accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Kitört az Agung vulkán Balin, rengeteg repülőjáratot töröltek

lanymajom /

Az elmúlt hetek során több médium is arról számolt be, hogy az Agung, Bali legnagyobb vulkánja hamarosan kitörhet. Az előrejelzés jogos volt, hiszen a napokban elkezdődtek a vulkáni tevékenységek. Azóta rengeteg embert kellett evakuálni a környékről és a sziget repülőforgalma is megbénult.

Az indonéz hatóságok szerint már 100.000 embernek kellett elhagyni az otthonát az Agung 10 km-es körzetében található veszélyzónából. Denpasar repülőterén a szombati és a vasárnapi vulkáni hamu kitörés után több járatot is törölni kellett; 59000 ember és 445 repülőjárat érintett. Az előrejelzések szerint kedden újra nyithat a repülőtér, de az aktuális helyzet alapján a hatóságok elhalaszthatják a nyitás időpontját.

A jelenleg is különösen aktív vulkáni tevékenység a későbbiekben akár még tovább fokozódhat, az Indonéz Vulkanológiai Intézet vezetője szerint bekövetkezhet egy nagyobb kitörés is, de pontosan nem lehet előrejelezni az eseményeket.

Hogyan mehetek akkor most haza Baliról?

Ha jelenleg a szigeten tartózkodsz, akkor először is hívd föl a repülőtársaságot. Az Indonéz Turisztikai Hivatal Denpasar repülőteréről autóbuszokkal szállítja az utasokat a közeli hajókikötőkhöz, ahonnan Javara és Lombokra lehet átjutni. Ezen felül a helyi turisztikai ügynökség egy éjszakára ingyenes szállást is biztosítanak azoknak, akiknek törölték a járatát. Érdeklődni a repülőtéren érdemes. Ha sürgősen haza kell jutnod, akkor Java szigetére ajánlott elutazni, ahol Surabaya repülőteréről Szingapúrba vagy Kuala Lumpurba is el tudsz repülni. További lehetőség Yogyakarta vagy Jakarta repülőtere, ahonnan szintén indulnak nemzetközi járatok. Java szigetén vonattal egyszerűen el lehet jutni az említett városokba.

Nemsokára utaznék Balira

Ha a napokban utazol Balira, akkor először is szintén a légitársaságot érdemes felkeresni, akik tájékoztatnak a lehetőségekről. Az Emirates például Jakartába foglalja át azoknak a Balira tartó turisták jegyeit, akik jelenleg épp Dubajban várakoznak és nem szeretnék megszakítani a nyaralásukat.

Pár hónap múlva indulok

Ha nem most rögtön, hanem csak a közeljövőben utazol Balira és már meg is van a foglalásod, akkor aggodalomra semmi ok, hiszen addigra nagy valószínűséggel lecsillapodik a helyzet.

Veszélyes most Bali?

Aggódni nem kell, mindenki teljesen biztonságban van jelenleg is Balin, amennyiben betartják a szabályokat és csak azokra a területekre utaznak, ahol a veszély mértéke elhanyagolható. Kuta és környéke nem veszélyeztetett, viszont Amedre nem ajánlott most utazni. A lenti térképen találjuk a veszélyesnek nyilvánított helyszíneket. Az ausztrál hatóságok arra figyelmeztetik az Indonéziába készülő utazókat, hogy az időjárás függvényéban a vulkáni hamu továbbterjedhet a levegőben, ezáltal megbénítva más reptereket is. Minden esetben vegyük föl a kapcsolatot a biztosítónkkal is, hiszen a természeti katasztrófák által okozott károk különböző eljárás alá kerülhetnek a biztosító társaságoknál.

A borítókép forrása: acsophie

Ajánlatok