accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Horvátország kétkeréken – a legszebb biciklis útvonalak

Katya /

Horvátország csak úgy hemzseg a lehetőségektől, ha kerékpározásról van szó. Tekerhetsz a szebbnél-szebb partok mentén, nemzeti parkokban, egykori vasútvonalon és a kihívást jelentő hegyeket is meghódíthatod.

Legyen szó laza városnézésről, borkóstolásról, tengerparti tekergésről vagy éppen combos hegyhódításról, Horvátország meglehetősen jól áll biciklis utakkal. A helyi úthálózat része az EuroVelo kerékpárút hálózatnak is, amelyek összekötik az egész kontinenst, így az igazán bevállalósak akár itthonról is felkerekedhetnek. Az EuroVelo szakaszai azonban Horvátországon belül is szuper lehetőségeket kínálnak hosszabb-rövidebb kirándulásokhoz, az országon négy EuroVelo útvonal halad keresztül.

Fotó: Ivan Šardi | CNTB

Ha szeretnéd két keréken felfedezni Horvátországot ne habozz, hiszen akár már tavasszal is kiváló lehet, amikor tömeg nélkül, de már szép időben gyönyörködhetsz a természetben, míg nyáron a hűsítésről akár a tenger is gondoskodhat.

EuroVelo 8 – a mediterrán útvonal

Az egyik legszebb útvonal, amelynek egybeni teljesítése több napos feladat és inkább felkészültebbeknek való, viszont rövidebb szakaszai akár nyaralás közben is teljesíthetők. A Mediterrán útvonal ugyanis a leghosszabb EuroVelo útvonal, amely Horvátországon halad át: 1116 km hosszan, a part mentén visz végig az Isztria régiótól Dubrovnikig. Ezen haladva áttekerhetsz az ország mind a hét turisztikai régióján, szebbnél-szebb partok és szigetek mellett.

Fotó: Ivo Biočina | CNTB

Biokovo csúcshódítás – az extrém kihívások kedvelőinek

Ha igazi kihívásra vágysz, meghódíthatod kétkeréken a Biokovo hegység legmagasabb csúcsát, a Sveti Jurét is. A Makarska városa feletti hegycsúcs az adriai partvonalról közvetlenül elérhető, így az ott lévő városokból érdemes nekivágni a kalandnak. A Sveti Jure legyőzését tapasztalt biciklistáknak ajánljuk, akik keresik az új kihívásokat, nem rettennek vissza a magas emelkedőktől és szeretik, ha a kemény munka jutalma a nem mindennapi kilátás. A Makarskából felkapaszkodó út 27 km hosszú és 1762 méter tengerszint feletti magasságig visz fel. Ez Horvátország legmagasabban fekvő biciklis útja, ahonnan elképesztő panoráma nyílik a tengerre, a nemzeti park víznyelőire és szikláira.

Utazómajom-tipp: Hogy biztosan ne tévedj el töltsd le a telefonodra a Croatia Bike Routes applikációt, amely 3 ezer kilométernyi biciklis útvonalat ismer és tud megtervezni, emellett hasznos információkat is kínál kerékpározóknak. Az applikáció jelöli azt is útközben hol vannak éttermek és kávézók, illetve milyen látnivalóknál ajánlott megállni. Ha tekerés közben elfáradsz és inkább rövidítenél, alternatív útvonalakat is mutat az alkalmazás. Indulás előtt pedig ajánljuk, hogy itt tájékozódj a horvátországi biciklizésről, illetve, hogy hogyan szállíthatod drótszamaradat vonaton vagy hajón, ha úgy adódik.

Fotó: Joško Fabris | CNTB

Zágráb – biciklizés városnézéssel összekötve

Zágráb, a horvát főváros önmagában is megér egy látogatást, kiváló biciklis hálózatának köszönhetően pedig akár kétkerékre pattanva is felfedezheted a várost. Ha pedig picit meguntad a nyüzsit, irány a természet! Zágrábtól kb. 20 percnyi tekerésre található a Medvednica Természetvédelmi Park, ahol 1000 méteres magasságig hajthatod a mountain bike-ot vagy országúti biciklit.

Bor & bringa

Muraközt bejárva könnyedén összekötheted a biciklizés örömét a borkóstolással. Az ország legkisebb megyéje régen az aranymosásról és a világ első olajkútjáról volt ismert. Ma azonban inkább a jó borokkal, finom ételekkel, barátságos, mesélő történelmi múltjáról ismert településekkel köthetjük össze a muraközi tekerést.

Fotó: Aleksandar Gospić | CNTB

Tekerj egy régi vasútvonal helyén!

A Parenzana az egyik legérdekesebb biciklisút ezen a listán, amely egy egykori keskeny nyomtávú vasút helyén halad végig. Ennek köszönhetően az út átvezet viaduktokon és alagutakon is, gyönyörű látképek kíséretében végig az Isztrián. A 123 km hosszú kerékpárút nagyobb része Horvátországon halad át, a végállomása pedig Triesztben van, Olaszországban, de áthalad Szlovénián is. A gőzvonat a horvát Porecből indult, amely tökéletes hely a megérkezéshez és a tekerés kipihenéséhez.

Nyitókép: Ivan Šardi | CNTB

Szponzorált tartalom

 

Ajánlatok