accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Kolumbia – Kalandtúra egyénileg, autóbérléssel, hátizsákosan

utazomajom /

Kolumbia egy hihetetlenül színes, változatos és autentikus ország, amit még nem fertőzött meg a tömegturizmus, és ami izgalmas célpont lehet minden utazó bakancslistáján. 3,5 hetet töltöttünk az országban intenzív felfedezéssel, saját szervezésben, kettecskén a férjemmel, kocsibérléssel, hátizsákosan. Nagyon élveztünk minden ott töltött pillanatot, és felejthetetlen élményekkel tértünk haza. Szívből ajánlom mindenkinek, aki szereti a kalandokat, kihívásokat és a különleges, kevésbé felkapott úti célokat.

Az alábbi helyszíneket, látnivalókat érintettük dióhéjban:

Tatacoa-sivatag – túra a szürke és a vörös sivatagban, este csillagvizsgáló a sivatag közepén.

Salento és környéke (UNESCO) – Salento, Cocora-völgy – ahol az ikonikus viaszpálmák élnek, Patasola Természetvédelmi Rezervátum a Santa Rita-vízeséssel, kávétúra egy híres kávéfarmon (Finca El Ocaso).

Medellín és környéke – Escobar-túra – szervezett program egy helyi idegenvezetővel + Comuna 13, félnapos kiruccanás Guatapéba és a Piedra del Peñol szikla megmászása.

Cartagena (UNESCO) – óváros, városfalak, terek, múzeumok.

Mompox (UNESCO) – a világörökségi kisvárosban megállt az idő a spanyol gyarmati időszak idején.

Barichara – az ország egyik legszebb koloniális kisvárosa, egyik kedvenc helyünk lett.

Villa de Leyva – szintén nagyon hangulatos kisváros érdekes látnivalókkal (Paleontológiai Múzeum, Terrakottaház, az ország egyik legnagyobb városi tere).

Amazonas – a bérautó leadása után egy belföldi járattal repültünk le az Amazonashoz, Leticia városkájába, ahol a híres hármas határ található. Innen átsétáltunk Brazíliába, később pedig hajóval átmentünk Peruba. Leticiából felhajóztunk Puerto Nariño falucskájába, ami a dzsungel mélyén fekszik, s itt vettünk részt egy 3 napos dzsungeltúrán, ami szervezett program volt, s tartalmazott gyalogtúrákat az esőerdőben, hajókirándulásokat és kajakozást az Amazonason, éjszakai dzsungeltúrát. Életünk egyik legcsodásabb napjait töltöttük itt. Életre szóló élményekkel gazdagodtunk.

Bogotá – miután visszarepültünk a fővárosba, eltöltöttünk még néhány napot Bogotában városnézéssel, s itt zártuk körutunkat.

Praktikus infók

Árak, pénzügyek, kártyahasználat

A pénznem a kolumbiai peso (COP), melynek aktuális árfolyama 2021 végén/2022 elején: 1 USD = kb. 4000 COP. A kártyahasználat közepesen elterjedt, sok helyen lehet használni, de érdemes készpénzt is tartani magunknál. Több szállásunkon például nem tudtunk kártyával fizetni, a fizetőkapuknál pedig teljes mértékben csak készpénzt fogadnak el. Az árfekvés nagyon kedvező az európai árakhoz képest, minden olcsóbb, mint itthon. Az üzemanyag ára kb. fele az itthoninak, és az étkezéseket is szinte fillérekből meg lehet oldani. Az úthasználat fizetős, ami fizetőkapus rendszerben működik. A kapuknál általában 2-3 dollárnak megfelelő összeget kell fizetni egy-egy útszakaszért.

