accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Karibi paradicsom: Guadeloupe élménybeszámoló

utazomajom /
Anikó élménybeszámolója
2017 január végén sikerült eljutnunk Guadeloupe-ra, arra a szigetre ,amelyikről sokan nem is hallottak még. Bevallom én se régóta tudom hol van, de egyszer egy akciós repülőjegy miatt rákerestem. Kiderült, nem csak csodás azúrkék víz, fehér homok és pálmafák jellemzik, hanem igen sokféle természeti látnivalója is van, ami utazásra ösztönözhet egy magunkfajta utazómajmot. 🙂

Repülőjegyet 150.000 Ft-ért sikerült levadásznom a Air France oldalán, párizsi átszállással, rövid átszállás idővel. Mint az Azori-szigeteken, itt sem lehet autóbérlés nélkül boldogulni, de legalábbis nem érdemes.

A sziget 2 nagy részből áll, Basse Terre, a hegyekkel büszkélkedő oldal kiváló terep túrázáshoz, kirándulásokhoz, a másik oldal a lankásabb, inkább a gyönyörű partjairól híres.
A távolságok nem nagyok, de az utak nem száguldozásra alkalmasak, keskenyek és sok a kanyar emelkedővel nehezítve, ezért első időszakra Basse Terrén foglaltunk szállást, hogy az ottani látnivalókat könnyebben elérjük. Deshaies közelében laktunk egy apartmanban.

Deshaies

Aranyos kis falu, érdemes végigsétálni rajta, betérni egy-egy hangulatos parti egységbe, inni valami finomat. Botanikus park. Szuper. Ha kora délelőtt mentek, még parkolóhelyet is könnyen találni. Gyönyörű park, papagájok, flamingók, vízesés, csudás fák…

La Soufriere-Vulkán

Ha lent jó is az idő,odafent tuti szél és eső van. Több túraútvonal van, kénszag, és változó felhőzet. A bejárathoz vezető keskeny úton minden létező helyen parkolnak. Visszafelé jövet érdemes megmártózni a meleg vizű, kőből épített medencében.

Malendura plage, Galamb-sziget

A strand csalódás volt, majdnem fekete a homok, a víz nem az igazi szép. Ízlés dolga. Viszont a szigetre át kell menni, mi az egyszerű sznorkelezési lehetőséget választottunk, átvittek egy kishajóval és jó másfél óráig bámészkodtunk. Szép,d e láttunk már szebbet.

Cascade aux Écrevisses

Vízesés. Azt hittük jó túra lesz, de nagyon közel van a parkolóhoz, nagy a tömeg. Érdemes a közelében lévő parkolóban indulni könnyű túrára, igazi esőerdőben, extra dús a növényzet, kész koncertet adnak a madarak és tán kabócafélék is hozzájárulnak a muzsikához.

Basse Terre

A főváros. Itt a vitorlás kikötőnél lestük a pelikánok hogy halásznak, megkerestük a Fort Luis Delgres-t is, de sajnos zárva van.Innen a sziget déli csücskéhez vezető úton érdemes megállni ahol lehet, egy-egy panorámafotó kedvéért.

