accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Így foglald le az Utazómajom ajánlatait

utazomajom /

Amikor 9 évvel ezelőtt elkezdtük az Utazómajom oldalt csinálni, az utazással maximálisban képben lévő, sokat látott és tapasztalt olvasói “keménymag” alkotta a fő tábort. Ahogy egyre népszerűbbek lettünk és próbáltuk mindenki számára megmutatni az olcsó utazás lehetőségét, úgy exponenciálisan megugrott a követők száma. Jelenleg több, mint 900 ezren követtek minket a különböző csatornákon, és közületek sokan még egyáltalán nem ültek repülőn, nem voltak külföldön. Mások viszont profi utazóként első ránézésre megállapítják az ajánlatainkról, hogy érdekes lehet-e a számukra.

Sajnos azok közül, akik nincsenek tisztában az online utazós foglalások világával, pillanatok alatt hozzászólnak a bejegyzéseinkhez: “full kamu az utazómajom, nem az az ár jött ki!”, “tízszer annyiba kerül, mint amennyit kiírtatok”, “nekem sosem annyi, mint amennyit kiírtok”.

Mivel azt a problémát, hogy nem mindenki tájékozódik jól az interneten már korábban felismertük, ezért megpróbáltunk mindenféle mankót nyújtani azoknak, akiknek szüksége van rá úgy, hogy ne akadályozzuk, lassítsuk azokat, akiknek viszont nincs. Úgy tűnik azonban, hogy hiába próbálunk segíteni, még mindig egyszerűbb egy üzenetet, hozzászólást írni, mint elolvasni a leírásainkat.

Apróságokra kell gondolni. Mivel a szállásokat mindig két főre írjuk ki (és ezt évek óta már minden szálláshoz oda is írjuk), sokan nem osztják el kettővel a szállás árát és emiatt nem jön ki nekik az egy főre vetített meghirdetett ár. Ez bagatellnek tűnik, napi 3-4 ilyen üzenet és 9 év után már mindent megpróbáltunk, eddig sikertelenül.

Természetesen semmi érdekünk nem lenne abban, hogy ne azt az árat írjuk ki, mint amit az adott pillanatban mi is látunk. Egyébként is, nem rajtunk keresztül történik a foglalás, mi nem vagyunk utazási iroda, semmilyen utazási szolgáltatást nem nyújtunk.

Hogyan értelmezz egy ajánlatot?

Az alábbi példában egy mallorcai ajánlatot nézünk. Az ajánlat teljes ára 81.255 Ft, ami a repülőjegyből és a szállás árának feléből tevődik össze. Nézzük részletesen.

Repülőjegy

Budapest – Mallorca útvonalon, Ryanair légitársasággal jelenleg a repülőjegy ára 25.980 forint. Ebben egy darab kis méretű kézipoggyász van, illetve minden adó és illeték. Ha neked nem megfelelő a rendszer által kiosztott ülőhely és szeretnél ülőhelyet választani, akkor az plusz pénzbe kerül. Ha szeretnél nagyobb kézipoggyászt, vagy feladható poggyászt, akkor az szintén plusz költség lesz, mint ahogy minden egyéb extra szolgáltatás is. Tehát a 25.980 forintért a légitársaság elvisz A-ból B-be egy kis méretű kézipoggyásszal.

A Megnézem gombra kattintva a skyscanner repülőjegy összehasonlító oldal találatait listázzuk. Fapadosok esetében (főleg Wizz Air, a WDC tagsági miatt) sokszor nem találod meg a legolcsóbb árat ezen az oldalon, ilyenkor a Wizz Air hivatalos oldalán keresd ki az ajánlatot.

Mivel a fapadosok 1.500 forintos indulóártól kínálnak repülőjegyeket, mindent elkövetnek, hogy valamilyen úton módon a foglalás végére ennél nagyobb összeggel rövidítsenek meg. Ezeket a honlapokat akadálypályának szoktam nevezni, ahol az egyetlen cél, hogy eljuss a fizetési oldalig úgy, hogy nem tettél hozzá a foglaláshoz semmi olyat, amire nincs szükséged.

Mivel Te egy rutinos utazó vagy, tudod, hogy helyfoglalás nélkül is tovább tudsz haladni, hiszen a becsekkoláskor automatikusan széket oszt neked a rendszer. Viszont az olvasótársad aki még sosem repült joggal gondolhatja azt, hogy az ülőhelyválasztás kötelező, így oda-vissza útra már hozzá is adta a 24.000 forintos szolgáltatást az egyébként 6.000 forintos repjegyhez. Mindezt azért, hogy olyan helyre üljön a pár órás járat alatt, ahová ő szeretne. Amint ez megtörtént, már írhatja is a kommentet, hogy hol 6.000 forint ez a repjegy, amikor már 30.000 forintnál járok! Arról nem is beszélve, hogy még egy nagyobb poggyászt, egy reptéri becsekkolást és elsőbbségi beszállást is hozzátesz. A legtöbb probléma ebből adódik. Mi mindig a legolcsóbb, alap jegyárat írjuk ki adókkal és illetékekkel. Ennyiért utazhatsz. Ha viszont szeretnél biztosan ablak mellett ülni, és nagy poggyászt vinni, akkor drágább lesz a repülőjegyed.

