accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

TOP 10 romániai látnivaló, amely fotózásra csábít

utazomajom /

Románia területén megszámlálhatatlanul sok természeti szépség, izgalmas épület és kastély található, csak győzzük végigjárni a hatalmas országot és felkeresni a legszebb helyeket.

Ha ez sikerült, nincs más hátra, mint egy jó fényképezőgéppel vagy telefonnal megörökíteni a látottakat. Szuper fotogén helyeket válogattunk most össze a Duna-deltától Erdélyig. Válogassatok és utazzatok!

Nagyszeben óvárosa

2007-ben Európa Kulturális Fővárosa volt, 2008-ban pedig a Forbes listáján lett „Európa nyolcadik legidillikusabb helye” Nagyszeben.

Nagyszeben

Az erdélyi szászok korábbi központja ma is hangulatos terekkel és lenyűgözően szép épületekkel büszkélkedhet. A reneszánsz, barokk és gótikus épületek egyvelege, a régi múzeumok, éttermek és teraszok bámulatos harmóniát alkotnak. Nincs olyan sarka a belvárosnak, amely ne mutatna jól a fotókon! A kultúra és történelem iránt érdeklődők keressék fel a Brukenthal Művészeti Múzeumot, valamint az ASTRA szabadtéri múzeumot, ahol 300 történelmi faház, templom és műhely található. Nagyszebennek három színháza, egy filharmonikus zenekara van, emellett sok-sok park, galériák és templomok színesítik a város képét.

Duna-delta

A Duna-delta Európa egyik legnagyobb és legjobb állapotban megőrzött deltája, amely tökéletes helyszín lehet természeti fotók készítéséhez.

Duna-delta (fotó: goliath/wikipedia)

Az UNESCO Világörökségét képező delta 5165 km², területén 23 ökoszisztéma található, amelyek számtalan növénynek és vadon élő állatnak adnak otthont (nyáron több mint 300 madárfaj él itt). A környék nyugalma kézzel fogadható, harmóniája magával ragad, főleg naplemente idején, amikor is csodás látvány tárul elénk a folyó felett.

Bigăr-vízesés

Már az amerikaiak is felfigyeltek a Bigăr – (vagy Bigéri) vízesésre, amely a Huffington Post szerint egyike a világ legszebb vízeséseinek.

Bigar-vízesés

A zuhatag a Krassó-Szörény megyei Oravicabánya szomszédságában található. A vízesést egy földalatti patak táplálja, amelyből a víz egy kb. 8 méter magas, harang alakú, zöld mohával beborított mészkőtufán folyik le. Különlegessége, hogy nem egyetlen vízsugárban zúdul le, hanem kb. 50 apró, párhuzamos szálra szétválva alkot egy csodás vízfüggönyt.

Transzfogarasi-út

Talán láttatok már olyan fotót, amelyen egy végtelennek tűnő út visz a hegyek között, hajtűkanyarokkal tarkítva. Nos, ez nagy valószínűséggel a Transzfogarasi út lehetett, vagyis a 7C jelzésű országút (Drumul Național 7C), amely a Fogarasi-havasok központi részén keresztül észak-déli irányban köti össze Alsóárpás és Curtea de Argeș településeket.

Transzfogarasi út

A 90 km hosszú út 2042 méter magasságig vezet fel, összesen 578 hídja és viaduktja, valamint 5 alagútja van. Az időjárástól függően június és október között tart nyitva, érdemes tehát nyáron felkeresni és megörökíteni több pontról is a nem mindennapi látványt.

Mesebeli kastély a Tündérek völgyében – Castelul de Lut Valea Zanelor

Nehéz eldönteni, hogy egy elvarázsolt kastélyra vagy inkább a hobbitok házára hasonlít a Castelul de Lut Valea Zanelor (magyarul vályogkastély a Tündérek völgyében), amely Nagyszebentől 45 km-re található.

