accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Láss tisztán! Mi történik, ha sárga vagy piros országból érkezel?

utazomajom /

A legtöbb utazót most ez a kérdés foglalkoztatja. Vajon mire kell pontosan számítani annak, aki sárga vagy piros jelzésű országból érkezik?

Szerdától új beutazási szabályok érvényesek. Az országokat fertőzöttség, aktuális járványügyi helyzet, és egyéb egészségügyi tényezők szempontjából három kategóriába sorolták:

  • Zöld: Aktuális fertőzöttség mértéke nem súlyos. Lehet jönni-menni karantén nélkül.
  • Sárga: Aktuális fertőzöttség mértéke kevésbé súlyos. Igen, ide sorolták USA-t is, ahol több fertőzöttet regisztrálnak egy nap alatt, mint a teljes európai kontinensen egy hét alatt összesen.
  • Piros: Aktuális fertőzöttség mértéke súlyos. Ide tartozik többek között Új-Zéland és Thaiföld is, ahol az elmúlt hónapokban alig regisztráltak fertőzöttet.

A listát folyamatosan felülvizsgálják. Mivel minden országban meg kell vizsgálni a fertőzöttséget ami hosszú időbe telik, ezért bízunk benne, hogy idővel finomítani fognak a besorolásokon. Legpontosabb információkat a Magyar Közlönyben megjelent országlistában találsz, amit pdf formátumban ide kattintva tudsz letölteni.

Zöld: Összes EU-s ország, kivéve akik a sárga kategóriában vannak. (Tehát Horvátország, Spanyolország, Görögország is zöld.)

Sárga: Bulgária, Portugália, Románia, Svédország, Egyesült Királyság, Norvégia, Oroszország, Japán, Szerbia, Kína, USA.

Vörös: Albánia, Bosznia, Fehéroroszország, Koszovó, Macedónia, Moldova, Montenegró, Ukrajna. Minden ázsiai, afrikai, dél-amerikai, ausztráliai, óceániai ország is ide esik.

Sárga vagy piros országból térsz haza?

A sárga vagy piros jelzésű országból hazatérő magyar állampolgárt az illetékes járványügyi hatóság kötelező házi karanténba helyezi. Ez alól kivételt képez az az eset, ha hazaérkezést megelőző, 5 napnál nem régebbi, legalább 48 órás időkülönbséggel, két alkalommal elvégzett, az egészségügyi szakmai szabályoknak megfelelő PCR teszt eredményét tartalmazó, magyar vagy angol nyelvű okirattal igazolod, hogy az új koronavírus a szervezetedben a vizsgálat időpontjában nem volt kimutatható. Ha nincsen igazolásod az elvégzett PCR tesztről, akkor is kiváltható a házikarantén kettő, 48 óra különbséggel Magyarországon végzett negatív PCR teszttel.

És itt jön a különbség a sárga és a piros országokból hazatérők között.

Ha sárga jelzésű országból érkezel, akkor az első negatív teszt után mentesülsz a karantén kötelezettség alól azzal a feltétellel, hogy a második PCR tesztet is köteles vagy elvégeztetni. Viszont ha piros jelzésű országból érkezel, csak két negatív PCR teszt birtokában szabadulhatsz a karanténból.

Oké, de hogy kérek tesztet?

Július 31-ig a háziorvosnál tudod jelezni. A 48 óra különbséggel, két alkalommal történő PCR tesztet a háziorvos rendeli meg az Országos Mentőszolgálattól. A vizsgálatkérő lapon minden esetben fel kell tüntetni: „utazáshoz kötött mintavétel”. Az Országos Mentőszolgálat a mintavételt követően a mintákat a Nemzeti Népegészségügyi Központ által kijelölt mikrobiológiai laboratóriummal rendelkező egészségügyi szolgáltatóhoz szállítja. Kérelemmel szükséges fordulni általános illeték (3000 forint) megfizetése mellett a lakóhely/tartózkodási hely szerint illetékes járási vagy kerületi hivatalhoz a karantén kötelezettség iránti mentességért.

Ki fizeti?

A PCR tesztek elvégzése július végig állami finanszírozással történhet az arra kijelölt laboratóriumokban. A vizsgálatok költségeit július 31-ig minden esetben vállalja a kormány, ezt követően azonban mindenkinek magának kell viselnie a tesztelés költségét. Az egészségügyi szakmai szabályoknak megfelelő PCR teszt bármelyik mikrobiológiai laboratóriumi diagnosztika tevékenységre jogosító engedéllyel rendelkező laboratóriumban elvégezhető. A vizsgálat eredménye az EESZT rendszerbe kerül feltöltésre, ahonnan a háziorvos és az ügyfél is letöltheti. Adott laboratórium megküldi az eredményt az ügyfél részére. Augusztus 1-jétől kezdődően a hatósági karantén iránti mentességet általános illeték megfizetése mellett (3000 forint) kell kezdeményezni a lakóhely/tartózkodási hely szerint illetékes járási vagy kerületi hivatal részére kell benyújtani, aki határozattal dönt.

Ugye milyen egyszerű?

Ajánlatok