Szállás

Két féle szállást gyűjtünk össze: egy olcsóbbat és egy ajánlott, vagy luxus szállást. Amíg az első főleg hátizsákosoknak, a lowcost utazás iránt érdeklődőknek lehet megfelelő, addig az ajánlott szállás a tehetősebb közönséget szolgálja ki. Az árakat itt mindig két főre számoljuk ki, hiszen olvasóink túlnyomó része legalább ketten utazik. Sajnos ha egyedül utazol, a szállás ára nagy valószínűséggel drágább lesz egy főre lebontva. Amennyiben többen szeretnétek menni, a Trivago szállás ár összesítő oldalán vagy pedig egy foglaló oldalon tudod módosítani az utazók számát.

Arra mindig figyelünk, hogy hálótermi ágyakat ne ajánljunk, azonban bizonyos esetekben az olcsóbb szállásoknál közös fürdőszobás szállásokra lehet számítani. Ezeket mindig előzetesen el tudod olvasni foglalás előtt.

Természetesen ezek csak ajánlott szállások. Igényeid szerint tudod szűkíteni a találati listát, hogy megtaláld a számodra legmegfelelőbb szobát. Mivel az utazási ötletet saját magad foglalod, ezért ha nem tetszik az általunk feldobott szállás, változtass rajta.

Lefoglalom egyben

“Hatalmas kamu, rákattintom a lefoglalom egyben gombra és többe kerül, mint amit kiírtatok!” – kapjuk sokszor az észrevételt.

Ezért már oda is írjuk minden esetben, hogy “A feltüntetett ár (40.536 Ft) külön, egyéni foglalás esetén érvényes. Ha egyben foglalod le a partner irodánkon keresztül, az ár változhat.

Tisztában vagyunk vele, hogy nem várhatjuk el mindenkitől, hogy olvassa el a “bővebben” gombra kattintva a részletes tájékoztatót, de ezt az egy rövid mondatot pillanatok alatt el lehetne, és rengeteg feszültségtől kímélnénk meg egymást.

Miből adódik a különbség? Egyáltalán miért van erre szükség?

Sok olvasónk nehezen tájékozódik a külföldi oldalakon, nem szívesen adja meg a kártyaadatait a különböző külföldi cégeknek. Nagy volt az igény arra, hogy az Utazómajom oldalán megjelenő utazásokat lefoglalhassátok egy valódi utazási irodán keresztül. Emiatt kötöttünk szerződést a Beontrips partner irodával, akik az ajánlatainkat irodaként árusítják, annak minden előnyével és hátrányával együtt. Most már több, mint 5 éve használjátok ezt a szolgáltatást és büszkén elmondhatom, hogy egy kezemen meg tudom számolni, hány problémás eset történt. Végül mindegyik happy enddel végződött.

Előnyük például, hogy egyetlen felületen, folyamatos magyar nyelvű honlapon, ügyfélszolgálattal, Magyarországon hivatalosan bejegyzett utazási irodánál foglalhatod le az utazásod. Köthetsz biztosítást, adhatsz hozzá transzfer és egyéb szolgáltatásokat.

A hátrányok pedig, hogy mindennek ára van, ezért jellemzően az egyben foglalás magasabb áron történik. Ha a foglalási rendszerükben a szállás olcsóbban elérhető, akkor lehet, hogy kedvezőbb lesz az egyben foglalás mintha külön tennéd meg, azonban az esetek többségében mondjuk a Wizz Air tagsági hiánya miatt drágul az út.

Mindenkinek meg van a lehetősége, hogy saját maga foglalja le az utazását, vagy pedig a foglalás egyben gombra kattintva egy magyar utazási irodán keresztül.

Mindent így csináltam, mindent értek, de mégis drágább

Csak a facebook oldalunkat 600 ezren követik, akik éppúgy utazni szeretnének, mint Te. Tegyük fel, hogy van 8 repülőjegy és 3 szállás a feltüntetett áron. Ha ők gyorsabban kapcsolnak, akkor neked már a következő, emelt áron jut a repülőjegyből vagy a szállásból. A különbségek jellemzően pár ezer forintot tesznek ki, tehát ha ennél jelentősen magasabb árat látsz, valamit rosszul csinálsz. Természetesen a sok utazási ötlet miatt néha mi is hibázunk, de ilyenkor kommentben gyorsan visszajelzést kapunk róla.

Természetesen az is előfordulhat, hogy mi hibázunk. Emberekből vagyunk. Napi szállásajánlatokat teszünk az Alvómajom oldalra, repülőjegy ajánlatokat a Repülőmajomra, legalább napi 7 komplett utat az Utazómajomra, és ezen kívül még minimum négyet az Utazómajom extrára. Hétfőtől vasárnapig.

Köszi, hogy elolvastad. A főmajom.

Ajánlatok