accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Magyarországról könnyen elérhető helyek, ahol télen is jó idő van

lanymajom /

Nincs is annál jobb, mikor a hideg, zimankós magyarországi télből, ha csak pár napra, de kimozdulhatunk a tavaszba, vagy ha szerencsénk van még akár a nyárba is. Habár Európának nincsenek trópusi területei, de egy kis téli napozásért nem is kell olyan messzire menni, hiszen a kontinensen belül is találunk nagyszerű klímával rendelkező helyeket. Egy kicsit kutatgattunk, átböngésztük több különböző sziget, város, országrész időjárási adatait, hogy kiválasszuk a legjobb téli utazási célpontokat. Mutatjuk, hogy mire jutottunk.

1. Kanári-szigetek

Ha egy tuti téli nyaralóhelyet keresünk, akkor a Kanári-szigeteknél biztos, hogy nem találunk jobb opciót. A tengervíz hőmérséklete még télen is 19 fok körüli, így nem csak napozni, de akár még fürdeni is lehet. A Budapestről fapadossal elérhető négy sziget közül a hőmérséklet szempontjából szinte mindegy, hogy melyiket választjuk, viszont azoknak, akik nem annyira kedvelik az esőt Lanzarote vagy Fuerteventura a legjobb választás. Gran Canarián egy kicsit több, Tenerifén viszont kétszer annyi eső esik, mint a többi szigeten.

2. Ibiza

Ibiza leginkább buli szigetként szerepel a köztudatban és a természeti szépségeiről sajnos nem olyan gyakran esik szó. Akit az éjszakai élet nem igazán vonz, annak a szezonon kívül érdemes Ibizára utazni, hiszen ilyenkor a klubok bezárnak és a bulizós fiatalokat a túrázni, kirándulni kedvelők váltják le. Ibizán az október a legcsapadékosabb, viszont a nyári hónapok kivételével egész évben viszonylag hasonló mennyiségű eső esik. Hőmérséklet szempontjából január a leghűvösebb, ilyenkor az átlaghőmérséklet 12 fok.

3. Mallorca

Mallorca télen pár fokkal hűvösebb, mint a közeli Ibiza, viszont mentségére legyen, hogy egy csöppet szárazabb. Mallorcán a természeti szépségek megtekintése mellett kulturális programokra is van lehetőség. Télen a luxusszállodák zárva vannak, viszont a nagyobb településeken télen sem áll meg az élet, így aki ekkor érkezik, annak Sollerban vagy Palma városában érdemes szállást foglalnia.

4. Barcelona

Barcelona egy tökéletes célpont a télen jó időt keresőknek. Én személy szerint kétszer jártam Barcelonában, mindkétszer januárban, amikor is csodálatos napos időben volt részem. A téli hónapok alatt is csak átlagosan 3-4 napot esik az eső, a hőmérséklet pedig akár a 14 fokot is elérheti. A jó tapasztalataim következtében még biztos, hogy vissza fogok térni a városba, de az is biztos, hogy arra az utazásra nem a nyári hónapokban kerül majd sor.

5. Andalúzia

Andalúzia városaiban télen is remek kirándulóidőben lehet részünk. A hőmérséklet a déli tengerparti városokban pár fokkal több, mint a régió magasabban fekvő északi településein, viszont városnézésre pont ez a legideálisabb hőmérséklet. Sevillában nyáron nem ritka a 40 fok fölötti hőmérséklet, ami az ember minden energiáját kiveszi, így ilyenkor nem olyan kellemes a város utcáit róni. Sevillában márciusban esik a legtöbb eső, Malagában pedig a november és a december a legcsapadékosabb. Utazásra, kirándulásra a téli hónapok közül a február a legideálisabb.

6. Algarve

Dél-Portugáliában hasonló az időjárás, mint a szomszédos Andalúziában, annyi különbséggel, hogy februárban itt kevesebb eső esik. Decembert és januárt érdemes elkerülni, hiszen ilyenkor havonta 10-12 napot esik az eső, februárban ez viszont már 5-re csökken. Érdekességképen a nyári hónapok kivételével februárban esik a legkevesebb eső, az átlaghőmérséklet pedig 13 fok, de a napi legmagasabb hőmérséklet már a 20 fokhoz közelít. Mivel Dél-Portugáliában az óceán hőmérséklete még nyáron is alig éri el a 20 fokot, így fürdésre az augusztuson és a szeptemberen kívül egyébként sincs nagyon lehetőség, de a csodálatos táj ezért mindenkit kárpótolni fog.

7. Róma

Habár Rómába télen is érdemes egy kabátot magunkkal vinni, viszont a város előnyére váljon, hogy a mediterrán szigetekkel összehasonlítva decemberen kívül télen itt szinte alig esik az eső. Január vagy február ideális választás lehet a római kulturális- vagy gasztronómiai kirándulásra, amikor is a nyárihoz képest sokkal kedvezőbb árakkal és kevesebb turistával fogunk találkozni.