Chutes du Carbet – vízesések

Ide többfelől is el lehet jutni, mi elsőre az egyik legnehezebbet választottuk (nem direkt). Ráadásul az egyik kisebb,3 0 méter magas vízeséséhez vezetett, nehéz, sáros, csúszós, dagonyás emelkedős úton. A végén egy kötélen kapaszkodva lehet leereszkedni a vízesés aljához. A kaland miatt megérte!
Másodszor a kényelmesebb módot választottuk, autóval felmentünk a parkolóig, onnan kiépített gyalogösvényen lehet eljutni a legmagasabb (110 m) vízesést megcsodálni. Szép túra, akár papucsban is teljesíthető. Sőt, közel a bejárathoz egy helyről két zuhatagot is lehet látni messziről, egymás alatt.
A szigetet körbe vezető utat többször is bejártuk, bekukkantottunk érdekesnek tűnő öblökbe, ahol általában strandok vannak, esetleg étterem. A legjobban két plage jött be, egyik Deshaies-től délre Ferry Leroux után a emelkedő kanyarjában végig autók álltak mindig az út szélén, Petite Anse nevű nagyon klassz hely. Vigyázz, nagyon sok Petite Anse van, de csak ez a nyerő!
A másik kedvenc, a Grande Anse Deshaies-től északra. Mindkettő szép, sárga homokos és felkapott. Csak a hullámokat bámulni is egy élmény…
A sziget másik fele, a jobb “lepkeszárny” Grande Terre, ahová leginkább az igazi karibi strandok miatt mentünk. Mondanom sem kell, nem csak tengerparton heverészés lett belőle. Itt szerintem Sainte Anna-ban érdemes szállást keresni, ott vannak a legszebb strandok.
Kezdtünk Saint Francoisban, azért mert ott a kikötőben lehet jegyet venni a Petit Terre nevű szigetre menő hajóra. Petit Terre-ről csodákat zengenek akiknek sikerült odajutniuk. Nekünk nem sikerült, mert jegyet már csak két héttel későbbi időpontra kaptunk volna. Pedig nagyon vágytunk citromcápákkal és teknősökkel úszni, leguánokat látni, meg minden szépet ami ott van.
Viszont amihez nem kellet jegyet szerezni, de kihagyhatatlan,az a Pointe des Chateaux. Guadeloupe legkeletibb csücske. Felülmúlta minden várakozásunkat. A hatalmas vad hullámok iszonyú erővel és lendülettel csapódnak a partokat szegélyező fekete sziklaszirteknek.
Mindezt fentről, a csúcsra épített méretes kereszttől lehet igazán jól megcsodálni, ahova egy ösvényen, nem nehéz terepen lehet feljutni. A természet ereje jön át minden hullám-robbanáson, a vízben érdekes formájú sziklák,szigetek,hihetetlen látvány. Ha jártál már Izlandon, ott Vik környékén vannak hasonlók. A víz a kék minden árnyalatát láttatja, a feketés mély-kéktől a világos gleccser-kékig,és a tetején táncoló fehér és még fehérebb habok. Megunhatatlan.
Sainte Anne előtt, után gyönyörű partok vannak. Az az igazi poszter-jelleg, fehér homok, pálmafák, őrült szép azúrkék/zöld víz, hullámok. Bois Jolan és Bourg, na meg a Caravelle a legszebbek.
A kedvenc város Le Gosier. Egyik mólójáról egy kishajóval lehet átmenni a szemben lévő Ilet du Gosier-re, ami egy pici sziget, világítótoronnyal, fehér koralldarabokkal teli fehér homokkal, kristálytiszta vízzel. Félóránként fordul a hajó. 5 euró/fő a retúrjegy amit a hajón vehetsz meg. Igazi tengerparti program!
Egyik szállásunk Gosier Bas du Fort-ban volt. Az ottani strand ami egy szálloda parkja előtti öbölben van, szintén nagyon szép. Innen nem messze van Pointe A Pitre yacht kikötője is (la Marina), napnyugtakor gyönyörű fotók alapja, sok étterem, bár, üzlet várja a látogatókat.

Árak

Strandok ingyenesek. Szállások csúcsidőben mondjuk párizsi ár színvonalon, minőségileg nem igazán olyan szinten. Élelmiszer drága, pld. 1 darab avokádó 3,5-4,5 euro, banán 1 kg 4-5 euro, kaliforniai paprika 4,9-5,5 euro/kg, egy kis doboz sör a boltban 0,9-2 euro (közepes étteremben akár 5,5 euro is lehet). A rum viszont olcsó. És ittunk nagyon finomat. Legjobb gyorskaja a bokit, bármivel töltve 4-5 euro, volt ahol olyan nagy volt, alig bírtuk legyűrni. Éttermi árak egy főételre helytől függően 15-től a csillagos ég.
Autót a szállásadó gazdától béreltünk időben. Amikor ott voltunk, volt aki már kétszer annyiért adott hasonló járművet, olyan nagy volt a kereslet.
Tömegközlekedés majdnem egyenlő a nullával. Menetrend sincs, sőt a sincs kiírva a megállóban, milyen busz jár arra. Viszont ha látsz egyet, leinted, megáll, elmondja melyiket kell leintened. Este fél hétkor azt mondták,már késő van a busznak. Hétvégén nem jár szinte semmi. Stoppolni megszokott dolog. Nekünk is bejött amikor már nem volt autónk.
Este semmi élet. Nem jó érzés a sötétben sétálgatni. Taxit csak a reptéren látsz, esetleg néhány nagyobb szálloda előtt.
Délután kettő után nehéz ételhez jutni, hacsak nem boltban akarsz venni alapanyagot. Majd este 6 körül kinyitnak, ha kinyitnak az éttermek, még a strandos büfék is bezártak 3 körül. Most nem a hotelek étterméről beszélek, azt nem próbáltuk.
Tanulniuk kell még a turizmust, viszont csodaszép hely.
A bejegyzést Bay Anikó írta.

Ajánlatok