accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Ha dominant regisztrálnál, ezeket tartsd észben!

utazomajom /

A domainregisztráció egy weboldal létrehozása esetén olyan, mint kitűzni az alapot egy ház építésekor. Fontos lépés, de megfelelő ismeretek birtokában nem a legbonyolultabb feladat. Mégis van pár dolog, amire érdemes odafigyelni, hogy később ne érjék kellemetlen meglepetések az embert.

Jó hír, hogy egy domainnév regisztrálásához semmiféle iskolai végzettség vagy egyéb szakképzettség nem szükséges, csupán némi kutatás és gondos odafigyelés. Nézzük a konkrétumokat!

Mi az a domainnév egyáltalán?

Ha te képben vagy, hogy mi a domainnév pontos jelentése, akkor ezt a bekezdést akár át is ugorhatod. A lényeg dióhéjban annyi, hogy a webhelyeknek kell egy egyedi azonosító, amit egy mezei felhasználó is könnyen megjegyezhet úgy, hogy bárhol bármikor be tudja gépelni egy böngésző címsorába.

A domainnévnek érdemes frappánsnak, könnyen megjegyezhetőnek és úgymond bolondbiztosnak lennie. Ha lehetséges, érdemes elkerülni a nyelvtörőket és a túlságosan kacifántos, hosszú szavakat, kifejezéseket, mert ezeket könnyen el lehet gépelni. Persze az elgépelés ellen jó védelemnek bizonyul az, ha az ember lefoglal néhány extra domainnevet, és az odatévedőket átirányítja a helyes URL-re. Azt azonban nem árt észben tartani, hogy minden egyes lefoglalt domainnek költsége van.

A DNS lehetővé teszi azt, hogy állandóan elérhető legyen egy weboldal attól függetlenül, hogy fizikailag melyik szerverterem az, amely szerverén tárolják, netán épp költöztetik.

A domainnév kiválasztása

A domainnévnek szinte csak a fantázia szabhat határt, de van azért néhány szabály, amit be kell tartani. Az első és legfontosabb, hogy csak olyan domaint lehet regisztrálni, amelyik még szabad. Egy foglalt domaint legfeljebb megvásárolni lehet annak tulajdonosától, de az jóval bonyolultabb ügy.

Ha kitaláltad, hogy milyen domainnevet szeretnél, akkor nézd meg a RackForest domainkeresőjének segítségével, hogy szabad-e. A népszerű kifejezések többsége már foglalt, vagy azért, mert valós weboldal van alatta, vagy azért, mert valaki befektetés gyanánt felvásárolta. Egy kis kreativitással még találsz bőven értékes és frappáns domainnevet, szóval ne add fel, ha az első vagy második próbálkozásra foglalt domainbe ütközöl.

A domainnév regisztrációjakor nem csak a pont előtti részt kell megadnod, bár kétségkívül az a meghatározóbb. Szükség lesz egy domainvégződésre is, amely állhat egy vagy akár két részből is.

Mi legyen a domainvégződés?

Ha kizárólag magyar nyelvű weboldalt tervezel létrehozni magyar olvasóközönség számára, akkor érdemes .hu-s végződést választani. Ha több európai nyelven is elérhető lesz az oldalad és a szolgáltatásod, akkor megfontolandó a .eu-s végződés. A nemzetközi weboldalak többsége .com-os végződésű.

Ezek a legnépszerűbbek, de több tucat közül választhatsz. Vannak nyelvspecifikus végződések, de népszerű a .info, a .org, a .net és a .biz végződés is különféle célokból. Tovább specifikálhatod a weboldaladat, ha kéttagú végződést adsz meg, például .film.hu formában.

Ajánlatok