8. Szicília

Aki télen szeretne Szicíliába utazni, annak a sziget keleti vagy déli részét érdemes ilyenkor felkeresnie, mivel Palermo környéke télen nagyon esős. Az utazásra legideálisabb téli hónap a február, hiszen ekkor viszonylag kevés eső esik és ilyenkor Cataniában a legmagasabb hőmérséklet 16 fok körül mozog. Szicíliában a vendéglátó egységek télen sem zárnak be, hiszen a helyiek az év minden szakaszában szeretnek a tengerparton sziesztázni.

taormina szicilia

9. Málta

Máltán az eddigi példáinkhoz képest télen egy kicsit több eső esik, viszont a hőmérséklet Olaszországhoz vagy Spanyolországhoz (a Kanári-szigetek kivételével) képest pár fokkal melegebb. A kevésbé esős téli hónap itt is a február, decembert viszont kifejezetten nem ajánlom az utazásra, hiszen ilyenkor átlagosan 16 napot esik az eső. Málta szigete a turisták nélkül is nagyon zsúfolt, így aki szeretné a nagy káoszt kikerülni, annak érdemes a februárt vagy a kora tavaszt kihasználni.

Málta Valetta

10. Kréta

Görögországra sokan azért panaszkodnak, mert kopár és kiszáradt növényzet fogadja a turistákat. Ez nyáron valóban sok helyen így van, Krétán is, viszont aki szeretné felfedezni a zöld Krétát, annak az esős hónapokban érdemes ide látogatni. Kréta azért is jó választás, mivel ez az ország legnagyobb szigete, ahol nem csak a turizmusból élnek az emberek, így az esti borozásról, kikapcsolódásról télen sem kell lemondani. Hogy melyik téli hónapot érdemes választani? Igazából szinte teljesen mindegy, mivel az időjárás mindegyiken nagyon hasonló.

11. Ciprus

Cipruson télen a máltaihoz hasonló időjárással találkozhatunk, annyi különbséggel, hogy itt egy nagyon picivel kevesebb eső esik. Decemberben a hőmérő higanyszála a 19 fokot is elérheti, de délután januárban és februárban is 17 fokokat mérnek. Az eső szempontjából a ciprusi utazásra a legideálisabb téli hónap a február.  A tenger hőmérséklete télen 17-19 fok között mozog.

12. Athén

Athénban télen a legmagasabb hőmérséklet „csak” 14 fok körül alakul, viszont a görög főváros télen sem olyan csapadékos, mint például Kréta, Málta vagy Ciprus. A legtöbb eső decemberben esik, de a január, február már sokkal szárazabb. Athén tökéletes hely egy téli városlátogatásra, ha pedig eleredne az eső, akkor számtalan múzeum vagy gyrosos nyújthat menedékhelyet.

Európán kívüli, de Magyarországról fapadossal szintén könnyen elérhető helyszínek

13. Eilat

Ha nem bírod a hőséget, akkor Eilatba nem érdemes nyáron utazni, hiszen csapadék ilyenkor egyáltalán nem jellemző és a hőmérséklet könnyen elérheti akár a 40 fokot. A téli hónapok közül bármelyik megfelelő, hiszen az átlaghőmérséklet ilyenkor is 15-17 fok körül alakul, a tenger pedig 22-23 fokos. Eilatban a terrorfenyegetettség minimális, a közbiztonság jó. A Vörös-tengeri nyaralást könnyen összeköthetjük Izrael felfedezésével is, mivel Eilatnak jó buszos összeköttetése van Tel-Avivval és Jeruzsálemmel is.

14. Agadir

Ha az európaitól egy teljesen eltérő kultúrát fedeznél föl elérhető áron, akkor a téli hónapokban érdemes felkerekedni egy marokkói kiruccanásra, hiszen a hőmérséklet Észak-Afrika partjainál ilyenkor is kellemes, az árak alacsonyabbak és a tömeget is kikerüljük. A haladó utazók akár kombinálhatják is a Wizzair és a Ryanair járatokat, hiszen az előbbi Agadirba,az utóbbi pedig Marrákesbe repül. A két város között busszal közlekedhetünk.

15. Dubaj

Dubaj hőmérséklete nyáron egyszerűen elviselhetetlen. 40 fokban szinte lehetetlen a városnézés, olyankor csak plázáról plázára járva lehet kibírni a meleget. Ha felfedeznéd Dubaj nevezetességeit és kicsit kiszakadnál az itthoni télből, akkor mi mindenképp ezt az időszakot ajánljuk az utazásra. Dubaj top 10 látnivalóiról itt írtunk.

Ajánlatok