accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Madeira vs. Tenerife. Segítünk választani!

utazomajom /

Az Örök Tavasz szigete – bár az Atlanti-óceánban található szigeteket, Madeirát és Tenerifét egyaránt becézik ezzel az eposzi jelzővel, a Portugáliához tartozó Madeira a cím jogos birtokosa. Összehasonlításunkban körbejárjuk, melyik sziget ideális nyaralási helyszín, melyik szigeten válogathatunk több kaland közül. 

Elhelyezkedés, közlekedés

Míg a Spanyolországhoz tartozó Tenerife a Kanári-szigetek szigetcsoportjának legnagyobb tagja, Madeira Portugália része. Madeirához képest a Kanári-szigetek délebbre helyezkednek el, az Egyenlítőhöz és  az afrikai partokhoz közelebb – így itt melegebb az idő. Madeira és Tenerife is a vulkánosságnak köszönheti létét – bár a Madeira és a mellette található Porto Santo szigetét a vízfelszín fölé emelő drámai kitörések évmilliókkal ezelőtt bugyogtatták fel a forró magmát, azóta nyugodt a vidék.

Tenerife csodás panorámája

Ezzel szemben a Spanyolország legmagasabb pontját is jelentő Teide egy mai napig aktív vulkán, legutóbbi kitörése 1909-ben történt. Tenerife jóval nagyobb sziget, így sokkal változatosabb tájakat kínál.  Míg Madeira a Hawaii-szigeteket idéző őserdőket és apró településeket rejt, Tenerife szigetén a széles strandoktól a hóval borított vulkán palástján át a merész szurdokvölgyekig, helyi nevükön barranco-kig mindenféle tájképet megtalálunk, latinos kisvárosokat ugyanúgy, mint misztikus hangulatú köderdőket. Az odajutás szempontjából Tenerife előnyt élvez – közvetlen fapados repülőjáratok kötik össze Budapesttel, sőt a Kanári-szigetek között üzemelő kompjáratoknak köszönhetően úgy is kalkulálhatunk, hogy több szigetet is meglátogatunk a nyaralás alatt.

Madeira hegyvonulatai

Madeirára lisszaboni vagy portói átszállással juthatunk el, közvetlen járat legközelebb Bécsből van, amit az Austrian Airlines üzemeltet. A fapados járatok „sajátosságai“ miatt jobban járunk, ha nem a Budapestrről elutazás napjára foglalunk magunknak jegyet a Madeirára, hanem másnap utazunk tovább Portoból vagy Lisszabonból – szerencsére egyik városban sem fenyeget minket az unatkozás veszélye. Mindkét szigeten mozoghatunk tömegközlekedéssel, a jóval több lakossal rendelkező Tenerifén persze sűrűbbek a buszjáratok, de a szigetek felfedezéséhez mindkét vulkáni szigeten érdemes autót bérelni. A hosszú és nagyon meredek utcák mindkét szigetre jellemzőek, így aki ezeken nem mozog otthonosan, az gondolja meg a vezetést – hasonló okból kerékpáros közlekedés csak a nagyon sportos utazóknak ajánlott.

Különleges templom Tenerifén

Éghajlat

Mivel Madeira a Kanári-szigetekhez képest északabbra és nyugatabbra helyezkedik el, ezért éghajlata hűvösebb és csapadékosabb. Az év minden hónapjában kiegyenlített, kellemesen enyhe, tavaszias időjárásra számíthatunk. Madeirára jellemző, hogy a kis szigeten nagy időjárási különbségeket tapasztalhatunk – míg az északi és a nyugati partvidék gyakran felhős, borús, a déli oldalon, Funchalban hétágra süt a Nap. A sziget központi részén, a legmagasabb csúcs, azaz a Pico Ruivo és a főgerinc környékén viszont igazi magashegyi élményekben lehet részünk. A Golf-áramlat fűtő hatásának köszönhetően a téli hónapokban sem kell fagyokra számítani, cserébe viszont az esték Funchalban gyakran még nyár elején is igen hűvösek, elkél a pulóver, hosszúnadrág. A kiegyenlített éghajlatnak köszönhetően magas szintű kertkultúra virágzik Madeirán – a több kontinens és rengeteg égöv növényeit is megtaláljuk itt, hatalmas tömegben virágzanak az orchideafélék és az havasszépe, az év bármelyik szakában érkezünk, mindig dús virágszőnyeg fogad. A meredek hegyoldalakat borító buja zöld babérlombú erdőben bármikor számíthatunk csapadékra, így mindig legyen nálunk esőkabát, ha Madeirán a hegyekbe indulunk.

