accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Képes beszámoló: 7 emlékezetes hely, ahová már gyerekkel utaztunk és ahol télen is jó idő van

utazomajom /

Az elmúlt két évben a járvány miatt egyébként sem volt egyszerű utazni, azonban a baba megszületésével még bonyolultabbá vált a világ felfedezése. Felelős szülőként nem célszerű túlságosan elmaradott, veszélyes, vagy egészségügyi szempontból kockázatos országokba látogatni a családdal. Mégis szerettünk volna minél több újat megtapasztalni, ezért az alábbi helyekre esett a választásunk. Jöjjön a képes beszámoló, amelyben egy közös dolog is van, mindegyik fotó Samsung Galaxy telefonnal készült.

Dubaj

Covid után az első utazásunk Dubajba vezetett. Ezt a helyet valaki vagy nagyon szereti, vagy nagyon utálja. Nem hallottam még olyat, akinek ne lett volna róla sarkos véleménye. A járvány után fontos volt, hogy olyan helyre látogassunk ami biztonságos, tiszta, átszállás nélkül megközelíthető és garantáltan jó az idő. Így esett a választás Dubajra és lett ez Zenti első utazása is egyben. Nekem különösen nagy kedvencem, ebben a külföldi városban jártam a legtöbbször életemben. Fél évente összeírom, hogy mik azok a programok, épületek, látványosságok amik az elmúlt 6 hónap újdonságai és igyekszem őket felfedezni. Ezt úgy képzeld el, hogy egy-egy új látványosság ami néhány hónap alatt elkészül olyan kaliberű, mint egy másik városban valami, amire évtizedeket kell várni.

Dubajban egész évben fürödhető a tenger. Nyáron már-már kellemetlenül meleg lehet a víz, olyannyira, hogy az élőlények sem bírják elviselni.

A képen a Pálma-szigeten épülő Atlantis The Royal luxusszálloda látható, ahol a világ legnagyobb medúza akváriuma is helyet kapott. A 795 szobás hotel 17 hektáros területére 92 medencét álmodtak. A szálloda jövőre a születésnapomon, február 10-én nyit ki először. A legolcsóbb szobák már napi 200.000 forinttól elérhetőek szezonon kívül, ha érted a célzást!

Épülő Atlantis The Royal luxusszálloda az Atlantis, The Palm és az Aquaventure Waterpark partjáról fotózva.

Zöld-foki Köztársaság

A Zöld-foki Köztársaság egész évben látogatható, kellemes klímájú, tíz vulkanikus sziget összessége Afrikától mindössze 570 km-re. Ide sajnos nem sikerült valami jó áron foglalni, de végre egy új országot szerettem volna meglátogatni és lehetőleg olyat, ahol télen is szuper, fürdésre alkalmas idő van. Az erős szél miatt a nagy strandolások elmaradtak, de így is maradandó élménnyel távoztunk.

Helyi kisfiú kagylót árul a turistáknak Sal szigetén a móló előtt

A szigetek nagyon különbözőek. Néhány napot a kristálytiszta víz feletti, nyüzsgő élettel teli mólóról híres Sal szigetén töltöttünk. Itt épült a legtöbb all inclusive szálloda, ahová nagyon jó áron lehet foglalni. Látványosságból nincs túl sok, de lehet látni parthoz közeli apró cápákat, Buracona néven futó lenyűgözően kék vízű barlangot, délibábot a sziget közepén és fürödhető sópárlót, ahol a Holt-tengerhez hasonlóan lebeghetsz a víz felszínén.

Fotó Santa Maria mólójáról

Ellátogattunk még néhány napra a hegyekkel tarkított Praia szigetre, ahol sokkal inkább lehet a helyiekkel vegyülni. A fiatalok az életüket a tengerparton élik, ott edzenek, szórakoznak, zenét hallgatnak, táncolnak, isznak. A férfiak nagy része izmos, fitt, már reggel 6 órától a parton található eszközök, kövek, fák segítségével gyúrnak. A strandok többsége vulkanikus, fekete homokos. Az egyik legnagyobb élmény a Tarrafal beach meglátogatása volt, ahová egész délelőtt érkeztek a színes, hosszú halászhajók elképesztő mennyiségű fogással. Reggel a part átalakul egy piaccá, ahonnan az egész szigetre elhordják a portékát. Az országban nagy a szegénység, fillérekért lehet nagyon jókat enni az Európai színvonalú éttermekben. Persze vannak olyan eldugott falvak is, ahová csak földút vezet. Itt a kecskék, csirkék, tyúkok, malacok szabadon mozognak a mezítlábas kisgyerekek között, akik messziről integettek és mosolyogtak. Zenti kedvenc elfoglaltsága volt cukorkával kínálni őket. 🙂

A helyiek nagyon barátságosak és kedvesek. Valamiért a hajukra óriási figyelmet fordítanak, úton útfélen utcai fodrászatok vannak.

