accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Várd felkészülten az őszi autós kirándulásokat!

utazomajom /

Ősszel varázslatos színekben pompáznak az erdők és a parkok. Az időjárás szeptemberben és októberben még sokszor elég meleg ahhoz, hogy a természetbe csábítsa az embereket. A kalandorok azonban jól teszik, ha nem csak magukat készítik fel a hosszabb túrákra, hanem az autójukat is.

Ennek részeként az autó műszaki állapota mellett érdemes külön időt szentelni az abroncsoknak. Nézzük át tételesen, mikre kell odafigyelni!

A kocsi állapota

Ha nem mostanában nézetted meg a futóművet, akkor érdemes lenne megkérni az autószerelődet, hogy tegye meg. Egy szakember számára ez rutinfeladat, és nem is kerül túlságosan sokba.

Ha már jó ideje aktívan használod a légkondit, akkor okos döntés kicseréltetni a pollenszűrőt és a fertőtleníteni a klímát is. A baktériumok és a gombák szívesen telepszenek meg ezeken a helyeken, a nem megfelelően karbantartott klíma könnyen megbetegedést is okozhat. A klíma feltöltéséről is szükséges gondoskodni időről időre, főleg így, hogy meglehetősen meleg az idő ősz elején.

Ne feledkezz meg ellenőrizni a motorolaj és a hűtőfolyadék szintjét. Ehhez nem kell komplex szaktudás, úgyhogy ezt a lépést te magad is megteheted. Nem árt, ha tartasz a csomagtartóban egy tartalék ablakmosó folyadékot is, ha hosszabb útra indulsz, sok bosszúságtól megkímélheted magad, ha így teszel. Kiváltképp igaz ez akkor, ha olyan helyen kirándultok, ahol nincs túl sűrűn áruház vagy benzinkút.

A gumik helyzete

Ilyenkor ősz elején még mindenképpen érdemes fent hagyni a nyári gumikat. Amíg az átlaghőmérséklet nem csökken 7 fok alá, addig javasolt nyári abroncsokon közlekedni. Szeptemberben még gyakran forrósodik fel az aszfalt, amelyen a téli gumik nem viselkednek optimálisan, ráadásul még gyorsabban is kopnak.

A téli gumikat legkorábban október második felében érdemes felszerelni. Ez abszolút időjárásfüggő, na meg persze attól is függ, hogy hová vezet az utad. Mindig figyeld az időjárás-jelentést, mielőtt útra kelsz, így nem ér majd kellemetlen meglepetés.

Fókuszban a biztonság

Nyáron evidensnek tűnik, de ősszel sem szabad megfeledkezni a rendszeres vízfogyasztásról. A dehidratált sofőr sokkal könnyebben hibázik, ami növeli a baleset kockázatát. Ne vezess egyhuzamban túl sokat, időnként állj meg egy kijelölt pihenőben és mozgasd át a végtagjaidat! Ez is segíteni fog abban, hogy végig koncentrált maradj az utad során.

Lehetőség szerint törekedj arra, hogy az utastér hőmérséklete ne legyen öt Celsius-foknál melegebb vagy hidegebb, mint a külső hőmérséklet. Ellenkező esetben megnövekszik a meghűlés esélye.

A napszemüveget ősszel se hagyd otthon. A nap sugarai sok örömet okoznak kicsiknek és nagyoknak egyaránt, ám vezetéskor egy másodpercre sem engedheted meg magadnak, hogy elvakítson a tűző napsütés.

Ajánlatok