Vályogkastély

A hotelnek szánt épület minden részletében belesimul a környezetébe, kizárólag agyag, fa, homok, kő és széna felhasználásával épült meg. A mesés kastély hétfőtől vasárnapig látogatható 5 lei belépődíj ellenében, a hotel egyelőre nem nyitott meg a falak között. A kétszintes, 10 szobás épületből a Fogarasi-havasok csúcsaira nyílik kilátás. Ezt még Zsákos Frodó is megirigyelné!

Séta Segesvár színes házai között

Románia egyik legromantikusabb településének tartják Segesvárt, amelynek macskaköves utcáin sétálni olyan, mintha visszautaznánk az időben.

Segesvár

Várának egykori 14 tornyából 9 még most is áll, 14. században épült óratornya a város egyik jelképe. Aki nem ijedt meg egy kis testmozgástól, sétáljon fel a Várhegyre a 178 fokból álló diáklépcsőn és gyönyörködjön a színes házakban, amelyek Segesvár legfőbb báját adják. Fotózni ér!

Bukovina festett falú kolostorai

A Románia északkeleti részén fekszik Bukovina, amelynek területén több festett falú kolostort is találunk.

Kolostor Bukovinában (fotó: Alex Moise/wikipedia)

A maroknyi kolostor külső falaira 15. és 16. században festettek freskókat, ezek jeleneteiben szentek, próféták, angyalok és démonok is feltűnnek. A freskók eredeti célja az volt, hogy a Biblia történeteit elérhetővé és érthetővé tegyék a környező falusiak számára. Az egyházi épületek napjainkban az UNESCO világörökségi helyszíneként szerepelnek.

A falu, ahol Károly herceg is házat vásárolt

A Segesvártól 42 km-re fekvő Szászfehéregyháza (románul Viscri) alig különbözik a szomszédos településektől.

Szászfehéregyháza

A takaros és rendezett kis faluban kb. 400-an élnek, legfőbb látnivaló pedig a 15. századi gótikus szász erődített templom. És hogy miben más mégis ez a település, mint a többi? Az idillikus falusi környezet sokakat vonz ide, például a brit trónörököst, Károly herceget is, aki egy alapítványon keresztül egy egész utcányi, nagyrészt lakatlan szász ház homlokzatát újíttatott fel. Károly emellett a helybelieknek is biztosít munkalehetőséget: gyapjútermékeket készítenek, amiket Németországban értékesítenek.

Jászvásári Kultúrpalota

Akár egy Versailles-i kastély, úgy magasodnak a Kultúrpalota tornyai Jászvásár központjában.

Kultúrpalota Jászvásáron

A 298 szobával rendelkező épület összesen 4 múzeumnak ad otthont. Itt található a Tudományos és Technológiai Múzeum, a Moldvai Néprajzi Múzeum, a Művészeti Múzeum és a Moldvai Történeti Múzeum. A neogótikus Kultúrpalotát 1906 és 1925 között építették fel a régi moldvai királyi udvar romjainak helyére, amely 1434-ből származott. Mielőtt a múzeumok beköltöztek volna, az épület igazgatási és igazságügyi palotaként működött.

Aranyosfői-jégbarlang

Az Erdélyi-középhegységben, 1.165 méter magasságban fekvő Aranyosfői-barlang (Peștera Scărișoara), Európa második legnagyobb földalatti gleccsere.

A Jégbarlang Templom nevű terme

A barlang egy 4000 éves, 75 ezer köbméteres természetes csoda! A bejárattól egy 48 méteres vaslépcsőn leereszkedve a Nagyterembe jutunk, innen három további terem nyílik, középen a Templomnak nevezett, amely a turisták számára is nyitva áll. Érdemes nyáron felkeresni, hiszen a látogatás ilyenkor szó szerint hűvös élményt jelenthet: a barlangban ugyanis a legmagasabb is 1 Celsius fok körül mozog.


Fotók: pixabay, 123rf.com

Forrás: theculturetrip.com

Ajánlatok