Maldív-szigetek

Az egyik legkézenfekvőbb utazás gyerekkel a Maldív-szigetek, hiszen nem kell tartani semmilyen természeti katasztrófától, betegségtől, ráadásul az időjárás is nagyjából állandó. Túl sok mozgásra nincs lehetőség, leginkább a pihenésről szól egy Maldív-szigeteki nyaralás, már amennyire gyerek mellett ez lehetséges. A Kuramathi egy négy csillagos középkategóriás hotel, ami egy nagynak mondható szigeten terül el. Körülbelül 1 óra alatt lehet gyalog körbejárni a hol dzsungeles, hol fehérhomokos, pálmás útvonalon.  Családosok számára kitűnő választás, hiszen az általam valaha látott legprofibb kids club szolgálja a kicsik kényelmét. Egyszerre 5-6 segítő folyamatosan felügyeli a piciket, órára lebontva különböző programokat szerveznek. Rengeteg kreatív foglalkozás elérhető minden korosztály számára. A kids clubhoz külön vízi birodalom, alvószoba, mozi, játszótér, konyha tartozik. A gyerekeknek a szobába bekészítésekkel kedveskednek a munkatársak. Le a kalappal az egész club előtt, aki gyerekkel utazik, Kuramathi tökéletes választás.

Habár a szigeten rengetegen vannak, szinte alig találkozni mással, mert a legtöbben a saját jacuzzis, medencés villájuk körül mozognak.

A sziget körül hosszan színes korallzátony húzódik. A vízben annyi halat fogsz látni, hogy nem hiszel a szemednek. Minden sznorizásnál találkozol cápákkal is, viszont a teknősökhöz és a rájákhoz nagyobb szerencse kell. Ha nyugodt a víz, azonnal menj be, hiszen minél több időt töltesz a vízben, annál több különböző élőlénnyel fogsz találkozni.

Kuramathi víz feletti bungalói

Kenya

Azt hiszem nem ez az első ország ami eszedbe jut a gyerekes utazás hallatán és emiatt ne magadban keresd a hibát. Viszont egy igazi afrikai szafari olyan nagy álmunk volt, hogy hárman is bevállaltuk. Az ország túlnyomó része rendkívül szegény, hiányos infrastruktúrával, rossz úthálózattal, viszont a turisták számára érdekes és fontos helyeken szinte európai körülményekkel találkozni. A tengerpartozás ezúttal elmaradt, helyette két nemzeti parkot látogattunk meg. Az első állomás egy hatalmas tó körül fekvő Lake Nakuru Nemzeti Park volt, ami a millió flamingójáról és a keskeny és szélesszájú orrszarvúiról híres.

Kenyában több százezer gnú vonulását figyelhetjük meg.

Innen a Masai Mara Nemzeti Rezervátum felé vettük az irányt, ami a világ legjobbjai között van számontartva. Nem véletlen! A hatalmas park egészen a tanzániai határig húzódik, ahol Serengeti Nemzeti Park néven folytatódik. Az állatvándorlás idején a Masai folyón átkelve, több millió állat kockáztatja életét a zöld legelők és a víz reményében.

A sofőrünk egyetlen állattól tartott, az pedig az elefánt. Nagyon gyorsak, erősek és ha idegesek lesznek, törnek zúznak. Éppen ezért járó motorral parkoltunk mellettünk.

Dominikai Köztársaság

A Karib-térségben fekvő szigetország már sokkal jobb választás családosok számára, főleg ha a turistás és kiépített Punta Cana egyik all inclusive resortjában tervezzük a pihenést. Így tettünk mi is, egy családbarát hotelben élveztük az itthoni hidegben a dominikai jó időt. A Dominikai Köztársaság északi dzsungeles része sokkal izgalmasabb, azonban oda nehezebb eljutni és kevésbé kiépített. Punta Canaról kötelező kirándulás a gyönyörű Saona szigetre, ahol többek között az Exatlont is forgatták.

