accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Át kell élned, hogy elhidd: A Balaton ősszel is varázslatos

lanymajom /

Egy különleges utazási élményért nem kell mindig olyan nagyban gondolkodni és a kontinens vagy a világ másik részére repülni. Sokszor észre sem vesszük azt, ami előttünk hever és könnyen elérhető, hiszen a létezése olyan természetes. Nem is olyan rég egy nemzetközi kutatás a Balaton-felvidéket Európa egyik megfizethető rejtett kincsének nevezte. Kerekedjünk hát fel mi is és fedezzük föl jobban ezt a csodás tájat: az őszi Balatont.

A magyar tenger minden évszakban csodálatos

A nyári Balaton számunkra egyértelműen a Riviéra. Közép-Európa legnagyobb tava ilyenkor a kék olyan árnyalatait tükrözi, melyet a tengerek soha sem fognak utánozni. A gyerekkori nyaralások, a felnőttkori jó hangulatú borozgatások, a fesztiválok, a lángos vagy a rántott ponty mind csupa szép emléket hoznak vissza. A Balaton viszont nemcsak nyáron, hanem télen is egy csoda, amikor egy teljesen más arcát ismerhetjük meg a tájnak. Ilyenkor előkerülnek a korcsolyák, aminek a gyerekek és felnőttek egyaránt örülnek. A tavasz és az ősz pedig kiváló kiránduló időszak, amikor szintén egy teljesen más képet mutat magáról a tó. Ilyenkor előtérbe kerül a természetjárás, a történelmi emlékek felkeresése, a gasztroélmények és ez a legtökéletesebb időszak a balatoni borvidékek megismerésére is.

Őszi élmények: vártúrák és csónakázás a föld alatt

Az egyik legszebb kilátásért a szigligeti várba érdemes felmenni, melynek érdekessége, hogy a törököknek soha nem sikerült bevenni. Persze történelmi emlékekből ezen kívül sincs hiány; ellátogathatunk még a sümegi várba, a Balatonszentgyörgy közeli Csillagvárba, a Tihanyi Apátsághoz vagy a keszthelyi Festetics-kastélyba is. Magyarország leglátogatottabb kastélyának parkja százéves fákat, pompás szökőkutakat és szobrokat rejt, de ezenfelül az év folyamán bármikor megtekinthetjük a pálmaházat, a hintókiállítást vagy a vadászati és történelmi modellvasút kiállítást is. Egy igazán különleges kalandért keressük föl a csónakázható Tapolcai-tavasbarlangot, ami hazánk első villanyvilágítással ellátott turisztikai célra is használt barlangja. Zalaszántó mellett pedig még egy kis szelet Ázsiát is megtapasztalhatunk, ahol Közép-Európa első buddhista szentélyét lehet megnézni. A Béke-sztúpa a Kovácsi-hegy egy erdei tisztásán található, amelynek hófehér épületében Buddha földi maradványának néhány darabját őrzik (ez olyannyira különleges, hogy Európában ma csupán ez a szentély rendelkezik eredeti Buddha-ereklyével).

sumegi_var

Jobbnál jobb kirándulóhelyek

Az egyik legjobb kirándulóhely a Balaton körül a Szent György-hegy, melynek legszebb pontjait egy 6 km-es túrával, az úgynevezett Koporsóhegyi túrával érhetjük el, ami a bazaltorgonákat is érinti. A hegy lábánál Hegymagas községben is álljunk meg, ahonnan lélegzetelállító kilátás nyílik a tóra, a Badacsonyra és a szigligeti várra. A falu határában remek pincék kínálják kóstolóra boraikat, ahol a túra után lazíthatunk egy kicsit. Másik pompás kirándulóhely a Badacsony, melynek legszebb pontjait a Kisfaludy-háztól induló, majd ugyanide érkező 7 km-es túrával járhatjuk be, ami alatt a Hertelendy-kilátóhoz, a Kisfaludy-kilátóhoz és a Bujdosók lépcsőjéhez is eljuthatunk. Aki kíváncsi egy egykori vulkán kráterére és abban megdermedt lávára, az ne hagyja ki a Hegyestű Geológiai Bemutatóhely felkeresését sem. Ha inkább autóval közlekednénk, akkor a balatongyöröki Szépkilátó megtekintését ajánljuk, hiszen ide azok is el tudnak jutni, akik nehezebben mozognak. A panoráma persze innen is lélegzetelállító: a Tapolcai-medence tanúhegyeit, köztük a Badacsonyt, a Szent György-hegyet és a Somlót csodálhatjuk meg.