Túrázás Madeira szigetén

Tenerife partjain kora tavasztól késő őszig igazi nyaralóidő van, a déli partvidékén egymás után sorakoznak az üdülőhelyek. Ám a szigeten találjuk Spanyolország legmagasabb helgyét a 3718 méter magas Teide vulkánt is, amely valódi magashegyi tájat kínál azoknak, akik felkanyarognak a csúcs felé vezető szerpentinen. A napsüttötte, száraz déli vidékekkel szemben a Teno-hegység és a Tenerife északi csúcsán található Anaga-hegység kicsavarja a nyugat felől érkező felhőkből a csapadékot, így ezen a tájon gyakoribbak az esők és pár fokkal mindig hűvösebb van. Az Anaga-hegységet borító köderdők fáit vastagon borítják a zuzmók és a mohák – ezen a vidéken izgalmas túrákat tehetünk, de a strandokat a déli parton keressük.

Kulturális és természeti látnivalók

Madeira szigetét Zarco kapitány hódította – a dús erdőkkel borított szigeten nem voltak őslakosok. A portugálok először cukornádat, majd szőlőt termesztettek nagy tömegben a meredek lejtőkön – utóbbi a banántermelés mellett ma is jelentős iparág, az amerikai elnökök beiktatásakor mindig egy pohár madeirai borral koccintanak. Ahogy Portóban, Madeirán is az angolok fektettek a borkészítésbe és kereskedelembe, így nagy múltú angol családok villáit találjuk a Funchal feletti hegyoldalakban. Egy ilyen villában töltötte életének utolsó napjait IV. Károly, az utolsó magyar király és osztrák császár, akit a főváros felett található Monte településének templomában helyeztek örök nyugalomra. A fővároson kívül azonban a legtöbb település falusias jellegű, nem az épített környezet és a történelmi emlékek képezik a fő látnivalókat. A sziget belső vidékei szinte megközelíthetetlenek, így érintetlen természetben gyönyörködhetünk itt – a levada túrák a kínálnak felejthetetlen izgalmakat. De gyönyörű és változatos túraútvonalak vezetnek a sziget nyugati végében található Szent Lőrinc-félszigeten és a Paul da Serra fennsík tetején és oldalában is. Ahhoz képest, hogy milyen apró ez a földdarab, ezernyi arcát mutatja az utazónak, olyan, mintha több ország és földrész legszebb vidékeit zsúfolták volna itt  össze. A teraszosan megművelt földek között megbúvó, a hegyoldalba tapadó apró települések Nepált idézik, a göcsörtös törzsű fákból álló, misztikusan ködös erdők Új-Zélandot, ha vöröstől a feketéig terjedő színskálán ragyogó, megszilárdult lávából álló sziklafalak és kopár fennsíkok Izlandot juttatják eszünkbe.

Tenerife partjai

Tenerife őslakosai a guancsok voltak, akiket a spanyol hódítók már kiirtottak. De a szigeten mindenfelé megtaláljuk a spanyol kultúra nyomait, kellemes hangulatú kisvárosokat, mint Garachico vagy Orotava vagy épp a modern és lüktető Santa Cruz de Tenerifét – ahonnan villamossal utazhatunk el a jóval nyugalmasabb és UNESCO védett belvárossal rendelkező San Cristobal de la Laguna városába. A strandolás és nyaralás mellett Tenerifén a hangulatos kisvárosok is vonzerőt jelentenek, a déli partvidék nyaralófalvaiból érdemes ellátogatni ezekre a településekre. A fából készült erkélyek,  rácsos ablakok, színes házak nem véletlenül idézik Latin-Amerikát – sok spanyol család tért vissza az Újvilágból az anyaországba, de a szárazföld helyett inkább itt, a karibi térségre jobban hasonlító Kanári-szigeteken telepedtek le az americano-ként is emlegetett telepesek, magukkal hozva otthonuk építészetét és szokásait. A leghíresebb természeti látnivaló a Masca-kanyon és az Anaga-hegység köderdei mellett a hatalmas Teide. A vulkán csúcsának közelébe felvonó viszi a turistákat – a csúcs eléréséhez azonban engedélyt kell váltanunk. A szomszédos szigetekről is kiválóan látszó csúcs környéke nagyon népszerű – hiszen nem gyakran tehetjük meg, hogy a délelőtti strandolás után délután egy magashegyi fenyőerdőben vagy éppen hóban sétálgatunk. A népszerűség átka a főleg nyári hétvégéken tapasztalható tömeg – ilyenkor a rendőrség gyakran ideiglenesen egyirányúsítja a hegyre vezető utat, így ne lepődjünk meg, ha csak nagyobb kitérővel tudunk majd visszatérni eredeti kiindulópontunkra.

