accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Hova utazhatnak már most az oltottak, átesettek?

Katya /

Milliók ülnek tűkön, várva, hogy ismét megnyíljanak a határok és útra kelhessünk, remélhetőleg teszt, karantén és korlátozások nélkül. A koronavírus elleni oltások most úgy fest egyre közelebb hozzák ezt a vágyálmot, hiszen ahogy az oltottak száma egyre növekszik, egyre több ország jelenti be azt is, hogy tárt karokkal vagy kevésbé szigorú feltételekkel várja azokat, akiket már beoltottak a vakcinákkal.

Észtország

Észtország februárban jelentette be, hogy mentesülnek a karantén alól azok az utazók, akik bizonyítani tudják, hogy megkapták a COVID-19 elleni oltást. Az ország kilenc fajta védőoltást ismer el, melyekről angol, észt vagy orosz nyelvű igazolást kell bemutatni. Az észtek azok számára is elengedik a karantént, akik az elmúlt hat hónapban estek át a fertőzésen és azt orvos által kiadott iraton igazolni tudják. További infó az Észtországba való beutazásról itt érhető el.

Seychelle-szigetek

Az Indai-óceáni sziget márciustól megnyílik azon turisták számára, akik bizonyítani tudják, hogy megkapták a vakcinákat, a második beadásától pedig eltelt legalább két hét. Emellett szükségük lesz egy 72 óránál nem régebbi negatív PCR-tesztre is. Az oltási bizonyítványokat és a negatív teszt eredményét indulás előtt fel kell tölteni erre az oldalra az útlevél, repülőjárat és szállás adataival egyetemben.

Grúzia

Grúzia jelenleg bárhonnan várja a beoltott utazókat. A vakcina igazolásán túl azonban fontos elvárás, hogy csak a légi úton érkezők mentesülnek a teszt és a karantén alól.

Románia

Romániába is szabadon utazhatnak azok, akik megkapták mindkét oltásukat és ezt dokumentummal is bizonyítani tudják. Ugyanez igaz azokra is, akik az elmúlt 90 napban már átestek a fertőzésen és orvosi dokumentummal igazolni tudják azt.

Izland

Izland szintén elengedi a karantént és a tesztelést azon vendégei számára, akik igazolást tudnak felmutatni az oltásokról. A dokumentumot angol, izlandi, dán, norvég és svéd nyelveken fogadják el. Egyelőre ezek az intézkedések nem érvényesek az EU-n kívüli állampolgárokra. További infóért kattints ide.

Lengyelország

A Lengyelországba látogatók is megúszhatják a karantént, ha rendelkeznek oltással, azonban az ország csak az EU által jóváhagyott vakcinákkal kezeltek mentesülnek a szabály alól, a kínai vagy orosz vakcinával oltottak nem.

Madeira

Madeira-ba 72 óránál nem régebbi negatív PCR-teszttel lehet beutazni, de akinek orvosi igazolása van arról, hogy az elmúlt 90 napban átesett a COVID-19-en vagy igazolni tudja, hogy megkapta mindkét oltást és lejárt az immunitási idő is, mentesülhet a teszt és a karantén alól. A dokumentumokat angol nyelven kérik, erre az oldalra feltöltve.

Lesz-e vakcina útlevél?

Egyre többet hallani egy lehetséges vakcina útlevélről. Az Európai Bizottság is egy „digitális zöld útlevél” bevezetését javasolja a határokon átnyúló turizmus támogatása és a gazdasági fellendülés ösztönzése érdekében. A részleteket március 17-én teszik közzé és a tervek szerint a digitális tanúsítvány megkönnyítené az EU-n belüli utazást, hiszen egy helyen követhető lenne, hogy az utast beoltották-e, van-e negatív tesztje vagy éppen, hogy mikor esett át a betegségen. Habár a digitális zöld útlevél megkönnyítené a tagországok közti utazást, nem tűnik úgy, hogy az utazók számára kötelezővé válna, illetve a tagországok között is megoszlik róla a vélemény – számol be a Lonely Planet. Az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság is fontolgatják egy hasonló okmány bevezetését. Mindeközben egyes országok már saját vakcina-útlevél kialakításán dolgoznak, Görögország már ki is adta saját oltási-útlevelét.

A Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) is egy digitális Covid-igazolvány fejlesztésén dolgozik, melyet heteken belül bemutathatnak. Ez valójában egy olyan applikáció, mely rögzíti az utasok adatait és negatív teszteredményeit, illetve a vakcina meglétét is. Az applikáció azt is megmutatja, hogy a kért információk az illetékes hatóság által is hitelesítve vannak. A szövetség ezzel szeretné segíteni a légi közlekedés beindítását, de ehhez szükség lesz arra, hogy az országok elfogadják.

Mivel a vírus terjedése és az ezzel kapcsolatos szabályok napról-napra változnak, ezért utazás előtt mindenképp tájékozódj az aktuális feltételekről.

Ajánlatok