A gyerekek kedvence

A kisgyermekes családoknak is rengeteg programlehetőséget kínál a Balaton környéke. Zalaszabarban, 10 km-re Zalakarostól, a Zobori Élmény Parkban rossz idő esetén is számos szórakozási lehetőség van, hiszen a 4XD moziban vagy a beltéri csúszdaházban és játszóházban az eső sem jelent akadályt. A déli oldalon a balatonboglári Gömbkilátó közvetlen közelében találjuk a kalandparkot és bobpályát, ahol szintén egész évben szórakozhatunk. A száguldozás után azért álljunk meg egy percre és a kilátóból nyíló pazar panorámát se hagyjuk ki. A bobozásról az északi parton se kell lemondani, hiszen a balatonfűzfői Szabadidőpark is egész évben várja a kikapcsolódni vágyó szülőket és gyerekeket, miként a közeli Veszprémi Állatkert is.

Kóstolj badacsonyi borokat!

A Balatoni borrégiót 6 borvidék alkotja: a Badacsonyi, a Balatonboglári, a Balaton-felvidéki, a Balatonfüred–Csopaki, a Nagy-Somlói és a Zalai. A Badacsony esetében a Balaton víztömege és a Balaton-felvidéki tanúhegyek formálta egyedi klíma a legkedvezőtlenebb évjáratokban is biztosítja a páratlanul magas mustfokot, a borok testes jellegét, íz- és zamatgazdagságát. Kevesen tudják, hogy a Badacsony oldalában termett boroknak jelentős ásványianyag-tartalma van: a kéknyelű kiemelkedően magas kálium-, a badacsonyi olaszrizling magas magnéziumtartalommal bír. A Badacsony különleges szőlőfajtája a kéknyelű, ami egyedül itt terem az országban, de érdemes megkóstolni még a helyi olaszrizlinget és a szürkebarátot vagy a kéknyelű és a budai fajták keresztezésével létrejött rózsakövet, melynek legendájáról itt olvashatunk. A környék számos kiváló pincészete megtalálható ezen az oldalon.

Haltöpörtyűtől a tökös-mákos rétesig

A Balaton körül rengeteg hangulatos étterem és csárda közül választhatunk, de már a kifőzdék és a büfék is egyre magasabb színvonalat hoznak. Kihagyhatatlan fogás a badacsonyi haltöpörtyű, amelyet a hal hasának aljából készítenek: fűszerezve, paprikás lisztbe forgatva, majd olajban ropogósra sütve tálalják. Balatonfüred és Csopak környékéről a nyurgaponty hasaalját ajánljuk, amit szőlős káposztával szolgálnak fel, Balatonboglár térsége pedig a fogassüllőről nevezetes. Az édesszájúak Zala megye tájjelegű specialitását, a tökös-mákos rétest se hagyják ki, a Káli-medencében pedig a különleges szubmediterrán klímának köszönhetően a mandulás ételeket próbálhatjuk ki. Ha szükséged lenne egy kis segítségre az étteremválasztáshoz, akkor keresd föl ezt az oldalt, ahol számos példa található a Balaton kiváló éttermeire.

Meleg vizes fürdők hűvösebb időre

Habár a Balaton vize ősszel túl hideg ahhoz, hogy belemártózzunk, de ilyenkor sem kell lemondanunk a vizes élményekről, hiszen a környéken több gyógy- és termálvizű fürdőt is találunk, illetve itt helyezkedik el a kontinens legnagyobb gyógyhatású meleg vizes tava, a Hévízi-tó is. A tündérrózsákkal borított Hévízi-tó a világon egyedülálló természetes tőzegmedrű gyógytó, amelynek fürdője minden évszakban nyitva tart. Nyáron a víz hőfoka 33-35 °C. Ősszel és télen a hőmérséklet alacsonyabb, nagyjából 24-26 °C körül mozog. A tó partján található wellness- és terápiás centrumban speciális gyógyvizes, gyógyiszapos kezelések is igénybe vehetők. Hévíz egyébként az egyik legnépszerűbb hazai célpont, hiszen a vidéki települések közül a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák tekintetében 2016-ban az első helyet szerezte meg.

Hévíz mellett ne feledkezzünk meg Zalakarosról és Kehidakustányról sem, ahol a gyógycentrumok mellett élményfürdőkkel is fogadják a vendégeket, továbbá a tapolcai gyógybarlangról, ahol a közel 100 százalékos relatív páratartalom és a rendkívül tiszta levegő az allergiás, asztmás és egyéb légzőszervi megbetegedésben szenvedőknek különösen ajánlott.


Forrás: http://hellomagyarorszag.hu/balaton

Ajánlatok