Időjárás

Kolumbia az Egyenlítő mentén fekszik, tehát a trópusi, csapadékos éghajlat dominál, és nincsenek élesen elkülönülő évszakok. A tengerszint feletti magasság viszont erősen változik, így az aktuális időjárás mindig az adott magasságtól függ. A napsugárzásra mindenhol oda kell figyelni, emellett érdemes rétegesen öltözködni és felkészülni arra is, hogy bármikor jöhet egy kiadós zuhé. A magasan fekvő fővárosban, Bogotában például gyakran hűvös, esős az időjárás, míg a valamivel alacsonyabban fekvő, de szintén szeszélyes időjárású Medellínt az örök tavasz városának tartják. A karibi nagyvárosban, Cartagenában pedig a párás és fullasztó, 35 fokos hőség a jellemző. Salento és környéke szintén magasan, kb. 2000 méteren fekszik, így ott is változékony időjárásra kell számítani, míg a forró és száraz Tatacoa-sivatagban a naptej és az UV-szűrős túrasapka lesznek a legjobb barátaink. Az Amazonasnál a száraz évszak májustól októberig tart. A legalacsonyabb vízállás augusztustól októberig tart, majd novemberben kezd emelkedni, és március-április körül tetőzik. A legalacsonyabb és a legmagasabb vízállás között akár 10 méteres vízszintkülönbség is lehet. A dzsungeltúrák programpontjai is változhatnak az évszakok függvényében. Vannak olyan területek, melyek esős évszakban járhatatlanok, sok kis szigetet elönt a víz, míg egyes holtágak és mocsaras területek épp akkor válnak hajózhatóvá.

Közlekedés

Európai értelemben vett autópálya igen kevés van az országban, a legtöbb útvonal sima főutakból áll, melyek lakott területeken haladnak keresztül, ahol erős a forgalom, lassú a haladás, mindezt pedig megspékelik az Andok hegygerincei, ahol kanyargós, szerpentines, néhol hajtűkanyarokkal tűzdelt utakon kell bandukolni. Minden fizetőkapu után vártuk a csodát, hogy majd most biztos kezdődik egy jobb autópálya-szakasz, ha már fizetünk is érte, de a széles utak és a gördülékeny haladás mindvégig hiú ábránd maradt. Emellett ráadásul nagyok a távolságok, így teljességgel kiszámíthatatlan, hogy mennyi ideig fog tartani egy adott útszakasz megtétele. Mi rutinos sofőrök vagyunk, nemzetközi kamionsofőrökként dolgozunk együtt a férjemmel, emellett az utazásaink során is általában autóbérléssel közlekedünk, de bevallom hősiesen, eddig a kolumbiai közlekedést találtuk a leginkább nehézkesnek és idegőrlőnek. Ezzel együtt, persze, vállalható, ha valaki szeret vezetni, és hozzá van szokva az autóbérléshez. Legtöbben amúgy busszal és belföldi repülőjáratokkal közlekednek az országon belül. A buszhálózat elég jó, de az útviszonyok miatt a menetrend, pontosabban az érkezés ideje eléggé hektikus és kiszámíthatatlan. A nagyobb távolságok esetén mindenképp ajánlott a belföldi repülés.

Kommunikáció

Szinte egyáltalán nem beszélnek angolul, még a turizmusban dolgozók, szállásadók, recepciósok sem. Mi csak néhány szót tudtunk spanyolul, amikor elindultunk Kolumbiába, de kénytelenek voltunk próbálkozni vele, ha valahogy meg akartuk értetni magunkat a helyiekkel. A szükség nagy úr, s így a végére viszonylag sok mindent megtanultunk, tehát egy intenzív spanyol nyelvtanfolyam is volt ez az út.

Közbiztonság

Ezen a téren abszolút pozitívak voltak a tapasztalataink. Az ország sokat fejlődött pozitív irányba az elmúlt évtizedekben. Sehol nem éreztük veszélyben magunkat, nem ért bennünket semmilyen atrocitás, a helyiek kedvesek, barátságosak, vendégszeretőek és befogadóak voltak. Hozzáteszem, mindenhol betartottuk a józan paraszti ész diktálta szabályokat, vagyis késő este már nem császkáltunk kint, nem tévedtünk be gyanús és kihalt sikátorokba, kerültük a feltűnést, igyekeztünk beolvadni a helyiek közé, egyszóval nem hívtuk fel magunkra feleslegesen a figyelmet.

Étel-ital

A kávé tökéletes, a trópusi gyümölcsökből frissen facsart levek, turmixok fenomenálisak. Megkóstoltuk a kokateát is, nagyon finom. A kolumbiai konyha pedig egyszerűen isteni! Az árak barátiak, óriási adagokat adnak, és minden nagyon gusztusosan van elkészítve, nehéz melléfogni.

A blogunk weboldalán 5 nagy blogbejegyzésben írtam nagyon-nagyon részletesen mindenről. A teljes útleírás az alábbi linken tekinthető meg: https://dreambigger.webnode.hu/kolumbia/.

További hasznos utazós tartalmakért pedig látogassatok el az Instagram-oldalunkra is.

Olvasói élménybeszámoló

Ajánlatok