accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Másfélmillió lépés Magyarországon – 7 Kéktúra szakasz, melyet önállóan is érdemes teljesíteni

Katya /

Az Országos Kéktúra Magyarország északi részén halad végig, az Írott-kőtől egészen Hollóházáig tartó folyamatos turistaút. Az 1168 km-es túra során azonban a túrázók nemcsak a kilométereket gyűjthetik, hiszen közben felfedezhetik az ország természeti kincseit, de történelmi emlékműveit és épületeit is. A Kéktúra 27 szakaszra van bontva, teljesítése nincs időhöz kötve: van aki akár hosszú éveken át gyűjtögeti kis füzetébe a pecséteket, míg más pár hét alatt teljesíti az egészet. Ha összegyűjtötted az összes pecsétet nemcsak a Kéktúra-jelvény jár, mint elismerés, hanem neved felkerül a teljesítők listájára is. 2021. január 14-ig bezárólag összesen 7231 fő gyalogolta le eddig a teljes távot.

Azonban, még ha nem is vagy olyan „elvetemült” túrázó, hogy az egészet bevállald, az útvonal mindenképpen jó kiindulópont, ha kiránduláshoz keresel ötleteket, hiszen ha van kedved, teljesítheted csak az egyik szakaszt is vagy annak is csak egy részét. Segítségként összeszedtük a hét szerintünk legszebb, legérdekesebb szakaszát a Kéktúrának.

Írott-kő – Sárvár: nézd meg Kőszeg romantikus óvárosát

A Kéktúra legelső szakasza az Írott-kőtől indul és egészen a sárvári vasútállomásig tart. Erős kezdés: az Írott-kő a Dunántúl legmagasabb pontja, az osztrák-magyar határon, a kilátó alatti tisztástól induló szakasz pedig egyből 70 km hosszú. Ha (egyszerre) csak az elejét járod be, akkor is csodaszép és kiadós túranapod lehet a Kőszegi-hegységből leereszkedve a Hermann-forrást és a Hétvezér-forrást érintve, Kőszeg romantikus belvárosában zárva a sétát kb. 15 km megtétele után.

Tapolca – Badacsonytördemic: tavasbarlang és vártúra

A Kéktúra egyik legrövidebb szakasza a maga 17 kilométerével, mégis tele van látnivalóval. Indulásként rögvest megnézheted Tapolca belvárosát, a Fő tér közelében pedig a Malom-tavat, amely alatt elterül a Tapolcai-tavasbarlang. Ha itt jársz, semmiképp se hagyd ki, hiszen nem mindennapi élmény csónakkal bejárni a barlangot. A túra azonban még rengeteg szépséget tartogat a Szent György-hegy bazaltorgonáival és szőlőskertjeivel, majd lassan feltűnik a felénk magasodó szigligeti vár is, ahonnan szinte az egész Tapolcai-medence belátható. Innen a Badacsony felé haladva még Árpád-kori templom maradványokat is megnézhetsz, a szakasz végállomása pedig a Badacsonytördemic-Szigliget vasútállomás. Jó időben finom badacsonyi borokkal jutalmazhatod magadat a túra végén.

 Bodajk – Szárliget: kalandozás a Vértesben

Hosszú túra (56, 3 km), de cserébe Kéktúra viszonylatban könnyű terep vár és az erdő csendessége miatt tökéles választás, ha egy nap elvonulásra van szükséged. Az erdőben sétálva könnyű megérteni, miért vonzotta nyugalma annak idején kolostorok szerzeteseit is a hegységben. Utadat a hatalmas bükkösök és meredek völgyek mellett a történelemről mesélő várromok is szegélyezik: Csókakő és Várgesztes vára, a Csáki-vár és a Vitányvár. Sőt, a túra során a bánti bauxitbánya marsbéli tájait is felkeresheted.

Hűvösvölgy – Rozália téglagyár: a legjobb bemelegítés

A Kéktúra Budapesthez legközelebb eső szakasza és egyben a legrövidebb is a maga 14, 2 kilométerével, így sokan kezdik ezzel a Kéktúrával való ismerkedést. A rajt a Széchenyi-hegyi Gyermekvasút végállomásánál van, az útvonal végighalad Hűvösvölgyön, átvezet a Hármashatárhegyi reptéren, a Határ-nyergen egész az Árpád-kilátóig, ahol Budapest és a Duna ismerős látképe köszönt. Innen tovább haladva megnézheted a Pál-völgyi-, illetve a Szemlő-hegyi-barlangot, majd indulhat a kapaszkodó a Hármashatár-hegyre és a célállomást jelentő Rozália téglagyárhoz.

Dobogókő – Visegrád, komp: a csodás Dunakanyar

A 24 kilométeres szakasz Dobogókőn indul: itt szívd magadba a Dunakanyar panorámáját, majd lassan ereszkedj le a hegygerincen. Innen nem messze megpillanthatod a sípályát és a Makovecz Imre tervezte síház egyedi épületét, majd az erdei utakon kanyarogva a Bükkös-patak hangulatos völgyében haladva érhetsz el Pilisszentlászlóra, majd a Pap-réten álló erdészházhoz. Az utolsó szakaszon már fel-felbukkan ismét a Dunakanyar panorámája a fák között, majd egy végső kaptató után a Fellegvár mellett kötsz ki. Ha van rá lehetőséged, fedezd fel a várat és a lélegzetelállító kilátást, majd ereszkedj le a Duna parthoz.

Nagymaros – Nógrád: a csúcs túra

Nemcsak 41,1 kilométeres hossza, de a meghódítandó csúcsokat tekintve is egy izmosabb, nehezebb szakasz, azonban hegycsúcsokból és fenséges panorámából nem lesz hiány. Utad során megmászhatod a Szent Mihály-hegyet, a Hegyes-tető csúcsán lévő Julianus barát-tornyot, a Nagy-hideg-hegyet és a Börzsöny legmagasabb pontját, a Csóványost is.

Mátraverebély – Mátraháza: fedezd fel a Mátrát

A Mátra nemcsak a Kékestető miatt népszerű, hiszen jó elveszni erdejeiben és csúcsaiban, nem mellesleg pedig tömegközlekedéssel is egyszerűen elérhető. A 25 kilométeres szakasz a Mátra egyik népszerű kirándulóhelyétől, Mátraverebélytől indul, a változatos fenyves, illetve bükkös erdő után pedig az ország legmagasabban fekvő településénél, Mátraszentistvánnál kötsz ki. A hangulatos üdülőházak mellett a sípálya látványa is külföldi síparadicsomokat idéz, majd a csillagvizsgáló mellett elbaktatva már messziről látszik Galyatető impozáns kilátója. A kilátó 200 forintos érmével látogatható és minden lépcsőfok megéri az akár Mecsekig is elérő panorámáért.

Utazómajom-tipp: Ha több naposra tervezed a túrát, a kilátóban bivak szállás is van.

Nyitókép: Wikipedia / Horvabe

 

Ajánlatok