Dominikai Köztársaság Saona szigetének látogatása az egyik legnépszerűbb fakultatív program.

Ha oda van a pálmafákért, akkor itt garantáltan nem fog csalódni. Punta Cana partvidéke telis tele van égig nyúló kókuszpálmákkal. A zsúfolt resortokból kilépve a parton hosszú kilométerekig csak a fehér homok és a pálmafák várnak. Pár perc könnyű sétával már olyan helyen teríthetjük le a törölközőnket, aminek a közelében rajtunk kívül nem lesz senki más.

Szent Márton-sziget

Az egyik kedvenc szigetünk a Karibi-térségben, pedig már jónéhányhoz volt szerencsénk. A sziget egy francia és egy holland részből áll, de nincs fizikai határ közöttük. Az időjárás egész évben kitűnő, a közbiztonság jó, illetve gyomorrontástól sem kell aggódni. Sint Maarten egyik legnagyobb látványossága az SXM reptér, ahová a repülők közvetlenül az óceánparton fürdőzők feje felett érkeznek. Felszálláskor a reptér és a homokos tengerpart közötti útszakaszt az autók szabadon hagyják, mert a gépek olyan nagy szelet csapnak, hogy simán felborítaná a magasabb járműveket. Itt aztán lehet instagramra fotókat készíteni. A sziget többi része is érdekes, rengeteg eldugott bájos tengerparttal, jófej helyiekkel és karibi hangulattal.

Egy főként helyiek által látogatott partszakasz Sint Maartenon.

Szent Márton-sziget mellett található egy csodás gyöngyszem, a Nagy-Britanniához tartozó Anguilla. Komppal fél óra alatt elérhető csendes, sok helyen érintetlen sziget gyönyörű tengerpartokkal.

Ebből a hotelből lehet a legjobban megfigyelni a fel és leszálló gépeket.

Tunézia

Tavaly a Tunéziai Nemzeti Idegenforgalmi Hivatal meghívására az ország déli részét fedezhettük fel, azonban maradt egy napunk Tunisz és környékére is. Már második alkalommal volt szerencsénk sétálni Sidi Bou Said macskaköves utcáin és bár márciusban azért nincs annyira meleg, mégis igazán kellemes időjárásra számíthatunk. A Földközi-tenger partján fekvő város a kék-fehér színűre festett épületeiről, gyönyörű panorámájáról, hangulatos kávézóiról és éttermeiről híres. A kisváros kikötővel is rendelkezik, de a nyári melegben a homokos tengerpartot ugyanúgy a helyikkel együtt élvezhetik a turisták. Minden kapu hatalmas és különböző díszítésű, sok esetben színes, illatos virágokkal körbefuttva. Nem csoda, hogy szinte mindegyik előtt kedved támad egy fotót készíteni! Mindenképp próbáld ki a street foodként árult édességeket! Tunézia gyerekkel is jó választás, hiszen a világ legnagyobb homokozói a sivatagok! Persze egy gyerekbarát tengerparti szálloda a legkézenfekvőbb, de mi inkább folyamatosan mozogtunk.

Sidi Bou Said egyik hangulatos kávézója naplemente előtt

Dzserba közelében a modern művészet kedvelőinek garantáltan leesik az álla. Kezdetben Djerbahood egy olyan esemény volt, ahová a világ minden tájáról érkeztek graffitisek, hogy kidekorálják Erriadh falut. Olyannyira jól sikerült, hogy azóta folyamatosan készülnek nevesebbnél nevesebb művészek által készített alkotások. A falfestémények különlegessége abban rejlik, hogy a tereptárgyakat is beleálmodják a kész műbe. Ottjártunkkor egy francia festő hatalmas, több méter magas akváriumot rajzolt a falra. Az állványain olyan magabiztosan mozgott, mint a legtapasztaltabb alpinisták.

Dzserba közelében található Erriadh utcái tele van ötletes falfestménnyel

Mely országokba volt már szerencséd eljutni? Te mit ajánlatnál gyerekkel? Írd meg kommentben!

A cikk a Samsung Magyarország támogatásával készült.

Ajánlatok