accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Fapadossal könnyen elérhető gyönyörű adventi vásár helyszínek

lanymajom /

Egyre jobban közeledünk az év vége felé, ami egyben azt is jelenti, hogy mindjárt itt van az adventi készülődés időszaka. Az advent a karácsony előtti negyedik vasárnappal kezdődik, ami 2016 esetében november 27-re esik. Az ünnepekre hangolódva nincs is jobb egy kis adventi vásáros nézelődésnél, forralt borozásnál és a karácsonyi díszekbe öltözött városban való sétálgatásnál. A hazai adventi vásárok felkeresése mellett sokan látogatják meg a környező országok vásárait is, amelyek közül a bécsi a legnépszerűbb. Most azoknak szeretnénk alternatívát mutatni, akik már rengetegszer jártak a budapesti, a bécsi vagy a prágai vásárban, ezért kipróbálnának egy újat is. Novemberben és decemberben a repülőjegy- és szállás árak sokkal alacsonyabbak, mint a főszezonban, így már csak ezért is érdemes kihasználni ezt az időszakot az utazásra.

1. Barcelona

Aki nem szereti a hideget és a havat, de a karácsonyi hangulatot semmi pénzért nem hagyná ki, annak Barcelona egy tökéletes választás. Decemberben a katalán fővárosban akár még a 14 fokot is elérheti a hőmérő higanyszála. Az adventi vásárt az alábbi helyszíneken találjuk: Carrer dels Lledó és a Plaça de l’Àngel a Gótikus negyedben, Plaza de la Sagrada Familia, Plaça de Catalunya és a La Rambla.

barcelona karácsonyi vásár
A kép forrása: https://www.flickr.com/photos/barcelona_cat/6504250161/

2. Madrid

Annak ellenére, hogy Madrid Dél-Európában található, a hó itt nem ismeretlen fogalom, hiszen a város az Ibériai-félsziget közepén, 700 méterrel a tengerszint felett fekszik, habár ha szerencsések vagyunk akár még 10 fokot is kifoghatunk. Az adventi vásárt a Plaza Mayor és a Plaza de España terein keressük, a tradicionális spanyol ünnepi ételekért pedig érdemes felkeresni a város hagyományos piacait is.

A kép forrása: https://www.flickr.com/photos/alotor/3144550199/
A kép forrása: https://www.flickr.com/photos/alotor/3144550199/

3. Edinburgh

A skóciai Edinburgh-ban rendezett adventi vásár rengeteg elfoglaltságot kínál a vásárláson kívül, felülhetünk az óriáskerékre vagy a 60 méter magas hintára, de akár még korcsolyázhatunk is. A kicsik pedig találkozhatnak a télapóval és megnézhetik a törpéket munka közben a Santa Landban. A skót adventi vásárt a George Street nyugati oldalán, az európait pedig az Princes Street kertjében rendezik.

A kép forrása: https://www.flickr.com/photos/119886413@N05/15538869183/
A kép forrása: https://www.flickr.com/photos/119886413@N05/15538869183/

4. Amszterdam

Amszterdamba már csak azért is célszerű decemberben ellátogatni, mivel ekkor van a legkevesebb, szám szerint 7 esős nap az évben. A hagyományos adventi vásárt a Dam téren, a korcsolyapályákat a Museumpleinen és a Leidspleinen keressük, de érdemes elmenni a virágpiacra is, ahol az egész környék fenyőfaillatban áradozik.

A kép forrása: https://www.flickr.com/photos/arripay/5333942199/
A kép forrása: https://www.flickr.com/photos/arripay/5333942199/

5. Párizs

Párizs utcái és terei csak úgy csillognak-villognak az év utolsó hónapjában, különösen a Champ Elysees, a Montmarte, a Boulevard Saint-Germain és az Eiffel-torony. A legszebb hagyományos adventi vásárokban az alábbi helyszíneken gyönyörködhetünk: Grande Arche de la Défense, Champ Elysees, Place Saint-Sulpice, Place Saint-Germain des Prés, Montmarte, és a Notre Dame előtt.

A kép forrása: https://www.flickr.com/photos/lonelyfox/3179102890/

6. Frankfurt

A frankfurti Christkindchesmarket az egyik legrégebbi adventi vásár Németországban. A vásár során, főleg ha még havazik is, a város főtere, a Römerberg a csodálatos házikóival olyan, mintha egy mesebeli helyszín lenne. Igyunk meg egy forralt bort és együnk mellé egy sült gesztenyét vagy sült mandulát és garantált az ünnepi hangulat.

A kép forrása: https://www.flickr.com/photos/jries/4289004968/
A kép forrása: https://www.flickr.com/photos/jries/4289004968/

7. Köln

Kölnben hét adventi vásári helyszínt találhatunk, melyek közül a leggyönyörűbb a katedrális melletti, ahol 160 fabódé kínálata között válogathatunk és az Alter Markt, amit pedig a városháza mellett alakítanak ki. Érdemes ellátogatni a télapó falujába a Rudolfplatzra vagy Köln legrégebbi parkjában a Stadtgartenben megrendezett vásárra is. A legkülönlegesebb adventi vásár helyszínt viszont a kikötőben és az ahhoz közeli csokoládémúzeumban találjuk, ahol akár kagylót és halat is kóstolhatunk.

A kép forrása: https://www.flickr.com/photos/pocait/6866163907/

8. Nürnberg

A nürnbergi Németország leghíresebb adventi vására, ahol a hagyományok játsszák a fő szerepet. A vásár 180 fabódéja közül 30 még az 1890-es évekből származik. A vásárra látogatóknak nem szabad kihagyni a hatalmas nürnbergi mézeskalács és a helyi kolbász megkóstolását. Nürnberg nem csak a saját hagyományait őrzi, de a testvértelepüléseivel is jó kapcsolatot ápol, melyek küldötteinek egy külön adventi vásárt hoztak létre, ahol be tudják mutatni a saját országaik/városaik karácsonyi szokásait. Aki Nürnbergbe látogat, az így nem csak német, de amerikai, ukrán, görög, lengyel, francia, olasz, macedón, nicaraguai vagy akár a sri lankai művészetekkel és termékekkel is találkozhat.

9. Berlin

Berlin az a hely, ahol mindenki megtalálja a magához illő karácsonyi vásárt, mivel a városban több mint 60 vásár közül választhatunk. A helyiek szerint a legjobb a Gendarmenmarkton található Weihnachtszauber, ahol olyan különlegességeket kóstolhatunk meg, mint a fehér csokis tej, sült alma vagy a világ több pontjáról származó sajtok. A kóstolás több bódénál is ingyenes. Érdemes még felkeresni a Spandauer Straßet, az Alexanderstraßet, a Potsdamer Platzot és a Kantstraßet is.

berlin

10. Stockholm

Stockholm gyönyörű óvárosa az ünnepi díszekben pompázva rendkívüli élményt tud nyújtani. Szerintem sokan gondoljuk úgy, hogy karácsony hó nélkül azért mégsem az igazi. A svéd fővárosban a hó, ezáltal az igazi karácsonyi hangulat szinte garantált. Az adventi vásárt az alábbi helyszíneken keressük: Gamla Stan, Djurgården és a Kungsträdgården.

A kép forrása: https://www.flickr.com/photos/120374925@N06/15959692199/
A kép forrása: https://www.flickr.com/photos/120374925@N06/15959692199/

Ajánlatok