accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Bakancslistára való a Dolomitok legnagyobb tava, a Lago di Braies

utazomajom /

Olaszország északi részén, a Dolomitok fenséges hegycsúcsai között bújik meg egy türkizszínű tó, a Lago di Braies (magyarul Braies-tó), amely kapcsán nem túlzás kijelenteni, hogy filmdíszletbe illő a környezete. Itt forgatták ugyanis 2010-2018 között az Alpesi őrjárat című sorozatot Terence Hill főszereplésével (emiatt az olaszok már-már zarándokhelynek is tartják), de persze nem csak emiatt érdemes felkeresni a különleges vidéket.

Dél-Tirolban, az osztrák-olasz határ közelében találjuk a lassan világhírűvé vált tavat, amely 1496 méter tengerszint feletti magasságban, festői környezetben fekszik. Egyediségét az adja, hogy három oldalról is magas hegyek veszik körül, amiatt nincs olyan pontja, ahonnan ne lehetne tökéletes fotót készíteni. Márpedig a turisták igen kreatívak, ha fotózásról van szó, csak az Instagramon több ezernyi képet találhatunk, főleg a vízen ringatózó csónakokról és a türkiz minden árnyalatában csillogó víztükörről.

Fotó: Samuele Errico Piccarini/usplash

A Braies-tó hegyomlással keletkezett: a Sasso del Signore („az Úr sziklája”) omladéka elzárta a Braies-patak útját. Kristálytiszta vizén nyáron tükröződnek a környező hegyek, de télen is pompás látványt nyújt, amikor befagy a felszíne. Hossza 1,2 km, szélessége 300–400 méter. Dél-Tirol egyik legmélyebb tava, átlagos mélysége 17 m, legmélyebb pontja 36 m.

A tó északi részén, a parkoló mellett áll a Pragser Wildsee szálloda és étterem. Innen indul a 20-as turistaút, amelyről kissé letérve feljuthatunk a Kühwiesenkopfra, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a tóra. A szálloda melletti kápolna és a víz felett „lebegő”, cölöpökön álló faház szintén gyakran feltűnik a fotókon (és a filmben is), nyáron pedig érdemes körbejárni a tavat a kiépített ösvényeken, hiszen minden oldalról más arcát mutatja ez a természeti csoda.

Hasznos információk:

Bolzanótól 97 km-re, Villabassa és Monguelfo-Tesido települések között táblák jelzik a Braies-tó irányát. Alig 10 km-es bekötőúton érhető el a hatalmas, kiépített parkoló, innen 100-200 méteres séta még a tó. Télen, a lavinaveszély idején gyakran lezárják a körülötte vezető turistautakat, ám ebben az időszakban -ha szerencsénk van- a befagyott tó felszínére is beengedik a turistákat. Júniustól szeptember végéig nosztalgikus evezős csónakok bérelhetők.

Árak: 1/2 óra 15,00 € – 1 óra 25,00 €

(fotók: pixabay)