accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Kiderült: hatalmas kamu az Utazómajom! (clickbait)

utazomajom /

Nem az.

Amikor 5 évvel ezelőtt elkezdtük az Utazómajom oldalt csinálni, az utazással maximálisban képben lévő, sokat látott és tapasztalt olvasói “keménymag” alkotta a fő tábort. Ahogy egyre népszerűbbek lettünk és próbáltuk mindenki számára megmutatni az olcsó utazás lehetőségét, úgy exponenciálisan megugrott a követők száma. Jelenleg több, mint fél millióan követtek minket, és közületek sokan még egyáltalán nem ültek repülőn, nem voltak külföldön. Mások viszont profi utazóként első ránézésre megállapítják az ajánlatainkról, hogy érdekes lehet-e a számukra.

Sajnos azok közül, akik nincsenek tisztában az online utazós foglalások világával, pillanatok alatt hozzászólnak a bejegyzéseinkhez: “full kamu az utazómajom, nem az az ár jött ki!”, “tízszer annyiba kerül, mint amennyit kiírtatok”, “nekem sosem annyi, mint amennyit kiírtok”.

Mivel a problémát már korábban felismertük, hogy nem mindenki tájékozódik jól az interneten, ezért megpróbáltunk mindenféle mankót nyújtani azoknak, akiknek szüksége van rá úgy, hogy ne akadályozzuk, lassítsuk azokat, akiknek ezekre az információkra már nincs szüksége. Úgy tűnik azonban, hogy hiába próbálunk segíteni, még mindig egyszerűbb egy üzenetet, hozzászólást írni, mint elolvasni a leírásainkat.

Apróságokra kell gondolni. Mivel a szállásokat mindig két főre írjuk ki (és ezt évek óta már minden szálláshoz oda is írjuk), sokan nem osztják el kettővel a szállás árát és emiatt nem jön ki nekik az egy főre vetített meghirdetett ár. Ez bagatellnek tűnik, napi 3-4 ilyen üzenet és 5 év után már mindent megpróbáltunk, eddig sikertelenül.

Természetesen semmi érdekünk nem lenne abban, hogy ne azt az árat írjuk ki, mint amit az adott pillanatban mi is látunk. Egyébként is, nem rajtunk keresztül történik a foglalás, mi nem vagyunk utazási iroda, semmilyen utazási szolgáltatást nem nyújtunk.

Hogyan értelmezz egy ajánlatot?

Példa ajánlat, Lisszabon

Az alábbi példában egy lisszaboni ajánlatot nézünk. Az ajánlat teljes ára 40.536 Ft, ami a repülőjegyből és a szállás árának feléből tevődik össze.

Repülőjegy

Budapest – Lisszabon útvonalon, Wizz Air légitársasággal jelenleg a repülőjegy ára 11.136 forint azoknak, akik már vásároltak tagságit korábban. Láthatjátok, hogy a tagsági szóra még egy linket is tettünk, ahol további részleteket tudhattok meg róla. Ha nincs Wizz Air tagságid, akkor vagy vásárolsz egyet a foglalással egyidőben a Wizz Air honlapján, vagy a magasabb árat, jelen esetben a 15.756 forintot fizeted.

Megnézem gombra kattintva a momondo.com repülőjegy összehasonlító oldal találatait listázzuk. Fapadosok esetében (főleg Wizz Air, a tagsági miatt) sokszor nem találod meg a legolcsóbb árat ezen az oldalon, ilyenkor a Wizz Air hivatalos oldalán keresd ki az ajánlatot.

Mivel a fapadosok 1.500 forintos indulóártól kínálnak repülőjegyeket, mindent elkövetnek, hogy valamilyen úton módon a foglalás végére ennél nagyobb összeggel rövidítsenek meg. Ezeket a honlapokat akadálypályának szoktam nevezni, ahol az egyetlen cél, hogy eljuss a fizetési oldalig úgy, hogy nem tettél hozzá a foglaláshoz semmi olyat, amire nincs szükséged.

Mivel Te egy rutinos utazó vagy, tudod, hogy helyfoglalás nélkül is tovább tudsz haladni, hiszen a becsekkoláskor automatikusan széket oszt neked a rendszer. Viszont az olvasótársad aki még sosem repült joggal gondolhatja azt, hogy az ülőhelyválasztás kötelező, így oda-vissza útra már hozzá is adta a 9.600 forintos szolgáltatást az egyébként 6.000 forintos repjegyhez. Amint ez megtörtént, már írhatja is a kommentet, hogy 15.600 forint az a 6.000 forint, az Utazómajom kamu, 3-szor annyiba került neki a repülőjegy. Arról nem is beszélve, hogy még egy nagyobb poggyászt, egy reptéri becsekkolást és elsőbbségi beszállást is hozzátesz. A legtöbb probléma ebből adódik. Mi mindig a legolcsóbb, alap jegyárat írjuk ki adókkal és illetékekkel. Ennyiért utazhatsz. Ha viszont szeretnél biztosan ablak mellett ülni, és nagy poggyászt vinni, akkor drágább lesz a repülőjegyed.