Strandok és túrák

Tenerifén és Madeirán is a szálloda medencéjén kívül csak az Atlanti-óceánban fürödhetünk. A mély víz hatalmas hullámokkal jár, így a partok bizonyos szakaszokon inkább csak napozásra alkalmasak. Az óceán jellemzője, hogy tavasszal még nagyon hideg, de őszre kellemesebb lesz a hőmérséklete. Madeirán Machico mesterségesen kialakított, hullámtörővel védett homokos strandján illetve a Porto Moniz településénél található természetes lávamedencéken kívül nem jellemzőek a strandok – itt inkább a túrázásé a főszerep. Madeirát keresztül-kasul szelik a portugál hódítók által rabszolgákkal építettett levadák, azaz vízvezetékek. Ezek a hihetetlen helyeken kanyargó csatornák szállították annak idején a magas hegyekben lehulló csapadékvizet a cukornád-ültetvényekre. A legtöbb a mai napig működik, csak most a banánföldeket látja el vízzel, a mellette vezető túraútvonalak lehetetlen helyekre is elvezetnek, gyakran vízesések alatt, alagutakon át. A kiválóan karban tartott túraútvonalakon a sziget legmagasabb csúcsára, a Pico Ruivo-ra is feljuthatunk, ahonnan tiszta időben az körben belátjuk egész Madeirát.

Növényzet Madeira szigetén

Tenerifén a sziget északi csücskében található Anaga-hegységben lehet jókat kirándulni. De a  Teide csúcsának tövében vezet több látványos túraútvonal, illetve a Teno hegységben találjuk a hihetetlen mélységű és szépségű Masca-kanyont. A túra végén még a Los Gigantes óriási, óceánba szakadó falai alatt is elhajózhatunk – egy kiváló, egynapos túra ez a kaland. Tenerife, Madeirával ellentétben valódi nyaralós célpont – a napsütötte strandokon pihenhetjük ki a hétköznapok fáradalmait és már tavasszal is kiváló színűre süttethetjük magunkat, vagy épp ősszel tudjuk meghosszabbítani a nyarat pár héttel. Különösen az örökké napsütésben fürdő déli partvidékre jellemzőek a nyaralóhelyek, itt a hullámok is jóval kisebbek mint az egyébként is gyakrabban borús északon és nyugaton.

Árak, népszerűség

Madeira olcsóbbnak számít Tenerife szigeténél – a portugál sziget a hűvösebb éghajlat és a strandolás hiánya miatt kevésbé célpontja a tömegturizmusnak. Tenerifén, főleg főszezonban többet kell fizetnünk a szállásért és az éttermi étkezésért – a boltok áraiban már nincs ekkora különbség. Cserébe Tenerifére olcsóbban és könnyebben eljuthatunk és nem csak azt az egy szigetet, hanem a komp- és repülőjáratoknak köszönhetően a Kanári-szigetek többi tagját is felfedezhetjük. A legtöbben az erdős és közeli Gomera szigetére vagy Gran Canaria-ra vagy épp a megkapóan szép La Palma szigetére ruccannak át, egy újabb karakterű szigetet megismerni. Madeirán egész évben kiegyenlített éghajlat és turistaszám a jellemző, míg Tenerifét érdemesebb tavasszal vagy ősszel felkeresni, hogy elkerüljük a főszezoni zsúfoltságot és magas árakat.

Összegzés

Madeira folyamatosan virágba borult tájai a kirándulások és az aktív pihenés szerelmeseinek ideális – aki strandolni szeretne, az válassza inkább Tenerifét. A csendesebb és olcsóbb portugál sziget kellemes éghajlata miatt egész évben csodálatos hely a pihenésre és a vad természet szépségéből feltöltekezésre. Bár itt nem a városok és a történelem a fő vonzerő, az álomszép hegyvidék és a lenyűgöző kilátópontok, trópusi hangulatú vízesések olyan emlékezetes élményeket kínálnak, amelyek miatt biztosan visszavágyunk majd az Örök Tavasz szigetére.

Madeira sziklaformációi

A melegebb éghajlatú, forrób vérű Tenerife nagyobb és népszerűbb sziget, inkább a nyaralóhelyként él a köztudatban. Madeirával ellentétben itt komolyabb az éjszakai élet, jellemzőek a strandok és a hagyományos üdülőhelyek, szállodák. Tenerife mindenképp zsúfoltabb, itt előfordulnak közlekedési dugók és tömeg, ami Madeirán szinte ismeretlen fogalomnak számít.  De Tenerifén sem kell nélkülözniük a látványos geológiai formákat és izgalmas túrákat – a népszerű Masca-kanyon mellett az Anaga-hegység ösvényeit bejárva fedezhetjük fel a kanári köderdők birodalmát.

A cikk létrejöttét a GRÁNIT Bank támogatta. Az utazómajom kezdetek óta a bank Platinum kártyáját használja, melynek okáról írtunk is. A bank legújabb szolgáltatása valóban utazóbarát, VideóBankon keresztül most már bárhonnan nyithatsz számlát!


Tenerife

Madeira

 

Ajánlatok