turistákat.

A Pag-i sajt a világ legjobb juhsajtjaként ismert. A pagi sajt és báránysült jellegzetes ízét a sóval „permetezett” kopár hegyi mezőkön legelő juhoknak köszönheti.

A Szt. Margit bencés kolostor szorgos apácái készítik a helyi süteményeket és a „baškotini“ aromás mandulás kekszet, melynek receptjét hétpecsétes titokként őrzik.

A sziget egyik képeslapra illő látványossága a legnagyobb horvát só-lepárló, ahol a napfény és szél formálja a fehér aranynak is nevezett pagi sót.

Az aktív pihenés szerelmesei kerékpározhatnak a holdbéli szigeten, túrázhatnak az érintetlen tájakon, evezhetnek és búvárkodhatnak a Pagi-öböl áttetsző vizeiben.

Pag városa egy valódi gyöngyszem, amely minden látogatójának változatos tájakat, élményeket, és feledhetetlen itt tartózkodást kínál.

Talán ez is érdekelhet
Szeretnél utazni?

Horvátország 6 nap nyaralás az Adrián 2 felnőtt és egy gyermek részére félpanziós ellátással tengerparti szállodában 99.900 Ft-ért!

99.900 Ft

6 éves korig szülőkkel egy ágyban egy gyermek részére ingyenes utcára néző szobában vagy pótágyon tenger oldali szobában. Részleteket keresd ITT. Hotel Mediteran*** Horvátország egyik legrégebbi tengerparti nyaralóhelyeként, Opatijával együtt, már a Monarchia idejében is igen kedvelt volt, az első crikvenicai szálloda 1891-ben épült. A település mára a gyógyüdülés egyik horvátországi zászlóshajójává vált. Lassan mélyülő, homokos medrű…