Szállás

Két féle szállást gyűjtünk össze: egy olcsóbbat és egy ajánlott, vagy luxus szállást. Amíg az első főleg hátizsákosoknak, a lowcost utazás iránt érdeklődőknek lehet megfelelő, addig az ajánlott szállás a tehetősebb közönséget szolgálja ki. Az árakat itt mindig két főre számoljuk ki, hiszen olvasóink túlnyomó része legalább ketten utazik. Sajnos ha egyedül utazol, a szállás ára nagy valószínűséggel drágább lesz egy főre lebontva. Amennyiben többen szeretnétek menni, a Trivago szállás ár összesítő oldalán vagy pedig egy foglaló oldalon tudod módosítani az utazók számát.

Arra mindig figyelünk, hogy hálótermi ágyakat ne ajánljunk, azonban bizonyos esetekben az olcsóbb szállásoknál közös fürdőszobás szállásokra lehet számítani. Ezeket mindig előzetesen el tudod olvasni foglalás előtt.

Természetesen ezek csak ajánlott szállások. Igényeid szerint tudod szűkíteni a találati listát, hogy megtaláld a számodra legmegfelelőbb szobát.

Lefoglalom egyben

“Hatalmas kamu, rákattintom a lefoglalom egyben gombra és többe kerül, mint amit kiírtatok!” – kapjuk sokszor az észrevételt.

Ezért már oda is írjuk minden esetben, hogy “A feltüntetett ár (40.536 Ft) külön, egyéni foglalás esetén érvényes. Ha egyben foglalod le a partner irodánkon keresztül, az ár változhat.

Tisztában vagyunk vele, hogy nem várhatjuk el mindenkitől, hogy olvassa el a “bővebben” gombra kattintva a részletes tájékoztatót, de ezt az egy rövid mondatot pillanatok alatt el lehetne, és rengeteg feszültségtől kímélnénk meg egymást.

Miből adódik a különbség? Egyáltalán miért van erre szükség?

Sok olvasónk nehezen tájékozódik a külföldi oldalakon, nem szívesen adja meg a kártyaadatait a különböző külföldi cégeknek. Nagy volt az igény arra, hogy az Utazómajom oldalán megjelenő utazásokat lefoglalhassátok egy valódi utazási irodán keresztül. Emiatt kötöttünk szerződést a Beontrips partner irodával, akik az ajánlatainkat irodaként árusítják, annak minden előnyével és hátrányával együtt.

Előnyök például, hogy egyetlen felületen, folyamatos magyar nyelvű honlapon, ügyfélszolgálattal, Magyarországon hivatalosan bejegyzett utazási irodánál foglalhatják le az útjukat. Köthetnek biztosítást, adhatnak hozzá transzfer és egyéb szolgáltatásokat.

A hátrányok pedig, hogy mindennek ára van, ezért jellemzően az egyben foglalás magasabb áron történik. Ha a foglalási rendszerükben a szállás olcsóbban elérhető, akkor lehet, hogy kedvezőbb lesz az egyben foglalás mintha külön tennéd meg, azonban az esetek többségében mondjuk a Wizz Air tagsági hiánya miatt drágul az út ára.

Mindenkinek meg van a lehetősége, hogy saját maga foglalja le az utazását, vagy pedig a foglalás egyben gombra kattintva egy magyar utazási irodán keresztül.

Mindent így csináltam, mindent értek, de mégis drágább

Csak a facebook oldalunkat fél millióan követik, akik éppúgy utazni szeretnének, mint Te. Tegyük fel, hogy van 8 repülőjegy és 3 szállás a feltüntetett áron. Ha ők gyorsabban kapcsolnak, akkor neked már a következő, emelt áron jut a repülőjegyből vagy a szállásból. A különbségek jellemzően pár ezer forintot tesznek ki, tehát ha ennél jelentősen magasabb árat látsz, valamit rosszul csinálsz.

Ha gyorsan szeretnél értesülni az ajánlatainkról, akkor feliratkozhatsz a hírlevelünkre, a viber csatornánkra, vagy a honlapunk jobb alsó sarkában található csengő segítségével a felugró üzenetekre is.

Természetesen az is előfordulhat, hogy mi hibázunk. Emberekből vagyunk. Napi szállásajánlatokat teszünk az Alvómajom oldalra, repülőjegy ajánlatokat a Repülőmajomra, legalább napi 7 komplett utat az Utazómajomra, és ezen kívül még minimum négyet az Utazómajom extrára. Hétfőtől vasárnapig.

Köszi, hogy elolvastad. A főmajom.

Ajánlatok