accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Jó ötlet-e vakondhálót telepíteni a kertbe?

utazomajom /

Napjainkban szinte alapkövetelmény egy kerttel szemben a tökéletes, ragyogó zöld gyep, amely nem tűri a csúfos vakondtúrásokat, ezért sokan telepítenek kertjükbe vakondhálót.

A korábbi vegyszeres kezelésekkel szemben a vakondháló valóban kíméletes és biztos megoldást jelent a hasznos, ám kertünk esztétikája ellen vétő vakondok távol tartására, ám ennek a módszernek is vannak árnyoldalai. Ezeket szeretnénk bemutatni, hogy a nagy döntés előtt a másik oldalról is legyenek az információid.

Vakondháló: vakond volt, nincs?

A napjainkban népszerű vakondhálót a terep rendezésekor, füvesítés előtt célszerű lefektetni a kert teljes területén, általában a föld és a fű közé. Ezt módosíthatja az automata locsolórendszer, amelynek esetleges javításai miatt célszerű az alá telepíteni.

A vakondháló ugyan megakadályozza a kis hasznos kártevőket a fű elcsúfításában, ám azt a problémát semmiképp nem oldja meg, hogy a vakond el is hagyja birtokunkat. A vakondháló alatt továbbra is vígan fúrja majd a járatait. A Kertfüvesítés Tudástárában erről és még sok hasznos, kerttel kapcsolatos információról olvashatsz.

Megéri-e vakondhálót telepíteni?

Először is, a vakondháló installálása drága mulatság, főleg, ha még öntözőberendezést is telepítesz, hiszen akkor kb. 30 cm mélyre kell, hogy kerüljön. Nemcsak a hálóért, hanem a földmunkáért is sokat kell fizetned.

Persze közvetlen a gyepszőnyeg alá való telepítésnek is megvan az árnyoldala, a vékony földréteg ugyanis nem akadályozza meg, hogy a vakond alapos földmunkája ne látsszon meg a kerteden a gyönyörű pázsit alatt. És egy gyepszellőztetés, növényültetés is tönkreteheti a kis mélységbe ásott hálót, akkor pedig a védelemnek annyi. De egy újrafüvesítés esetén is megszűnik a vakondbiztonság.

És belegondoltál-e abba, hogy a műanyag vakondháló milyen hatással van a környezetre, hova kerül egy esetleges földkitermeléssel? Ha nem szeretnéd tovább növelni ökológiai lábnyomodat, más módszert ajánlunk.

Alternatív módszerek vakondháló helyett

Népi hagyomány szerint a kertek kerítésvonalára ricinust ültettek, ez ugyanis vakondűző hatással rendelkezik, mivel a szagát ki nem állhatja a kis földtúró. Használhatsz ricinustartalmú vakondűző granulátumot, de megoldás lehet a ricinust tartalmazó füstpatron alkalmazása is.

Talajfertőtlenítéssel is védekezhetsz a vakond ellen, amelyek a táplálékait távolítja el, ezáltal elveszti a csemegéit, máshol keres élelmet magának.

A vakondok a tömör talajokat részesítik előnyben, ezekben ugyanis nem omlik a fejükre a számos járat a kötött talajnak köszönhetően. Így tehát a talaj szerkezetének javításával, talajkondicionálással is sokat tehetsz ellenük.Megfigyelések alapján ez egyértelműen kijelenthető.

Ha a fentiek ellenére is a vakondhálót választod, mindenképp szakszerűen, precízen rakd vagy rakasd le, mert drága mulatság, és különben több bosszúságot fog okozni, mint amennyi hasznot hajt. És ne feledd, hogy a vakond táplálékért érkezik a kertekbe, így ha távol tartanád, nem elég a vakondháló, folyamatosan védekezned kell az őt odacsábító kártevők ellen is.

Ajánlatok